back

Нове в законодавстві: єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування

06 грудня 2010

З 1 січня 2011 року набирає чинності Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (надалі – Закон №2464).

Цим Законом визначаються платники єдиного внеску, їх права та обов’язки, розміри єдиного внеску залежно від категорії платників, порядок його обчислення та сплати. Починаючи з наступного року, усі «соціальні внески», що сплачувалися страхувальниками (надалі – платниками) до Пенсійного фонду України, Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві, Фонду загальнообов’язкового соціального страхування України на випадок безробіття, Фонду соціального страхування тимчасової втрати працездатності, об’єднуються в єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Платник подаватимуть звітність та сплачуватимуть кошти до одного органу – Пенсійного фонду України, а не до всіх фондів окремо, як це було раніше. Пенсійний фонд, в свою чергу, зобов’язаний забезпечити збір єдиного внеску, облік надходжень від його сплати та здійснення контролю за сплатою. Платниками єдиного внеску є юридичні та фізичні особи, у тому числі й ті, які обрали спрощену систему оподаткування.

Слід зазначити, що єдиний внесок нараховується незалежно від фінансового стану платника, джерел фінансування, форми, порядку та місця виплати, а також від того, чи фактичні виплати здійснювалися після їх нарахування до сплати. Законом №2464 визначено розмір єдиного внеску для кожної категорії платників та пропорції його розподілу за видами загальнообов’язкового державного соціального страхування. Платники єдиного внеску зобов’язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за відповідний базовий звітний період, не пізніше 20 числа місяця, що настає за базовим звітним періодом. Кошти єдиного внеску платники будуть перераховувати на рахунки органів Пенсійного фонду України, відкриті в управліннях Державного казначейства, відповідно до класу професійного ризику виробництва, категорії та виду платежу.


За інформацією управління Пенсійного фонду України в Чернігівському районі