back

30 вересня – Всеукраїнський День усиновлення

30 вересня 2011

Згідно з Указом Президента України В.А. Ющенка «Про День усиновлення» від 27 листопада 2008 року в України відзначається свято – Дня усиновлення, яке припадає на 30 вересня та співпадає з днем християнського свята Віри, Надії, Любові та матері їх Софії.

Доброта і любов - головне, що ми повинні дарувати дітям. Адже діти - це наша надія і наше майбутнє. Щоб ця надія здійснилася, ми, дорослі, повинні пам`ятати про свою відповідальність, піклуватися про кожну дитину. Особливо про дітей, які залишилися без батьківської опіки. Турбота про них – це спільна задача, обов`язок суспільства, держави.

Усиновлення (удочеріння) – є однією з сімейних форм влаштування дітей-сиріт і дітей, що залишилися без піклування батьків. Усиновлення - це перехід прав й обов`язків від біологічних батьків (батька) дитини до усиновителів (усиновителеві), при якому дитина в правовому відношенні повністю прирівнюється до біологічних дітей усиновителя. При цьому, природно, втрачаються усі права й обов`язки рідних (біологічних) батьків дитини.

Є в нашій країні діти, які набувають батьків двічі – народжуючись і за рішенням суду. Щодня до Державного департаменту з усиновлення та захисту прав дитини надходять десятки анкет про дітей, які втратили батьків. До кожного такого аркушу додається фотокартка, з якої на нас дивляться дитячі очі. Інколи заплакані, інколи сумні, інколи - з посмішкою на все обличчя. Всі вони різні, об`єднує їх те, що кожна така дитина чекає на батьків!

Традиційно вважається, що усиновлення — це вирішення проблем дитини, яка втратила сімейне оточення. Усиновлення - це і вирішення проблем дорослих, які хочуть виховати дитину. Дитину, яка народжена не ними, але потребує саме їх любові та піклування.

Дітям, які втратили родину, може допомогти кожен, хто небайдужий. Одні — усиновлять і виховають дитину, інші — допоможуть дитині знайти батьків. Основне, щоб ми всі намагалися допомогти кожній дитині вирости у любові і повазі.

Отже, громадяни України, які бажають усиновити дитину, прохання звертатися з письмовою заявою про взяття їх на облік кандидатів в усиновлювачі до служби у справах дітей Чернігівської райдержадміністрації за адресою: вул.Шевченка 48, каб.424, м.Чернігів., де Вам буде надана детальна консультація та перелік документів для здійснення юридичної процедури усиновлення.


Кубрак Світлана, спеціаліст служби у справах дітей райдержадміністрації

.