back

Чарує душу краса рукотворна. ФОТО

13 квітня 2011

Незабутнє враження лишила по собі виставка декоративно-вжиткового мистецтва «Чарує душу краса рукотворна», яка відбулася в рамках творчого звіту Чернігівського району «Живи, незалежна і сильна, і слався, єдина в віках», присвяченого 20-й річниці Незалежності України.

За традицією організовували та оформлювали виставку працівники Чернігівської районної бібліотеки та безпосередньо майстри, що приїхали на виставку. Талановитими руками умільців фойє театру було перетворене на затишний квітучий куточок, що відтворив різнобарвність і мистецьку щедрість Чернігівського краю. З різних куточків району з`їхалися аматори декоративно-вжиткового мистецтва, щоб представити на виставці витвори своїх рук.

Привітним словом і щедрою усмішкою зустрічала високих гостей, а саме: народного депутата України Михайла Чечетова, першого заступника голови обласної ради Івана Коробку, голову райдержадміністрації Миколу Кудрика, голову районної ради Михайла Литвина ведуча виставки, директор ЦБС Чернігівського району Вікторія Пирковська.

Яскравими квітучими кольорами вітала гостей експозиція старовинних тканих та вишиваних рушників. Особливою популярністю користувалась колекція старовинних рушників та одягу, яку представила родина Ю.В.Дахна (с.Москалі). Барви сучасної народної вишивки представили майстрині З.Г.Лук`яненко (Седнів), Н.М.Черниченко (с.Пакуль).

На сьогоднішній день великої популярності набуло мистецтво художньої вишивки. Картини та ікони вишиті хрестиком та бісером представили на виставці представники різних куточків Чернігівського району: Л.Светенок (с.Киїнка), М.Шпиг (с.Брусилів), О.Коробко (с.Роїще), Н.Черниченко (с.Пакуль) та інші.

Подружжя Наталія та Анатолій Дубини із Брусилова представило на виставці різноманітні вироби відродженого старовинного народного мистецтва – інкрустація соломою, витинанки, художній розпис та різьблення по дереву, писанкарство. Для тих, хто зацікавився мистецтвом писанкарства на виставці був проведений майстер-клас.

Мальовничий куточок створили на виставці такі майстри живопису, як Н.Дорошенко із Ст.Білоуса, В.Мисник із Улянівки та багатьма іншими, від картин яких іде подих любові до чудового Чернігівського краю та рідної землі.

Традиційне мистецтво соломоплетіння на виставці представили народні умільці В.Яворський з Олішівки та В.Коцур із Брусилова. Сонячні барви золотистої соломи втілилися в такі вироби, як брилі та інші головні убори, домашній посуд та взуття.

Особливої уваги на виставці заслуговували вироби живописця із Боромик А.Цовікяна, а саме: колекція ікон та розписних яєць. Ікони видатного майстра також можна побачити на стінах церков в селах Боромики та Брусилів.

Талановиті вироби умілих дитячих рук, що учаться творити красу на радість людям, представили Н.Пильцова із М.-Коцюбинської школи мистецтв та О.Попок із Киїнського будинку школяра. Картини, мотанки, вироби із бісеру, паперові вироби та ін. своїм теплом і своєю яскравістю привертали увагу всіх відвідувачів виставки.

Закінчилися виставка дуже теплими та щирими словами вдячності майстрам-умільцям та шановним гостям, що прийшли розділити радість та любов до золотої та багатогранної творчості Чернігівського краю. З вуст ведучої виставки пролунали прекрасні слова:

Спасибі, руки вам за творчість цю натхненну

За дар, що доля вам дала взнаки.

Хай пісня, що звучатиме для вас на сцені

Простягнеться, як шанобливий тиск руки.


Директор ЦБС Вікторія Пирковська