back

«Ой на Івана та й на Купала»

08 липня 2011

Липневого вечора на березі ставка в селі Хмільниця святкували «Івана Купала». Прийшли майже всі жителі села – від малечі до бабусь і дідусів, з`їхалися гості із сусідніх сіл і навіть з Чернігова. Зі святом всіх присутніх привітав голова сільської ради Юрій Слюнько та побажав здоров`я , благополуччя і багатого врожаю.

Ведучі, художній керівник Людмила Слюнько та сільський бібліотекар Галина Якименко разом з народним аматорським хором Хмільницького Будинку культури, розповіли про традиції свята і виконали веселі завзяті українські пісні.

Дівчата в українських костюмах і чудових віночках прикрашали Марену стрічками, цукерками, квітами та травами, водили хоровод навколо неї. Хлопці виготовили Купайла, якого потім спалили за звичаєм на цілющому купальському вогнищі. Не забарились з веселим театральним дійством і чарівні герої: Водяний, Мавка, Лісовичок, Русалки.

Вчитель фізкультури Микола Кобець провів дуже цікаві спортивні змагання: перетягування канату, піднімання гирі, підтягування. Активну участь молодь взяла у конкурсі, де потрібно було зібратись на стовп та дістати кульку з призом. Переможці отримали ковдри, відра, сіно і навіть курей.

Вогнище, як і потрібно, було головною розвагою для всіх глядачів. Стрибали через вогонь і діти, і дорослі, і закохані, і навіть пари, які живуть разом вже багато років. Закінчилось святкування пуском віночків із запаленими свічками на воду.

Свято «Івана Купало» також провели с.Рудка, с.Роїще, с.Павлівка, с.Брусилів, с.Боромики та інші територіальних громадах.


За інформацією відділу культури і туризму райдержадміністрації