back

Великдень зустрічають із добром у серці

18 квітня 2012

Немало людей переконані: головне в ці передсвяткові дні – ретельно дотримуватися посту, а на Великдень піти до церкви і, помолившись, попросити для себе та близьких щастя у Бога. Тоді Всевишній почує і допоможе… Однак я не раз спілкувався на цю тему зі священиками. Так ось, всі вони, незалежно від конфесійної приналежності, запевняють: найважливіше – зустрічати це прекрасне, світле свято з добром у серці і благородними намірами, перебуваючи в гармонії з собою та навколишнім світом. Дотримуватися посту можуть не всі. Декому, наприклад, не дозволяє здоров’я – і в таких випадках священики цілком солідарні з лікарями.

Але кожна людина здатна плекати в душі хороше, подолавши в собі заздрість, недоброзичливість та злі помисли. Адже ненависть, мстивість, підступність, скандали і сварки, які зазвичай супроводжуються брутальною лайкою, навіть негативні думки руйнують духовність людини і суттєво шкодять усім, хто знаходиться поруч. А бездуховність – нівелює особистість, і якщо подібне відбувається масово, це може призвести до деградації суспільства. Тоді мрія про заможну й сильну Україну залишатиметься лише ілюзією… А що нерідко відбувається у нас? Скажімо, деякі політики навчилися завзято постувати, вони із задоволенням ходять до церкви у велелюдні свята, разом моляться, тримаючи свічки в руках, проте, вийшовши з храму, влаштовують чергові «революції», відверто закликаючи співвітчизників до непокори та насильства. Тож я попросив висловитися з приводу цього відомих і шанованих на Чернігівщині людей.

Микола Головач, селищний голова Любеча, член Партії регіонів:

– Я – віруюча людина. Постувати не можу, але живу за Божими заповідями. За радянських часів, коли ставлення до релігії було негативним, дітей своїх похрестив. І онуки у мене – хрещені. Не обов’язково навіть ходити до церкви, важливо, щоб Господь був у душі і серці. Я нещодавно й на сході селища сказав: «Люди добрі, наш Любеч – такий красивий! Давайте ж разом дбати про нього, любити свою землю. Нам не потрібні чвари і розбрат. Навпаки потрібно об’єднуватися заради хороших справ».

Володимир Хорошковський, депутат Чернігівської районної ради від Партії регіонів, підприємець, меценат:

– Я на Великдень щороку їду в село до мами, і ми проводимо всенощну в церкві. У найтяжчі миті свого життя завжди звертаюсь до Бога й знаходжу підтримку. Останній страсний тиждень перед Пасхою постую. Хоч, звісно, не вважаю це якимсь подвигом. Головне – робити добро! Яскравий приклад такого подвижницького служіння людям – мій колега, депутат Чернігівської міської ради Олександр Шкурат.

Володимир Романчук, депутат Чернігівської обласної ради від Партії регіонів, директор компанії «ТОВ „Інтерпрод”»:

– Великдень – велике свято для нашої родини. Дружина традиційно пече паски, прокидаємося о 4-тій ночі і йдемо до храму їх святити. Я не постую, та прагну жити в любові й гармонії. Є Божі заповіді: не вбий, не вкради, не обманюй… От я їх і дотримуюся. Нікого не обманюю, навіть свою кішку.


За інформацією Віктора Кличко, м. Чернігів