back

Управління праці і соціального захисту інформує: житлові субсидії

28 липня 2010

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 14 липня 2010 року № 621 внесено зміни до Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива та пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 27 липня 1998 року № 1156, а саме:

За умови призначення субсидії за користування житлом, його утримання та оплату послуг водо-, тепло-, газопостачання, водовідведення, електроенергії, вивезення побутового сміття та рідких нечистот (житлово-комунальні послуги) в межах норми володіння чи користування зазначеними послугами громадяни, зареєстровані у житловому приміщенні (будинку), сплачують 15 відсотків середньомісячного сукупного доходу, а за придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива 15 відсотків їх річного сукупного доходу.

Якщо у складі зареєстрованих та таких, що проживають у житловому приміщенні (будинку) осіб є діти, інваліди першої або другої групи і середньомісячний сукупний дохід на одного зареєстрованого у житловому приміщенні (будинку) громадянина не перевищує 50 відсотків прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць та якщо у житловому приміщенні (будинку) зареєстровані та проживають тільки непрацездатні громадяни, розмір плати за житлово-комунальні послуги в межах норми володіння чи користування загальною площею та нормативів користування зазначеними послугами за умови призначення житлової субсидії становити 10 відсотків середньомісячного сукупного доходу, а за придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива – 10 відсотків річного сукупного доходу.

Якщо обсяг витрачання води, тепла, газу та електроенергії вимірюється засобами їх обліку, при підтверджені права на отримання субсидії на наступний термін розмір витрат громадян на оплату житлово-комунальних послуг ( 15 чи 10 відсотків середньомісячного сукупного доходу зареєстрованих у житловому приміщені будинку) зменшується на 2 відсотки, але не більше ніж на 6 відсотків відповідно за кожні 10 відсотків зменшення загальної суми вартості фактично використаних послуг, у попередньому періоді проти суми їх вартості за встановленими нормами споживання.

У зв`язку з прийняттям Урядом країни рішення про підвищення соціальних гарантій для сімей по сплаті житлово-комунальних послуг з серпня 2010 року житлові субсидії для громадян стають доступнішими.

Пенсійним Фондом України будуть надіслані Заява та Декларація, яка заповнюється власником (співвласником) житла за наданими зразками та надсилається в управління праці та соціального захисту населення (конверт для безкоштовної пересилки буде передаватися).

УВАГА! Якщо з пенсіонерами зареєстровані та проживають особи працездатного віку – до Заяви та Декларації додаються довідки про їх доходи за попередні 6 місяців (чи за попередній календарний рік у разі звернення за субсидією на тверде паливо).

В управлінні праці та соціального захисту населення розраховують субсидію і надсилають повідомлення про її призначення отримувачу.

Наявність заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг не є перешкодою для одержання субсидії.

Якщо площа будинку (квартири) перевищує встановлені нормативи (21 кв.м. на особу та додатково – 10,5 кв.м. на сім`ю) необхідно звернутися до комісії місцевих органів влади, яка розгляне можливість надання субсидії на площу, що перевищує вказані нормативи.

Якщо виникнуть додаткові питання можна звернутися до управління праці та соціального захисту населення Чернігівської райдержадміністрації, чи подзвонити за телефоном 724-104.


За інформацією управління праці та соціального захисту населення райдержадміністрації