back

Пам`ять має жити

03 лютого 2011

2 лютого в райдержадміністрації відбулася робоча зустріч щодо вивчення можливості створення на території Чернігівського району (поблизу с.Шестовиця) меморіального комплексу з перепоховання загиблих на території Чернігівської області, яку провів керівник апарату райдержадміністрації В.П.Бешун.

У зустрічі взяв участь уповноважений представник Державного комітету України у справах ветеранів у Чернігівській області Кирилюк А.В., голова Чернігівської ради ветеранів Гапич А.В., керівники пошуково-дослідницького клубу «Патріот».

Світличний О.М. та Балобін О.А., а також керівники установ та організацій району, начальники управлінь та відділів райдержадміністрації.

Анатолій Кирилюк повідомив присутнім про створення при облдержадміністрації обласної комісії у справах увічнення пам`яті жертв війни та політичних репресій. Одним із питань, що розглядалося на засіданні Комісії 6 січня п.р., було вивчення можливості створення на території Чернігівського району (поблизу с.Шестовиця) меморіального комплексу з перепоховання загиблих на території Чернігівської області. «Необхідність створення такого комплексу пов`язана, в першу чергу, з демографічною ситуацією в області, оскільки ті останки загиблих воїнів, які знаходять пошукові групи, зокрема пошуково-дослідницький клуб «Патріот», у різних куточках області, іноді ніде перепоховати, так як вони знайдені біля вимираючих сіл, - зауважив Анатолій Володимирович, - А пам`ять має жити». Проте постало питання, де саме створити цей комплекс, і, оскільки, по-перше, Шестовиця – це історичний центр, де проводяться заходи патріотичного спрямування не лише районного та обласного значення, а й всеукраїнського та міжнародного рівня, по-друге, місце, де планується створити меморіальний комплекс, називають «долиною смерті», оскільки там покояться останки понад 14 тис. захисників Вітчизни, і , по-третє, поряд з цим місцеv проходить траса міжнародного значення, а отже, сотні тисяч людей зможуть віддати шану тим, хто в роки Великої Вітчизняної війни боронив нашу землю від фашистської навали, - тому була внесена пропозиція про створення меморіального комплексу з перепоховання загиблих поблизу с.Шестовиця Чернігівського району.

У обговоренні питання про виділення земельної ділянки для створення меморіального комплексу взяли участь головний державний санітарний лікар району Турчин М.С., директор ДП «Чернігівський лісгосп» Мотрич С.М., в.о. начальника управління Держкомзему в Чернігівському районі Суботський І.В., Шестовицький сільський голова Заліська В.Т., у ході якого було з`ясовано, що попередньо визначене місце для створення меморіального комплексу може бути історико-культурного, природоохоронного значення.

Тому було прийнято рішення про більш детальне вивчення даного питання з залученням представників відповідних служб .


За інформацією відділу з питань внутрішньої політики, зв`язків з громадськістю та ЗМІ райдержадміністрації