back

Характеристика гідрометеорологічних умов формування весняного водопілля 2011 року

14 березня 2011

Зимовий період 2010-2011 років у басейнах річок Дніпра, Десни та Сейму характеризувався помірною за температурними характеристиками та кількістю опадів погодою.

Запаси води в сніговому покриві в басейнах Дніпра та Десни складають 120-140% від норми, в басейні Сейму - 80%.

У той же час підстильна поверхня в басейнах річок характеризується неглибоким промерзанням ґрунту зі слабкою цементацією та добрим зволоженням його метрового шару.

Виходячи з гідрометеорологічних умов, що склалися, максимальні рівні води на р.Дніпро в межах області очікуються дещо нижчими за минулорічні та близькими до середніх багаторічних значень.

На ділянці р.Десни від кордону з Росією до злиття з р.Сеймом очікуються максимальні рівні води весняного водопілля нижчі від середніх багаторічних значень.

На р.Десні нижче злиття з р.Сеймом та на р.Сейм у межах області очікуються максимальні рівні води значно нижчі від минулорічних та середніх багаторічних значень.

Очікується, що прогнозовані максимальні рівні води весняної повені 2011 р. на річках матимуть такий негативний вплив для населених пунктів та господарських об`єктів області:

Ріпкинський район – р. Дніпро

Часткове порушення транспортного сполучення у смт. Радуль, с. Новосілки, с. Суслівка та с.Плехтіївка.

Чернігівській район – р. Дніпро

Часткове порушення транспортного сполучення у с. Мньов, с. Пустинки та між селами Дніпровської сільської ради (с. Прохорів, с. Повідов).

Новгород-Сіверський район – р. Десна

Порушення роботи понтонного моста біля м. Новгород-Сіверського, який забезпечує сполучення з селами Биринської сільської ради (с. Бирине, с. Прокопівка, с. Підгірне).

Сосницький район – р. Десна

Через перелив повеневими водами ділянки дороги між с. Мале Устя та мостом через р.Десна очікується часткове порушення транспортного сполучення з райцентром населених пунктів Пекарівської сільської ради (с. Пекарів, с. Кнути, с. Костирів, с. Синютин).

Менський район – р. Десна

Часткове порушення транспортного сполучення з районним центром 4 населених пунктів (с. Остапівка, с. Червоний Маяк, с. Куковицьке, с. Червоні Луки), що знаходяться на лівому березі р. Десна.

Куликівський район – р. Десна

Ускладненння сполучення з частиною с. Кладьківка та частиною с. Ковчин.


За інформацією Чернігівського обласного центру гідрометеорології