back

Витяг зі вступного слова Прем`єр-міністра України Миколи Азарова на засіданні Кабінету Міністрів України від 15 червня 2011 року

16 червня 2011

Щодо підвищення соціальних видатків

Верховна Рада України ухвалила зміни до бюджету держави на поточний рік. Таким чином Уряд і парламентська більшість виконали своє зобов`язання перед суспільством: відповідно до відновлення економічного зростання підвищувати соціальні виплати.

Це надзвичайно важливий крок в нашій стратегії перелому від кризи до сталого розвитку. З одного боку, економіка позитивно відгукнулась на виважену, ощадливу політику держави. Зростання економіки дало додаткові ресурси — доходну частину бюджету на пропозицію Уряду збільшено на 14 мільярдів гривень. З іншого боку, видатками з державного бюджету, які збільшені на 11 мільярда гривень, ми підтримуємо рівень життя людей, внутрішній ринок і макроекономічну стабільність. Значно збільшено соціальні видатки. За рахунок цього до кінця року чотири рази, а не два, як планувалося, будуть підвищені зарплати бюджетникам. Наприклад, зарплата вчителя виросте в середньому на 340 гривень, лікаря-хірурга вищої категорії у стаціонарі — на 359 гривень. Значно розширено перелік педагогічних працівників, які отримують двадцятивідсоткову надбавку до посадового окладу.

Крім того збільшуються видатки на харчування дітей у закладах освіти, які розташовані у Чорнобильських зонах, на придбання технічних засобів для реабілітації інвалідів; передбачено збільшення обсягу медичної допомоги на лікування чорнобильців, завершення реконструкції приміщень Наукового центру радіаційної медицини, підвищення доплат до пенсій членам сімей загиблих, придбання житла для чорнобильців.

Змінами до державного бюджету виділено 200 млн. гривень на розвиток служби екстреної медичної допомоги.

Запроваджено нову бюджетну програму “Реконструкція та будівництво систем централізованого водовідведення” в обсязі 400 млн. гривень. Кошти будуть спрямовані на поліпшення стану каналізаційних мереж, головних колекторів, насосних станцій, очисних споруд та підвищення ефективності та надійності каналізаційних систем. Крім іншого, це суттєвий внесок в екологічну безпеку та безпеку для здоров`я наших людей.

З 1 липня в країні буде чергове підвищення зарплат для вчителів, лікарів. Збільшиться ставка першого тарифного розряду і міжтарифне співвідношення.

Також нагадаю, що на червень припадає пік виплати відпускних вчителям — більше 3,5 мільярдів гривень. Це на чверть більше, ніж в червні минулого року. Ніде не повинно бути затримок з виплатою відпускних педагогам.


Джерело: http://www.kmu.gov.ua