back

У районі гідно відзначили День Незалежності України

25 серпня 2011

24 серпня у селищі М.-Коцюбинське відбулося районне свято з нагоди 20-ої річниці Незалежності нашої держави. До урочистостей приєднались народні депутати України Михайло Чечетов та Григорій Маньковський, депутат обласної ради Анатолій Заліський, депутати районної ради, делегація із Білорусі.

Розпочався захід урочистою ходою та покладанням квітів до Меморіалу воїнам, загиблим в роки Великої Вітчизняної війни. Потім учасники та гості свята мали змогу оглянути виставкові комплекси сільськогосподарських та промислових підприємств району, Будинку школяра та Центральної районної бібліотеки. Після чого відбулися урочистості в районному Будинку культури.

Зі словами вітання до присутніх звернувся голова районної державної адміністрації Микола Кудрик. Він, зокрема, зазначив, що 20 років тому здійснилася споконвічна мрія багатьох поколінь українців – бути господарями на своїй землі, жити в мирі та злагоді, ростити дітей у незалежній суверенній державі.

Керівник району назвав імена видатних людей Чернігівського району, які своєю самовідданою працею і особистим прикладом здобули славу столичного Чернігівського району, та тих, хто у найважчий період становлення молодої української держави своєю наполегливою працею та терпінням береже та примножує славні традиції району.

М.В.Кудрик відмітив, що за підсумками семи місяців нинішнього року валової продукції вироблено на 109 % у порівнянні з 2010 роком. Зростання сталося завдяки нарощуванню виробництва пшениці – більш ніж удвічі! – і жита – на третину. Загалом у цьому році посіви під зерновими розширені майже на 9 тис. гектарів, під технічні культури – на 5,5 тис. гектарів. Збільшилися на третину посівні площі під другий поліський хліб – картоплю. Завдяки спільним зусиллям районної та місцевої влади, постійній підтримці з боку керівництва області в районі планується відкриття молочного комплексу на 500 голів у Довжику, будівництво сховищ для зберігання картоплі у Шибиринівці та Жукотках.

Завдяки вжитим організаційним заходам та спільним зусиллям, вдалося підвищити інвестиційну активність підприємств району, залучивши в 2010 році у господарський комплекс 126 млн. грн.. капітальних інвестицій, а з початку поточного року у розвиток сільського господарства влито майже 20 мільйонів гривень інвестицій. Серед основних інвестиційноактивних підприємств керівник району відмітив ТОВ «Чернігівська індустріальна молочна компанія», ПП «Проммеханізація», ТОВ «Зотік», ВАТ «Чернігівське Головне племпідприємство».

За останні роки відповідно до Програми «Власний дім» профінансовано робіт на суму близько 400 тис.грн.

Одним із пріоритетних завдань району є газифікація населених пунктів. Голубі вогники запалюються завдяки організації, яка досить давно чудово працює в районі, - це ТОВ «Чернігвігазмонтаж», директор депутат районної ради Кальницький Сергій Вадимович. Саме з його допомогою газифіковано села Жукотки, Мохнатин, Довжик, Унучки, Халявин. У поточному році проводяться роботи з газифікації сіл Пакуль, Семенягівка, Лінеї, на дані потреби виділено близько 2 млн.грн. державних субвенцій.

Відповідно до програми «Питна вода» в районі проводяться заходи щодо підтримки робочого стану водопровідних мереж. Лише у минулому році проведені ремонтні роботи в Редьківці, Клочкові, Седневі, М.Коцюбинському, замінено 2 глибинних насоси; проведені роботи по будівництву водогонної мережі в Новому Білоусі (вартість 500 тис. грн..) та реконструкції І черги водогонної мережі в смт.Седнів (вартість 700 тис. грн..).

Значних вкладень потребують і дороги. Тільки за останні роки проведено поточні ремонти автодоріг в Гончарівському, Киселівці, М.-Коцюбинському, Халявині, Ковпитах, Н.-Білоусі, Снов`янці на суму 740,3 тис.грн. Філією «Чернігівський райавтодор» (керівник Мисник Іван Кирикович) протягом 2010 року виконано ремонтно – будівельних робіт на суму 5 442,0 тис.грн., в поточному році проведено капітальний ремонт автомобільної дороги Київ-Чернігів-Славутич (вартість 200 млн. грн.).

