back

Контрольна стрічка РРО – в електронній формі..

14 грудня 2012

Для зручності ведення господарської діяльності суб’єктів господарювання податкова служба впроваджує ще один електронний проект завдяки якому платники податків зможуть подавати звітність про використання реєстраторів розрахункових операцій (РРО), а саме електронну контрольну стрічку через мережу Інтернет.

З 1 січня 2013 року наберуть чинності зміни до Закону України “Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг” та Податкового кодексу України, якими передбачено створення реєстраторами розрахункових операцій контрольних стрічок в електронному вигляді.

Електронна контрольна стрічка повинна буде містити електронні копії всіх фіскальних чеків і 2–звітів. Передача вказаних копій документів до органів ДПС буде здійснюватись через модем – пристрою для передачі копій розрахункових документів і 2–звітів по дротових або бездротових каналах зв'язку до органів державної податкової служби. Вимоги щодо створення контрольної стрічки в електронній формі у реєстраторах розрахункових операцій та модемів для передачі даних та Порядок передачі електронних копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків РРО дротовими або бездротовими каналами зв'язку до органів державної податкової служби затверджено наказом Міністерства фінансів України від 08.10.2012р. №1057, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 17.10.2012р. за №1743/22055. Даний наказ набрав чинності з 05 листопада 2012 року.

Таким чином, зазначені норми законодавства є підставою для запровадження нового сервісу для платників податків, які використовують РРО з контрольною стрічкою в електронній формі, а саме: подання ними звітності до органів ДПС в електронному вигляді.

Запровадження такого сервісу надасть платникам податків безліч переваг: по-перше, зменшить витрати на друкування та зберігання контрольних стрічок (надасть можливість суб'єктам господарювання не друкувати на папері і не зберігати протягом 3 років паперову контрольну стрічку РРО); по-друге, спростить формування та подання звітності про використання РРО (система автоматично формуватиме звіти); по-третє, органами ДПС проводитиметься менша кількість перевірок завдяки застосуванню дистанційного контролю. Вказаний сервіс також знизить корупційні ризики за рахунок зменшення прямого спілкування представників бізнесу зі співробітниками контролюючих органів.


За інформацією заступника начальника Чернігівської МДПІ Чернігівської області ДПС Сергія Зетченка