back

Пенсійний фонд інформує

14 грудня 2011

Сплата єдиного внеску фізичними особами – підприємцями, які знаходяться на загальній системі оподаткування здійснюється відповідно до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування» та Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування, яка затверджена постановою правління Пенсійного фонду України від 27.09.2010 № 21-5 та зареєстрована в Міністерстві юстиції України 27.10.2010р. за № 994/18289. Фізичні особи-підприємці, що знаходяться на загальній системі оподаткування, обов`язково сплачують єдиний внесок у розмірі 34,7% суми доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладанню податком на доходи фізичних осіб, та суми доходу, що розподіляється між членами сім`ї фізичних осіб-підприємців, які беруть участь у провадженні ними підприємницької діяльності. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за кожну особу за місяць, у якому отримано дохід (прибуток).

Внесок сплачується протягом року до 15 березня, до 15 травня, до 15 серпня і до 15 листопада у вигляді авансових платежів в розмірі 25% річної суми єдиного внеску, обчисленої від суми, визначеної податковими органами для сплати авансових сум податку на доходи фізичних осіб-суб`єктів підприємницької діяльності. Суми єдиного внеску, сплачені у вигляді авансових платежів, ураховується платником при остаточному розрахунку, який здійснюється ним до 1 квітня року, наступного за звітним роком, на підставі даних річної податкової декларації.

Крім того, зазначені особи зобов`язані подавати до органів Пенсійного фонду за місцем реєстрації щорічно до 1 квітня року, наступного за звітним роком, Звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску.

Єдиний внесок у розмірі 34,7% для платників, які зареєстровані в управлінні Пенсійного фонду України в Чернігівському районі сплачується на рахунок №37197076002521, відкритий у ГУДКУ у Чернігівській області, МФО 853592, код ЄДРПОУ 21403848.

У разі бажання вищезазначених осіб брати добровільну участь у загальнообов`язковому державному соціальному страхуванні у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням та у загальнообов`язковому державному соціальному страхуванні від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, необхідно звернутися до управління ПФУ з відповідною заявою для укладання договору про добровільну участь.

Детальнішу інформацію можна отримати за адресою управління: м.Чернігів, вул. Шевченка, 162 або за тел. 94-00-00.


За інформацією управління Пенсійного фонду України в Чернігівському районі