back

Звіт про соціальну роботу

13 жовтня 2010

За підсумками проведеної роботи за 9 місяців 2010 року управлінням праці та соціального захисту населення райдержадміністрації забезпечене своєчасне та в повному обсязі надання населенню всіх видів допомог, субсидій та пільг згідно з чинним законодавством:

За звітний період здійснені видатки по державним цільовим субвенціям на надання населенню допомог, пільг та субсидій в сумі 23 млн. 847,9 тис.грн., а саме:

- пільги та субсидії населенню на покриття витрат на оплату житлово-комунальних послуг (електроенергії, природного газу, послуг тепло-, водопостачання та водовідведення, квартирної плати, вивезення побутового сміття та рідких нечистот) в сумі – 4млн.977,3 тис.грн.;

- на надання інших пільг (пільговий проїзд, послуг зв’язку та інших, передбачених законодавством) у сумі – 340,1тис. грн.;

- на надання пільг та житлових субсидій населенню на придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу у сумі – 1021,7 тис.грн.;

- виплату допомог сім’ям з дітьми, малозабезпеченим сім’ям, інвалідам з дитинства, дітям-інвалідам та тимчасової державної допомоги у сумі – 17 млн.278,7 тис.грн.;

- на виплату допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, грошового забезпечення батькам-вихователям і прийомним батькам за надання соціальних послуг у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім’ях за принципом «гроші ходять за дитиною» у сумі – 230,1 тис.грн.

В повному обсязі забезпечується відповідно до законодавства підтримка малозабезпечених верст населення за п’ятьма основними напрямками: допомога сім’ям з дітьми; державна допомога малозабезпеченим сім’ям; державна соціальна допомога особам, які не мають права на пенсію та інвалідам; допомога людям з особливими потребами; житлові субсидії.

З метою спрощення надання соціальних виплат через застосування принципу призначення усіх видів соціальної допомоги за однією заявою в управлінні впроваджена єдина технологія прийому громадян, які звертаються за призначенням усіх видів соціальної допомоги.

Прийом громадян спеціалістами відділу здійснюється безперервно (за графіком перерви на обід), що дозволяє уникнути створенню черг громадян в управлінні, організовуються виїзні приймальні в сільські та селищні ради, окремі населені пункти, забезпечується щоденний графік прийому громадян.

Відповідно до Закону України „Про соціальні послуги” та постанови КМУ № 558 від 29.04.2004 року «Про затвердження Порядку призначення і виплати компенсації фізичним особам, надають соціальні послуги” призначені компенсаційні виплати фізичним особам, які надають соціальні послуги інвалідам різних груп, престарілим більше 80 років, які не здатні до самообслуговування і потребують сторонньої допомоги. Відповідно до зазначеного порядку фінансування компенсаційні виплати проводиться за рахунок місцевого бюджету, за січень-червень 2010 року нараховано 118472,72. грн. 135 особам.

Державним соціальним інспектором здійснено контроль щодо правомірності призначень державних соціальних допомог шляхом обстежень умов проживання сімей та перевірок достовірності та повноти інформації про доходи та майновий стан осіб, які входять до складу сім’ї, що звертається за державною соціальною допомогою та субсидією.

Потребуючим пільговим категоріям населення району, будинки яких не мають підведення природного газу, призначаються пільги готівкою на придбання твердого палива - 2993 та скрапленого балонного газу для побутових потреб населення – 1322.

Запроваджений відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 29.01.2003р. №117 Єдиний державний автоматизований реєстр осіб, які мають право на пільги (ЄДАРП), дозволив налагодити облік даних про пільгові категорії населення за соціальною ознакою, а також запровадити адресні розрахунки з підприємствами-надавачами послуг за фактично надані пільговикам послуги. Налагоджений електронний обмін з 18 підприємствами-надавачами житлово-комунальних послуг. За даними Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги (ЄДАРП), на 01.10.2010 р. на обліку перебуває 22690 осіб.

На обліку перебуває 10010 громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, інформація про них внесена до Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги.

Згідно Закону України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», здійснено видатків з початку 2010 року на соціальні виплати громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, на загальну суму 2843841,85 грн.

Станом на 01.10.2010 року на обліку в управлінні праці та соціального захисту населення райдержадміністрації перебуває 4207 осіб з обмеженими фізичними можливостями, з них 203 дитини-інваліда віком до 18 років. В управлінні створено та постійно поновлюється банк даних дітей-інвалідів. Відповідно Закону України „Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам” отримують допомогу 171 дітей-інвалідів до 18-ти років.

Відповідно висновків ЛКК та індивідуальної програми реабілітації 154 інваліда отримали технічні та інші засоби реабілітації (в т.ч. 42 інвалідні візки); 119 інвалід та пенсіонер отримали направлення на ортопедичні вироби. За звітний період 16 громадян направлено на санаторно-курортне лікування, з них 5 інвалідів війни, 3 учасника бойових дій, 1 інвалід з дитинства спинального профілю, 1 інвалід загального захворювання спинального профілю, 3 інваліда загального захворювання, 3 супроводжуючих. Станом на 1 жовтня 2010 року 24 інваліди війни та 2 інваліди загального захворювання отримали компенсацію за невикористане санаторно-курортне лікування.

Суттєво значимим підрозділом управління праці та соціального захисту населення є територіальний центр соціального обслуговування пенсіонерів та одиноких непрацездатних громадян, який формує базу даних одиноких громадян, що потребують соціального обслуговування та соціальних послуг; забезпечує доступність громадян до соціальних послуг, контролює їх якість та своєчасність надання; забезпечує у разі потреби влаштування до будинків-інтернатів (пансіонатів) громадян похилого віку, інвалідів та дітей-інвалідів.

Всі населені пункти району охоплені обслуговуванням працівниками територіального центру. У відділенні соціальної допомоги на дому - працює 104 соціальних робітника, які обслуговують 998 одиноких непрацездатних громадян району.

Стаціонарне відділення для постійного або тимчасового перебування одиноких непрацездатних громадян - забезпечує постійний цілодобовий сторонній догляд непрацездатних громадян, які не можуть обслуговувати себе самостійно. В стаціонарному відділенні проживає 18 чоловік. Витрати на харчування 1 ліжко-дня підопічного складає в 22,50 грн.

Робота усіх структурних підрозділів управління праці та соціального захисту населення райдержадміністрації спрямована на максимальне забезпечення в Чернігівському районі виконання соціальних програм, відповідно до законів України, указів Президента України, постанов Кабінету Міністрів України, заходи яких спрямовані на покращення соціального обслуговування та соціального забезпечення одиноких непрацездатних громадян, інвалідів, сімей з дітьми, малозабезпечених сімей, сімей одиноких матерів, дітей-інвалідів до 18 років, ветеранів війни і праці, ветеранів військової служби та органів внутрішніх справ, громадян, що постраждали від аварії на ЧАЕС.


За інформацією управління праці та соціального захисту населення