back

День Соборності та Свободи України відзначать в усіх територіальних громадах району

18 січня 2013

Всі нації й усі без винятку держави мають власну історію. У кожного народу вона унікальна, не гірша чи краща, а така, як є, своя. Якщо уявити цю історію як книгу, то наша молода держава має товсті томи вже пройденого і пережитого. Прийдешні покоління мають час від часу гортати ці сторінки, аби знати, ким вони є насправді.

День Соборності України – свято, що офіційно відзначається 22 січня згідно з Указом Президента України «Про День соборності України» від 21 січня 1999 року.

Далекого 1905 року Іван Франко звернувся до галицької молоді: «Ми мусимо навчитися чути себе Українцями – не галичанами, не буковинськими українцями, а українцями без офіційних кордонів. І це почуття не повинно у нас бути голою фразою, а мусить вести за собою практичні консеквенції». Цей франковий заклик, як бачимо, є актуальним й донині.

У січні 1918 року, після кількох століть бездержавності, у Києві відновлено нашу національну державність – Четвертий універсал Центральної Ради проголосив незалежну Українську Народну Республіку. А ще через рік, 22 січня 1919 на Софіївському майдані столиці проголошено Акт злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки. «Віднині, - підкреслювалося в цьому історичному документі, - воєдино зливаються століттями відірвані одна від одної частини України, - Західно-Українська Народна Республіка (Галичина, Буковина, Угорська Русь) й Наддніпрянська Велика Україна. Здійснилися віковічні мрії, якими жили і за які умирали кращі сини України. Віднині є єдина незалежна Українська Народна Республіка».

Беззаперечно, що це – особлива дата в нашій історії, власне, з неї розпочався відлік єдиної та соборної держави, в якій сьогодні живемо ми. Різні? Так. Але саме різноманіття утворює цілісність. Саме тому 22 січня в усіх куточках країни відзначатимуть Свято Соборності, святкуватимуть його і в Чернігівському районі. До цього дня у кожному навчально-виховному та культурному закладі будуть розгорнуті документальні книжково-ілюстративні виставки, проведені бесіди, обговорення, тематичні години, усні журнали. Районні урочистості до Дня Соборності відбудуться в Седнівській загальноосвітній школі та Хмільницькій територіальній громаді.


За інформацією директора Чернігівської районної ЦБС Вікторії Пирковської