back

Відбулося урочисте відкриття Ярмарку бібліотечних інновацій

12 червня 2012

У рамках міжнародної програми «Бібліоміст» нещодавно в Українському домі та Національній парламентській бібліотеці у Києві відбувся ярмарок «Сучасна бібліотека: розбудовуємо місцеві громади». Серед учасників ярмарку з усіх областей України була і делегація від Чернігівської районної ЦБС.

Відкрили захід та звернулися з привітальними словами до велелюдної аудиторії заступник Міністра культури України Тимофій Кохан, Посол США в Україні Джон Ф.Теффт, відомий письменник Андрій Курков — як голова Конституційної ради програми «Бібліоміст», головний менеджер ініціативи «Глобальні бібліотеки» Фундації Білла та Мелінди Гейтс Сірі Освальд, а також славнозвісний спортсмен Віталій Кличко, котрий зізнався, що дитячі роки провів здебільшого в бібліотеці, де працювала його мама.

Що таке сучасна бібліотека? Традиційно – інформаційний центр, але комфортний, привітний, обладнаний новітніми технологіями, в арсеналі якого безліч ресурсів для вирішення нагальних справ та організації дозвілля всієї родини. В таких бібліотеках відвідувачі вчаться володіти комп’ютером, отримують правову, медичну та інші консультації, влаштувати дітей до програми дитячого розвитку, замовити квитки, знайти потрібні пропозиції про відпочинок, купівлю-продаж потрібних товарів, дізнатись новини світу і свого регіону, навчитись танцювати, гендмейду чи іншій цікавій справі. Всіх послуг не перелічити, адже кожен заклад визначає свою програму, адаптуючи її до місцевих особливостей. Мережа таких модернізованих бібліотек в Україні має розширитись до кінця 2012 року до 1620. Чернігівщина – не виняток. Розвитком бібліотечних закладів займаються як органи місцевої влади, так і міжнародні та національні громадські організації, благодійні фонди.

В ході ярмарку регіональні дитячі, наукові, спеціалізовані, масові бібліотеки продемонстрували свої напрацювання у справі розвитку спільнот, як змінюють життя громадян, надаючи послуги з використання Інтернету, інформаційних технологій.

Але на цьому цікава подорож не закінчилася. Пощастило і цього разу директору нашої бібліотечної системи Вікторії Анатоліївні Пирковській взяти участь ще у дводенному семінарі «Розбудова потужних бібліотечних асоціацій» членами якої ми є вже два роки поспіль. В ході самого семінару представники бібліотек різних областей України мали чудову нагоду поспілкуватись з польськими працівниками бібліотечної сфери, які розповіли багато чого цікавого та повчального.


За інформацією директора КЗ «Чернігівської районної ЦБС» Вікторії Пирковської