back

У районі гідно відзначили День Перемоги

12 травня 2011

«Збереження пам`яті про захисників Вітчизни, про тих, хто ціною власного життя здобув Велику Перемогу, забезпечення належного соціального захисту ветеранам війни - це одне з пріоритетних наших завдань, - зазначив голова райдержадміністрації М.В.Кудрик, - тому ми все зробили для того, щоб в районі гідно відзначити 66-у річницю Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 рр.» У рамках святкування Великої Перемоги у районі відбувся ряд заходів.

Зокрема, напередодні свята в усіх населених пунктах району проведено роботу по упорядкуванню та облаштуванню 146 Меморіалів Слави, обелісків періоду Великої Вітчизняної війни, 86 братських могил, 14 одиночних могил та 6 могил, де поховані Герої Радянського Союзу. У с.Деснянка проведено поточний ремонт пам`ятника загиблим воїнам на суму 5558 грн., а в с.Кошівка – на суму 5664 грн. Розпочато роботу по складанню уточнених списків загиблих односельців та радянських воїнів, похованих на території сільських, селищних рад у 1941-1943 рр.

У рамках акції «Зі святом Перемоги!» протягом 6-9 травня депутати обласної та районної рад, голова райдержадміністрації М.В.Кудрик, голова районної ради М.Б.Литвин, їх заступники, начальники управлінь та відділів райдержадміністрації привітали зі святом Перемоги 260 інвалідів війни, учасників бойових дій, партизанського руху, солдатських удів на дому, оскільки стан їхнього здоров`я не дав їм змоги взяти участь у районному та місцевих заходах, приурочених 66-ій річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні.

Урочисте засідання та святковий концерт з нагоди 66-ої річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні у райдержадміністрації відбулися 6 травня. У заході взяли участь голова райдержадміністрації М.В.Кудрик, голова районної ради М.Б.Литвин, їх заступники, начальники управлінь та відділів райдержадміністрації, керівники установ та організацій району, сільські та селищні голови, депутати районної ради, а також ті, кого безпосередньо стосується це свято – ветерани Великої Вітчизняної війни, учасники бойових дій, інваліди, вдови загиблих. З нагоди свята та за вагомий внесок у патріотичне виховання підростаючого покоління голова райдержадміністрації М.В.Кудрик та голова районної ради М.Б.Литвин вручили Грамоти головам первинних ветеранських організацій та інвалідам війни, також від імені народного депутата України Михайла Чечетова 53 ветеранам керівники району вручили подарунки та продуктові набори.

8 травня у смт.Седневі та с.Іванівці відбулося урочисте покладання квітів до пам`ятників загиблим воїнам учасниками міжнародного автопробігу «Міст дружби» з України, Білорусі та Росії. На заході були присутні місцеві жителі, учні та вчителі шкіл.

9 травня голова райдержадміністрації М.В.Кудрик та голова районної ради М.Б.Литвин взяли участь в урочистому вшануванні пам`яті загиблих під час Великої Вітчизняної війни у сквері ім..М.М.Попудренка (м.Чернігів). Цього ж дня вони були присутніми на урочистостях у смт.М.-Коцюбинське. У рамках акції «Зі святом Перемоги!» керівники району вручили 6 подарунків ветеранам, які були присутні на заході, а також привітали 6 ветеранів за місцем проживання. Урочистості з нагоди 66-ої річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 рр. (мітинги, покладання квітів, святкові концерти, святкові обіди для ветеранів) відбулися у населених пунктах району 8-9 травня. На заходах у кожній територіальній громаді були присутні депутати районної ради, керівництво райдержадміністрації та районної ради, начальники управлінь, установ та організацій району. Вони вітали ветеранів та жителів територіальних громад зі святом Перемоги, дарували ветеранам подарунки, інвалідів відвідували на дому. Під час мітингів були проведені поминальні богослужіння по загиблим у роки Великої Вітчизняної війни.

Станом на 10 травня п.р. проведені комплексні медично-профілактичні огляди ветеранів війни, забезпечено лабораторне обстеження, ФГ, ЕКГ, консультації фахівців, визначена потреба ветеранів у стаціонарному, амбулаторному, санаторно-курортному лікування, зубопротезуванні, слухових апаратах тощо. Усього оглянуто 357 інвалідів Великої Вітчизняної війни, 306 учасників бойових дій, 1530 учасників війни; стаціонарно проліковано 46 інвалідів Великої Вітчизняної війни, 14 учасників бойових дій, 312 учасників війни; в обласному шпиталі для інвалідів та ветеранів війни проліковано 36 мешканців району, 8 ветеранів Великої Вітчизняної війни безкоштовно отримали у ЦРЛ у І кварталі п.р. протезування ротової порожнини.

У цілому ж за І квартал 2011 року грошові витрати на безкоштовне амбулаторне лікування інвалідів Великої Вітчизняної війни склали 4100 грн., на зубопротезування – 2000 грн. На харчування інвалідів Великої Вітчизняної війни в умовах стаціонару ЦРЛ витрачено 2808 грн., на безкоштовне лікування в стаціонарі – 2481 грн.

З нагоди 66-ої річниці Великої Перемоги у загальноосвітніх закладах району створено волонтерські загони, якими постійно проводяться акції «Допоможи ветерану», «Молодь – ветеранам», «Милосердя». Протягом 5-6 травня у навчальних закладах відбулися зустрічі з ветеранами та вдовами загиблих «Низький уклін вам, ветерани!», тематичні години та уроки мужності. У Седнівській ЗОШ пройшов тиждень пам`яті «Пам`ятаймо минуле заради майбутнього!», у Слобідській та Седнівській ЗОШ проведено операцію «З добрим ранком, ветерани!»; учні М.-.Коцюбинської гімназії, Рудківської ЗОШ та Киселівського НВК провели акцію «Спогад ветерана». Учні Роїщенської ЗОШ та Редьківського НВК побували на екскурсії у історико-краєзнавчому музеї міста Чернігова. Шкільні конкурси малюнків на асфальті, на кращий вірш, малюнок, пісню, художній твір, присвячені Дню Перемоги, відбулися у Киселівському НВК, Роїщенській, Слабинській, Киїнській, Рад.Слобідській, Жукотківській, Количівській та Смолинській ЗОШ, а у Серединській, Мньовській, Брусилівській, Олишівській, Ладинській та Слабинській школах пройшли виставки композицій із природних матеріалів, присвячені 66-ій річниці Великої Перемоги. У рамках обласної акції «Запиши спогади ветерана» у школах створені кореспондентські групи для запису спогадів ветеранів війни, вдів, дітей війни.

Усе було зроблено для того, щоб ветерани знову відчули повагу до свого подвигу, а молодші покоління сприймали це свято як свято миру, єдності і добра, символ справжнього патріотизму і відданості своїй державі, її народу.


За інформацією відділу з питань внутрішньої політики, зв`язків з громадськістю та ЗМІ райдержадміністрації