back

У районі відзначили 340-річчя від дня народження Пилипа Орлика

31 жовтня 2012

Серед гетьманів України його постать виділяється не лише тим, що свою гетьманську діяльність він мусив здійснювати за межами України, а й тим, що Пилипу Орлику належить авторство першої в Європі державної конституції. Походив він з поважного роду, який сягав давнього баронського сімейства Орликів у Чеському королівстві. Після гуситської революції одного з представників цього роду доля закинула у Віленщину, де в с. Косуті Ошмянського повіту 11 жовтня 1672 р. (за с. ст.) і народився майбутній український гетьман.

Орлик був людиною висококультурною, європейцем в повнім розумінні цього слова... Він належав до людей барокової доби, просякнутих глибокою релігійністю... Життя примушувало його до компромісів, але душа залишалася чесною і щирою, здатною до найбільших обмежень і самопосвяти.

З метою патріотичного виховання учнівської молоді, формування активної життєвої позиції молодого покоління, збереження пам’яті про історичні постаті України у загальноосвітніх закладах району проведені круглі столи «Автор першої української Конституції Пилип Орлик: сторінки життя та діяльності» , семінари «Значення постаті Пилипа Орлика для історії України, українського державотворення», «Пилип Орлик – гетьман України у вигнанні, «Пилип Орлик – сподвижник Івана Мазепи та години спілкування «Пилип Орлик – творець першої конституції у світі».

У бібліотечних закладах району організовано цикл оглядів друкованих видань ««Сторінками нашої історії. Чортомлицька Запорізька Січ – бастіон української державності 17-18 ст.», «Душа тисячоліть шукає себе в слові» (Історична подія на сторінках сучасного роману. Іван Сірко), із циклу історичних діалогів «Історичний календар. Чортомлицька Запорізька Січ та її кошовий отаман Іван Сірко», цикл виставок- портретів «Історія України – в портретах Іван Сірко – кошовий отаман Чортомлицької Запорізької Січі»», літературний екскурс в минуле «Шляхами козацької слави. Іван Сірко».


За інформацією відділу з питань внутрішньої політики, зв`язків з громадськістю та ЗМІ апарату райдержадміністрації