back

Презентація книги “Пакуль поживемо тут”

26 жовтня 2010

23 жовтня у селі Пакуль проведено першу презентацію книги “Пакуль поживемо тут” за участю авторів, упорядників і редакторів, відомих земляків, спонсорів, журналістів і мешканців громади – зацікавлених читачів.

Цей фоліант з історії села Пакуль у ХХ столітті – 700 сторінок тексту і фотокарток – видано Інститутом історії, етнології та правознавства імені О. М. Лазаревського Чернігівського національного педагогічного університету ім. Т. Г. Шевченка, обласною та районною організаціями Національної спілки краєзнавців України.

Відповідальний редактор та керівник редакційної колегії цього збірника, директор Інституту історії, етнології та правознавства імені О. М. Лазаревського Чернігівського національного педагогічного університету імені Т. Г. Шевченка, професор Олександр Коваленко зауважив, що Пакулю таки поталанило. Побачила світ вже третя книга про це невелике село з великою історією.

Якщо дві перші – “Село Пакуль на зламі століть” (1996) та “Голос пам’яті: Історія села Пакуль та його околиць” (1998) одноосібно підготував педагог і краєзнавець Андрій Курданов, то до третього увійшли матеріали кількох десятків авторів. Він підкреслив, що особливе значення має впорядкований з ініціативи Андрія Курданова і за його безпосередньою участю “Літопис сільської громади”, що містить чисельні факти, виявлені з різноманітних джерел. Майбутні дослідники, спираючись на нього, можуть відтворити повсякденне життя цього типового поліського села.

А кошти на цей величезний збірник надала ціла когорта спонсорів, серед яких є голова Верховної Ради України Володимир Литвин, голова Чернігівської райдержадміністрації Микола Кудрик, голова Бобровицької райдержадміністрації Володимир Сидоренко, начальник інспекції Держтехнагляду Чернігівської облдержадміністрації Василь Дорошок та багато інших патріотів.

В.о. Пакульського сільського голови Катерина Гаркуша, вчителька пакульської школи Ольга Тарасенко та інші виступаючі щиро дякували всім, хто доклав зусиль до видання книги.

Учасники заходу переглянули відеопрезентації Андрія Курданова та авторські передачі журналістки обласного телебачення Тетяни Ільчук, оглянули книжну виставку з історії Пакуля.


За інформацією Українського інституту національної пам’яті