18 січня 2013

Розпорядження голови РДА від 21.07.2017 року №743 "Про утворення спостережної комісії

 

Розпорядження голови РДА від 21.07.2014 року №255 "Про утворення спостережної комісії

 

 

Розпорядження голови РДА від 06.11.2015 року №628 "Про внесення змін до розпорядження в.о. голови райдержадміністрації від 21.07.2014 р. №255"

 

 

Про роботу спостережної комісії при Чернігівській райдержадміністрації за 2018 рік

 

На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 1 квітня 2004 року № 429 “Про затвердження положень про спостережні комісії та піклувальні ради при спеціальних виховних установах” (зі змінами, внесеними згідно з постановами КМУ) у районі розпорядженням голови районної державної адміністрації від 17 липня 2017 р. № 743 (зі змінами від 22 грудня 2017 р.           № 1331) створена спостережна комісія при Чернігівській райдержадміністрації та затверджено склад комісії в кількості 9 чоловік. До складу комісії входять: голова комісії – керівник апарату райдержадміністрації Тетяна Куриленко, заступник голови комісії – голова Центру екологічної просвіти «Снов» Григорій Клименок, секретар – начальник відділу взаємодії з правоохоронними органами, оборонної, мобілізаційної роботи та цивільного захисту райдержадміністрації Володимир Клименко, 2 представника органів виконавчої влади, 4 представника громадських організацій.

Спостережною комісією здійснюється організація та громадський контроль за дотриманням прав, основних свобод і законних інтересів засуджених осіб та осіб, звільнених з місць позбавлення волі.

Організаційною формою роботи спостережної комісії є засідання. У  2018 році проведено 12 таких  засідань. Комісія працює згідно з планом роботи на рік, який щорічно затверджується головою комісії, попередньо розглянувши та погодивши його на засіданні комісії. За результатами засідання ухвалюються відповідні рішення. У наявності всі протоколи засідань та відповідні матеріали до них. Список присутніх на засіданнях спостережної комісії вказує на їх легітимність.

         На засіданнях комісії розглянуті питання: звіт про роботу спостережної комісії у 2017 році; про повноваження спостережної комісії; зняття з обліку спостережної комісії умовно-достроково звільнених від відбування покарань; про вимоги Закону України «Про соціальну адаптацію осіб, які відбули покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк»; про проведену роботу з попередження вчинення повторних злочинів раніше засудженими особами, підобліковими Чернігівського районного сектору Чернігівського міського відділу з питань пробації Центрального міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції (сектор з питань пробації); про роботу Чернігівського районного відділення поліції ЧВП ГУ НП  в Чернігівській області (далі Чернігівське РВП) з особами, які звільнилися з місць позбавлення волі; про проведену виховну роботу районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді з особами, умовно-достроково звільненими від відбування покарання, їх виправлення і ресоціалізації; про стан та організацію виконання в районі виду покарання «Громадські роботи»; про роботу посадових осіб органів соціального захисту населення, які здійснюють соціальний захист, супровід та патронаж осіб, звільнених з місць позбавлення волі.

         Крім того, взято за практику на засіданні комісії заслуховувати окремих сільських, селищних голів про проведену роботу з особами УДЗ та раніше засудженими особами  (у 2018 році заслухано 6 сільських, селищних голів).

         Організовано виховну роботу з особами УДЗ та вжиті заходи щодо громадського  контролю  за  їх  поведінкою    протягом    невідбутої    частини

покарання. Секретарем районної спостережної комісії ведеться облік осіб, умовно-достроково звільнених від відбування покарання. На початку поточного року поновлені списки осіб УДЗ. У 2018 році прибуло на територію району 4 таких осіб (за повідомленням Чернігівського РВП та виправних установ). Станом на 25.12.2018 р. перебуває на обліку 8 осіб, умовно-достроково звільнених від відбування покарання.

Чернігівський районний центр соціальних служб для сім¢ї, дітей та молоді (далі РЦСССДМ) сприяє сектору з питань пробації у виправленні та ресоціалізації засуджених, надає допомогу у соціальній адаптації особам, звільненим від відбування покарання.

