back

У районі відзначили 360-річчя заснування Чортомлицької Запорізької Січі та вшанування пам`яті кошового атамана Івана Сірка

31 жовтня 2012

Запорозьке козацтво подарувало світові цілу плеяду видатних вождів, які мужньо протистояли іноземним загарбникам. Найяскравіша постать серед них, якщо говорити про часи по смерті Богдана Хмельницького, - кошовий отаман Іван Сірко. Ще за життя його ім'я було оспіване в думах та піснях, увійшло в легенди, стало символом не тільки запорозького козацтва, а й усього волелюбного духу українського народу. За часів Руїни, коли на очах гинула відроджена Богданом Хмельницьким незалежна й суверенна Українська Держава, коли тіло матері-України шматували зусібіч вороги, запорожці мужньо боронили волю народу, і часто в бій за праведне діло їх вів Іван Сірко. Саме тоді його ім'я стало відоме всій Європі і не тільки їй.

За діяльністю Сірка уважно стежили іноземні уряди, про нього розповідали читачам газети Польщі, Німеччини, Швейцарії та інших країн, а сам він листувався й був особисто знайомий з царями, королями, ханами, гетьманами, полководцями.

До дня відзначення 360-річчя заснування Чортомлицької Запорізької Січі та вшанування пам’яті кошового отамана Івана Сірка на території району організовано та проведено ряд відповідних заходів.

У навчальних закладах району відбулись тематичні заходи. Проведені конкурси рефератів, присвячених подіям української історії часів Чортомлицької Січі, конкурс творів на тему «Героїчні та переможні походи кошового отамана Івана Сірка» та конкурс малюнків «Яким я уявляю кошового отамана Івана Сірка».

У шкільних бібліотеках, кабінетах історії загальноосвітніх навчальних закладів району оформлено книжкові виставки, тематичні експозиції.

В бібліотечних закладах району організовано цикл оглядів друкованих видань ««Сторінками нашої історії. Чортомлицька Запорізька Січ – бастіон української державності 17-18 ст.» , «Душа тисячоліть шукає себе в слові» (Історична подія на сторінках сучасного роману. Іван Сірко) та багато інших.


За інформацією відділу з питань внутрішньої політики, зв`язків з громадськістю та ЗМІ апарату райдержадміністрації