back

З вересня — підвищений розмір стипендій

17 серпня 2012

Соціальні ініціативи, з якими виступив Президент України Віктор Янукович, успішно втілюються. Влада чітко виконує свої обіцянки! Вже багато зроблено для покращення добробуту ветеранів війни, пенсіонерів, інвалідів, багатодітних, чорнобильців… Значна увага приділяється і нашій молоді, зокрема студентам. Адже Україні потрібні висококваліфіковані фахівці, патріоти своєї держави.

І ось – нова приємна новина. Як повідомив Прем’єр-міністр України Микола Азаров, з 1 вересня уряд істотно підвищує стипендії студентам. При цьому Прем’єр пообіцяв жорстко спитати з чиновників, які вчасно не забезпечать дотримання прав студентів вишів та учнів профтехучилищ. Микола Азаров підкреслив, що востаннє стипендії для студентів підвищувались аж у 2008 році і з того часу лише індексувались, відповідно до інфляції. Натомість прийняте рішення захистить права студентів нашої держави на гідну стипендію, розмір якої переглядатиметься щороку з урахуванням рівня цін.

Подробиці цієї урядової постанови прокоментував Віце-прем’єр-міністр України Сергій Тігіпко. Він зазначив, що стипендії підвищено в середньому на 37,5 відсотків: для учнів профтехучилищ – з 200 до 275 гривень; для студентів вишів I-II рівня акредитації – з 400 до 550 грн.; а для студентів вищих навчальних закладів III-IV рівня акредитації – з 530 до 730 гривень. Суттєво збільшаться стипендії і для дітей-сиріт: для учнів профтехучилищ – з 550 до 850 грн. (54,5 %), а для студентів вишів – з 1160 до 1760 гривень (51,7 %). «Роки студентства – перехідний етап від дитинства до дорослого життя, і саме в цей час молодь особливо потребує підтримки держави. Уряд і надалі зміцнюватиме соціальні гарантії для молоді, адже студенти – інтелектуальний потенціал нації», – наголосив Сергій Тігіпко.

Усі студенти від такої новини просто в захваті! Ось що, наприклад, розповіла голова Чернігівської обласної студентської ради при управлінні освіти і науки облдержадміністрації Анастасія Прохоренко:

– Зазвичай студенти – молоді люди, не надто забезпечені. Відверто кажучи, багато хто змушений десь підробляти (часто навіть не за спеціальністю), аби мати бодай якісь кошти на прожиття. Звісно, стипендії не вистачає… Тож влада зробила дуже важливу справу! Студенти отримали змогу більше часу приділяти навчанню, підвищувати професійний рівень. Взагалі, коли Президент України Віктор Янукович виступив зі своїми соціальними ініціативами, дехто з моїх однолітків сприйняв це скептично: мовляв, обіцяти можна все, що завгодно. Однак минуло зовсім небагато часу, і ми переконалися, що Президент, уряд, парламентська більшість і виконавча влада в регіонах, зокрема і у нас на Чернігівщині, дійсно працюють для людей. Ви ж подивіться, скільки всього зроблено за останній час, в тому числі і в галузі освіти! Знаю, який позитивний резонанс на Придесенні викликало відкриття школи у Седневі. Всі, хто там побував, вражені масштабом виконаних робіт! Тепер місцеві діти мають прекрасні умови для навчання. Там і спортом можна чудово займатися, навіть престижні змагання міжнародного рівня проводити! Оце – справді реальна турбота про підростаюче покоління. І нам, молодим людям, така увага й підтримка держави імпонує. Адже найкраще слово – це діло!