back

Меморіальний захід із вшанування пам’яті жертв голодоморів. ФОТОрепортаж

29 листопада 2010

27 листопада в с. Киїнка біля пам`ятного знаку жертвам Голодомору відбувся меморіальний захід за участю голови райдержадміністрації Миколи Кудрика, голови районної ради Михайла Литвина, заступника голови райдержадміністрації Андрія Горбаня, сільського голови Людмили Хомазюк, учнів та педагогічного колективу Киїнської загальноосвітньої школи, представників громадськості.

«Цього дня увесь український народ глибоко сумує за мільйонами співвітчизників, загиблих від страшної трагедії. Події 1932-33 років були сплановані та здійснені тоталітарним режимом, і, не лише, завдали нації непоправних втрат, а й поставили під загрозу саме її існування», - звернувся до присутніх голова райдержадміністрації Микола Кудрик.

Він також підкреслив, що нині на всіх нас, громадянах незалежної України, лежить величезна відповідальність перед полеглими нашими співвітчизниками – бути гідними цих великих жертв. Ми повинні винести належні уроки з трагічних подій минулого, щоб не допустити їх у майбутньому.

«Переконаний, що кращим вшануванням пам’яті жертв голодомору будуть досягнення на шляху побудови правової, демократичної держави, забезпечення стабільності, соціального миру і злагоди в суспільстві, життя, гідного наших людей», - наголосив голова райдержадміністрації Микола Кудрик.

Дослідник історії Голодомору в Чернігівському районі Сергій Горобець розповів та навів приклади про найстрашніші події тих років. Отець Георгій, батюшка місцевої Свято-Миколаївської церкви, відправив заупокійну литію.

Також учасники заходу вшанували пам`ять жертв голодоморів хвилиною мовчання, запалили свічі пам`яті та поклали квіти до пам`ятного знаку.

Цього ж дня в М.Коцюбинській, Седнівській, Анисівській, Довжицькій, Іванівській, Петрушинській, Пльохівській, Роїщенській, Слабинській, Черниській, Шибиринівській (с.Москалі) територіальних громадах біля пам`ятних знаків (хрестів) відбулись мітинги-реквієми з вшанування пам’яті жертв голодоморів 1932-1933 років.


Тетяна Берізка

Фото автора