back

Козацькому роду нема переводу

18 жовтня 2011

Щорічно 14 жовтня, у день Покрови Пресвятої Богородиці, в селах району відмічаються свята українського козацтва. Не став винятком і цей рік. Донести до дітей та молоді поняття козацької етики та моралі, сприяти вихованню поваги до народних традицій, зробити спробу ще раз нагадати різним категоріям користувачів про цінності козацької культури – таку мету ставили перед собою бібліотеки району.

Найпоширенішою формою роботи стали розгорнуті книжково-ілюстративні виставки: «Тая слава козацькая не вмре, не загине» (Нове,Ведильці,Ладинка,Боромики,Петрушин), «Пращурів великих і слава і воля» (Киселівка), «Козацькому роду нема переводу» (Ст.Білоус).

Літературні огляди, відкриті перегляди виставкових матеріалів «Пращурів великих і слава, і воля» влаштували Боромиківська, Терехівська, Анисівська, Черниська бібліотеки.

Зацікавила своїх читачів Н.Білоуська сільська бібліотека літературно-історичною подорожжю «Ми українці з діда-прадіда». Озвучена книжково-ілюстративна виставка «Козацькая слава», літературні вікторини, конкурси, змагання за сприяння вчителя школи Лутченка В.А. зробили для дітей день козацтва дійсно святковим. Подібні заходи для своїх відвідувачів влаштували у Халявинській та Смолинській бібліотеках.

Уроки історичної дати «Пращурів великих і слава, і воля», історичні години «Серединка – село козацьке», «Гетьмани України» відбулися в Олишівці, Боромиках, Серединці, літературне свято «Козацька слава України» - в Хмільниці.

Ігрові форми роботи, що так подобаються дітям та молоді, застосувала Киїнська бібліотека – літературна вікторина «Козацькому роду нема переводу», Павлівська, Ковпитська – «Шляхами козацької слави», центральна дитяча бібліотека – історичний турнір «Ой була в нас ненька – Запорізька славна Січ».

До днів українського козацтва приурочили бібліотеки і відзначення 360-річчя з часу битви під Берестечком. Цикли виставок-екскурсів «Козацьке лицарство під Берестечком», «Україна – наша слава і воля» запропонували в Малинівці, Роїщі, Количівці, Киселівці. В Пісках діти відвідали бібліотечний урок на цю тему.

Вікторія Пирковська, директор Чернігівської районної ЦБС