back

Всеукраїнська нарада з розвитку картоплярства

20 вересня 2010

17 вересня в смт Седнів на базі ЗАТ НВО «Чернігівеліткартопля» відбулась всеукраїнська нарада з розвитку картоплярства за участю заступника міністра аграрної політики України Івана Демчака, заступника голови Чернігівської облдержадміністрації Олександра Шанойло, голови райдержадміністрації Миколи Кудрика, першого заступника голови райдержадміністрації Миколи Ганжі.

«Попри кліматичні аномалії, яких не було в Україні останні сто тридцять років, під час котрих температура на поверхні ґрунту сягала сімдесяти градусів тепла, національний врожай картоплі буде в межах вісімнадцяти мільйонів тонн» , - підкреслив заступник міністра, виступаючи перед учасниками наради.

На думку Івана Демчака, вище п`яти-шести гривень за кілограм картоплі ціни не піднімуться ні за яких умов. Зазвичай країна за рік споживає шість мільйонів тонн, стільки ж згодовується худобі і п`ять мільйонів залишається на насіння — це сімнадцять мільйонів тонн. Тобто, проблем зі споживанням не буде, а відтак подальшого зростання цін на «другий хліб» не варто очікувати.

Як зазначив директор ЗАТ НВО «Чернігівеліткартопля» Ігор Шкурко, за останні вісімнадцять років, що він вирощує картоплю, не було жодного року аби крохмалиста не дала нормального прибутку.

Для відновлення колишньої слави Чернігівщини як картопляного краю, в області має бути відроджене промислове картоплярство, чому могла б сприяти держава через систему державних закупівель для потреб збройних сил, спеціальних закладів тощо. Державна допомога в зведенні гуртового ринку в регіоні також сприяла б швидкому виведенню торгівлі аграрною продукцією на цивілізований рівень.


За інформацією відділу з питань внутрішньої політики, зв’язків з громадськістю та ЗМІ