Сектор з питань пробації інформує РЦСССДМ про кількісний, криміногенний та соціально-демографічний склад дітей та молоді, дотримання ними порядку та умов відбування покарань. У свою чергу РЦСССДМ щоквартально подає до сектору інформацію щодо проведеної роботи з кожною окремою особою та відомості, які характеризують її.                    Щовівторка психолог Центру надає консультації особам даної категорії на час «відмітки» в секторі з питань пробації, з метою попередження скоєння повторних злочинів.

Під час здійснення РЦСССДМ соціальної роботи з особами, що перебувають у конфлікті із законом, спеціалісти та фахівці керуються Законом України “Про соціальну адаптацію осіб, які відбувають чи відбули покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк» від 17.03.2011 № 3190-IV, Наказом «Про затвердження Порядку взаємодії суб'єктів соціального патронажу звільнених осіб» Мінсоцполітики, МВС, МОЗ, Мінюст, від 07.11.2011 № 429/831/769/3279/5, Наказом «Про затвердження Порядку взаємодії установ виконання покарань та суб’єктів соціального патронажу під час підготовки до звільнення осіб, які відбувають покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк» від 28.03. 2012 № 478/5 / 180 / 375 / 212 / 258.

          Протягом звітного періоду РЦСССДМ проведені два спільні заходи з сектором з питань пробації щодо профілактики повторних правопорушень та девіантної поведінки серед умовно-засуджених дітей та молоді. Отримувачами соціальних послуг є 44 осіб, засуджених до покарань, не пов'язаних з позбавленням волі (з них 3 дітей – з с. Довжик, Піски, Полуботки).

            З метою соціальної адаптації осіб, які звільнились з місць позбавлення волі, проводяться заходи, спрямовані на видачу їм документів, необхідних для вирішення соціально – побутових питань. Спеціалістами РЦСССДМ надані психологічні, соціально-педагогічні, соціально-медичні, соціально-економічні, юридичні та інформаційні послуги особам, які відбували покарання у вигляді позбавлення волі.

  Соціальні працівники інформують звільнених з питань працевлаштування, повідомляють про існуючу квоту при реєстрації в центрі зайнятості, інформують з приводу реєстрації та оформлення документів, надають психологічну консультацію на час адаптації в новому соціумі з метою попередження рецидивної злочинності. Послуги здебільшого спрямовувались на вирішення психологічних проблем, здоров’я, залежностей, налагодження соціально-корисних зв’язків, зокрема з родиною.

Дільничні офіцери поліції в сільських, селищних радах здійснюють контроль за поведінкою засуджених осіб, які проживають на території відповідних рад.

Чернігівським РВП постійно проводяться заходи щодо соціальної адаптації наркозалежних осіб, які звільнилися з місць позбавлення волі. Дільничними інспекторами поліції спільно з виконкомами сільських, селищних рад проводяться бесіди про неприпустимість вживання наркотичних засобів, постійно здійснюється контроль даних осіб за місцем мешкання.

 У районі здійснюється комплекс заходів щодо сприяння працевлаштуванню, підвищенню кваліфікаційного рівня чи перекваліфікації звільнених осіб з місць позбавлення волі. Чернігівською районною філією Чернігівського обласного центру зайнятості надаються якісні та адресні соціальні послуги, з метою здобуття навиків та вмінь щодо пошуку джерел вакансій, техніки співбесіди з роботодавцем та складання резюме. Виконкомами сільських, селищних рад надається даній категорії осіб допомога щодо працевлаштування в сільській місцевості та проводиться соціально-виховна робота з ними.

Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) райдержадміністрації забезпечує влаштування до інтернатних закладів системи соціального захисту населення осіб, звільнених з місць позбавлення волі, які не мають працездатних родичів, зобов’язаних їх утримувати.

  Особи, які звільнилися з місць позбавлення волі, проходять обов’язкове флюорографічне обстеження, отримують в лікувально-профілактичних закладах району всі необхідні види медичної допомоги, а при потребі – в обласних спеціалізованих лікувальних закладах.

  Протягом 2018 року до спостережної комісії не було звернень громадян.

  План роботи районної спостережної комісії на 2018 рік виконано.