«Районна влада ніколи не стояла осторонь проблем медичної галузі, - зауважив Микола Кудрик. - Лише за останні роки проведено капітальні ремонт харчоблоку центральної районної лікарні (110 тис. грн..), поточні ремонти у відділеннях ЦРЛ. Автомобільний парк ЦРЛ поповнився новим санітарним автомобілем «ДЕО» (вартістю 60 тис. грн..), а капітально відремонтований автомобіль «Волга» знайшов свою постійну «прописку» в Киїнській сімейній амбулаторії. Придбано медичної апаратури загальною вартістю близько 700 тис. грн.».

Що стосується освіти, то керівник району відмітив, що на сьогодні у районі функціонує 52 навчальних заклади, 18 дошкільних установ району. І саме 24 серпня, в день ювілейної, 20-ої річниці Незалежності України, з метою охоплення дітей району дошкільним вихованням відкрито дитячий садок у Андріївні.

« Гордістю нашого району є будівництво навчально-виховного комплексу у складі ЗОШ на 240 учнів та дитячого садка - ясел на 35 місць у селищі Седнів, генеральною підрядною організацією цієї новобудови є ВАТ «Домобудівник», директор Заслужений будівельник України Роговий Анатолій Миколайович, на будівництво даного навчального закладу виділено з державного бюджету 20 млн.грн.», - сказав М.В.Кудрик. Відкриття одного з найкращих навчальних закладів заплановане на 1 вересня 2012 рік.

Також, керманич району повідомив, що за державною програмою «Шкільний автобус» у 2010 році отримано новий автобус для Олишівської школи та М.Коцюбинської гімназії. Відділом освіти виділено автобус для Анисівської загальноосвітньої школи.

Важливою складовою навчально-виховного процесу є організація харчування дітей. Тому лише за минулий та поточний роки відновлено роботу шкільної їдальні Краснянської школи та організовано гаряче харчування для учнів Анисівської ЗОШ, а з нагоди свята та на передодні нового навчального року відкрито їдальню у Новобілоуській школі.

Про якісний рівень проведення роботи в галузі культури засвідчив творчий звіт аматорів народного мистецтва району «Живи, незалежна і сильна, і слався, єдина, в віках!», приурочений 20-ій річниці Незалежності України, що проходив в обласному академічному музично-драматичному театрі ім..Т.Г.Шевченка і за підсумками якого Чернігівський район серед 22 районів посів 4 місце.

Свідченням духовного розвитку Чернігівського району є продовження будівництва церкви на честь преподобного Миколи Святоші у Дніпровському за підтримки уродженця с. Дніпровське, народного депутата України Новика А.М., а також церкви Петра і Павла в смт. М-Коцюбинське за спонсорські підтримки підприємства ПАТ «Чернігівгаз», керівник Ярова А.А., та Квашніна Петра.

Згадав у своєму виступі голова райдержадміністрації і про державних службовців району, голів секретарів сільських та селищних рад, які з повною віддачею працюють на користь району, захищають інтереси людей, інтереси громади.

«Щастя і процвітання вільній незалежній соборній Україні! Здоров`я кожному з вас, добра, віри, благополуччя в родинах і довгих років життя. Україні потрібні ваші руки, ваш талант, ваш патріотизм, ваше вміння жити та працювати на українській землі!» - побажав на завершення свого виступу Микола Кудрик.

Жителів Чернігівського району привітав і народний депутат України Чечетов М.В. П`яти двадцятирічним молодим людям, які працюють в районі, він подарував наручні годинники.

Голова райдержадміністрації М .В.Кудрик та голова районної ради М.Б.Литвин з нагоди свята та за особистий внесок у розвиток Чернігівського району вручили кращим працівникам ювілейні медалі "20 років незалежності України", Почесні Грамоти та Подяки облдержадміністрації, Почесні грамоти обласної ради, Почесні Грамоти та Подяки райдержадміністрації та районної ради.

Завершився захід святковим концертом.

За інформацією відділу з питань внутрішньої політики, зв’язків з громадськістю та ЗМІ