back

Про діяльність спостережної комісії при Чернігівській райдержадміністрації в І півріччі 2012 року

09 серпня 2012

На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 1 квітня 2004 року № 429 “Про затвердження положень про спостережні комісії та піклувальні ради при спеціальних виховних установах” (зі змінами, внесеними згідно з постановами КМУ) у районі розпорядженням голови райдержадміністрації від 20.07.2011 р. № 398 створена спостережна комісія при Чернігівській райдержадміністрації та затверджено склад комісії в кількості 11 чоловік, в тому числі до її складу входить 4 представники громадських організацій та 2 окремі громадяни.

Організаційною формою роботи спостережної комісії є засідання (у І півріччі 2012 року проведено 4). Комісія працює згідно плану роботи на рік, який щорічно розглядається та затверджується на засіданні комісії. За результатами засідання приймаються відповідні рішення (у наявності всі протоколи засідань). Список присутніх на засіданнях спостережної комісії вказує на їх легітимність.

На засіданнях комісії розглянуті питання про розгляд подання кримінально-виконавчої інспекції Чернігівського району щодо застосування до громадянина Сіренка В.В. ст.81 ККУ та ст.46 КВКУ (умовно-дострокове звільнення), про взаємодію кримінально-виконавчої інспекції Чернігівського району (далі КВІ) з виконкомами сільських, селищних рад, РВ УМВС України в області, Центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, громадськими організаціями району, про роботу РВ УМВС з особами, які звільнилися з місць позбавлення волі та про роботу посадових осіб установ та організацій, які здійснюють соціальний захист, супровід та патронаж осіб, звільнених з місць позбавлення волі. Крім того, взято за практику на засіданні комісії заслуховувати окремих сільських, селищних голів про проведену роботу з особами умовно-достроково звільненими (далі УДЗ) та раніше засудженими особами (у 2012 році заслухано 6 сільських голів).

Середньо-облікова чисельність засуджених на території Чернігівського району становить 220 осіб.

Відповідно до наказу державного департаменту України, Міністерства України у справах сімї, молоді та спорту від 28.10.2008 на № 288/4322 «Про затвердження Порядку взаємодії кримінально-виконавчої інспекції і центрів соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді щодо забезпечення соціального супроводу і контролю за поведінкою дітей та молоді, які засуджені до покарань, не пов'язаних з позбавленням волі, звільнені від відбування покарання з випробуванням або умовно-достроково», Чернігівський районний центр соціальних служб для сімї, дітей та молоді (далі РЦСССДМ) сприяє КВІ у виправленні та ресоціалізації засуджених, надає допомогу у соціальній адаптації особам, звільненим від відбування покарання.

КВІ інформує РЦСССДМ про кількісний, криміногенний та соціально-демографічний склад дітей та молоді, дотримання ними порядку та умов відбування покарань. У свою чергу РЦСССДМ щоквартально подає до інспекції інформацію щодо проведеної роботи з кожною окремою особою та відомості, які характеризують її.

Організовано виховну роботу з особами УДЗ та вжиті заходи щодо громадського контролю за їх поведінкою протягом невідбутої частини покарання. Секретарем районної спостережної комісії ведеться облік осіб, умовно-достроково звільнених від відбування покарання. У 2012 році прибуло на територію району 4 такі особи (за повідомленням виправних установ). Станом на 01.07.2012 р. перебуває на обліку 14 осіб, умовно-достроково звільнених від відбування покарання.

Спеціалістами районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді надаються психологічні, соціально-педагогічні, соціально-медичні, соціально-економічні, юридичні та інформаційні послуги особам, які відбували покарання у вигляді позбавлення волі. При центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді створено і працює спеціалізоване формування “Мобільний консультативний пункт соціальної роботи в сільській місцевості”.

Соціальні працівники інформують звільнених з питань працевлаштування, повідомляють про існуючу квоту при реєстрації в центрі зайнятості, інформують з приводу реєстрації та оформлення документів, надають психологічну консультацію на час адаптації в новому соціумі з метою попередження рецидивної злочинності. Послуги здебільшого спрямовувались на вирішення психологічних проблем, здоров’я, залежностей, налагодження соціально-корисних зв’язків, зокрема з родиною.

Дільничні інспектори міліції в сільських, селищних радах здійснюють контроль за поведінкою засуджених осіб, які проживають на території відповідних рад.

Чернігівським РВ УМВС України в Чернігівській області постійно проводяться заходи щодо соціальної адаптації наркозалежних осіб, які звільнилися з місць позбавлення волі. Дільничними інспекторами міліції спільно з виконкомами сільських, селищних рад проводяться бесіди про неприпустимість вживання наркотичних засобів, постійно здійснюється контроль даних осіб за місцем мешкання.

У районі здійснюється комплекс заходів щодо сприяння працевлаштуванню, підвищенню кваліфікаційного рівня чи перекваліфікації звільнених осіб з місць позбавлення волі. Виконкомами сільських, селищних рад надається даній категорії осіб допомога щодо працевлаштування в сільській місцевості та проводиться соціально-виховна робота з ними.

Спостережна комісія при райдержадміністрації та виконкоми сільських, селищних рад сприяють діяльності громадських, благодійних і релігійних організацій, що проводять роботу із звільненими особами з місць позбавлення волі, поширенню досвіду цих організацій.

Управлінням праці та соціального захисту населення райдержадміністрації на нарадах з сільськими, селищними головами розглядаються питання соціального захисту бездомних громадян та соціальної адаптації звільнених осіб з місць позбавлення волі.

Керівники лікувальних закладів району регулярно отримують інформацію про прибуття на їхні дільниці звільнених осіб з місць позбавлення волі. Особи, які звільнилися з місць позбавлення волі, проходять обов’язкове флюорографічне обстеження, отримують в лікувально-профілактичних закладах району всі необхідні види медичної допомоги, а при потребі – в обласних спеціалізованих лікувальних закладах.

Протягом І півріччя 2012 року до спостережної комісії не було звернень громадян.


За інформацією відділу взаємодії з правоохоронними органами, оборонної та мобілізаційної роботи апарату райдержадміністрації