back

Нове в законодавстві Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності

28 січня 2011

В Міністерстві юстиції України зареєстровано Порядок фінансування страхувальників для надання застрахованим особам матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Порядком передбачено умови фінансування Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі Фонд) страхувальників для надання ними матеріального забезпечення за видами:

допомога по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною);

допомога по вагітності тта пологах;

допомога на поховання.

Підставою для фінансування страхувальників-роботодавців Фондом є оформлена за встановленим зразком заява-розрахунок, яку можна придбати в ЦНТІ.

На підставі рішення комісії із соціального страхування страхувальник-роботодавець нараховує суми матеріального забезпечення та формує до робочого органу Фонду заяву-розрахунок в двох примірниках, один з яких із наданими застрахованими особами документами, зберігається у страхувальника.

При опрацюванні заяви-розрахунку робочим органом Фонду перевіряється правильність заповнення реквізитів, наявність даних про страхувальника в Державному реєстрі загальнообов”язкового державного соціального страхування, дані про сплату єдиного внеску на загальнообов”язкового державного соціального страхування та протягом десяти робочих днів після надходження заяви-розрахунку здійснюють фінансування страхувальників.

Для зарахування страхових коштів страхувальник-роботодавець відкриває окремий поточний рахунок у банку, бюджетна установа в органі Державного казначейства. Страхові кошти, зараховані на окремий поточний рахунок можуть бути використані страхувальником виключно на надання матеріального забезпечення та соціальних послуг застрахованим особам у строки: для найманих прцівників – у найближчий після дня призначення допомоги строк, установлений для виплати заробітної плати; для осіб які забезпечують себе роботою самостійно – протягом десяти днів після призначення допомоги.


Ніна Федько, директор Чернігівської міжрайонної виконавчої дирекції ФСС з ТВП