back

Про порядок обліку платників податків і зборів в податкових органах

02 листопада 2011

Облік платників податків в податкових органах здійснюється у відповідності до вимог Податкового кодексу України та Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців”.

Взяття на облік за основним місцем обліку юридичних осіб, їх відокремлених підрозділів та фізичних осіб – підприємців як платників податків та зборів в органах державної податкової служби здійснюється після внесення відомостей про них до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців, та присвоєння кодів за ЄДРПОУ – для юридичних осіб та їх відокремлених підрозділів.

У відповідності до норм чинного законодавства платник податків зобов’язаний в 10 денний строк повідомляти податковий орган та своєчасно надати інформацію про проведення змін в реєстраційних даних.

В разі порушення вищезазначеної норми законодавства Податковим кодексом України передбачена відповідальність для платників податків. Зокрема, неподання у строки заяв або документів для взяття на облік, реєстрації змін місцезнаходження чи внесення інших змін до своїх облікових даних, неподання виправлених документів для взяття на облік чи внесення змін, подання з помилками чи у неповному обсязі, неподання відомостей стосовно осіб, відповідальних за ведення бухгалтерського обліку та/ або складення податкової звітності, тягнуть за собою накладення штрафу на самозайнятих осіб у розмірі 170 гривень, на відокремлені підрозділи юридичної особи чи юридичні особи – 510 грн. У разі неусунення таких порушень або за ті самі дії, вчинені протягом року особою, до якої були застосовані штрафи за таке порушення, накладається штраф на самозайнятих осіб у розмірі 340 гривень, на відокремлені підрозділи юридичної особи чи юридичні особи – 1020 гривень.


Олександр Недій, начальник відділу реєстрації та обліку платників податків Чернігівської МДПІ