09 липня 2012

Звіт про роботу управління соціального захисту
населення райдержадміністрації за 9 місяців 2019 року

 

Робота усіх структурних підрозділів управління соціального захисту населення райдержадміністрації спрямована на максимальне забезпечення в Чернігівському районі виконання соціальних програм, відповідно до законів України, указів Президента України, постанов Кабінету Міністрів України, заходи яких спрямовані на покращення соціального обслуговування та соціального забезпечення одиноких непрацездатних громадян, осіб з  інвалідністю, сімей з дітьми, малозабезпечених сімей, сімей одиноких матерів, дітей з інвалідністю до 18 років, учасників бойових дій АТО та їх сімей, ветеранів війни і праці, ветеранів військової служби та органів внутрішніх справ, громадян, що постраждали від аварії на ЧАЕС.

За 9 місяців 2019 року здійснені видатки по державним цільовим субвенціям на надання населенню допомог, пільг, субсидій та компенсацій на суму 98781,2 тис. грн., в тому числі:

  • пільги та субсидії населенню на покриття витрат на оплату житлово-комунальних послуг (електроенергії, природного газу, послуг тепло-, водопостачання та водовідведення, квартирної плати, вивезення побутового сміття та рідких нечистот) у сумі 44317,5 тис. грн.;
  • на надання пільг та житлових субсидій населенню на придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу у сумі     4237,8 тис. грн.;
  • на виплату допомог сім’ям з дітьми, малозабезпеченим сім’ям, особам з інвалідністю з дитинства, дітям з інвалідністю, допомоги по догляду за особою з інвалідністю І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу: ДСД особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю, ДСД на догляд, тимчасової ДСД непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату, щомісячна компенсаційна виплата непрацюючій працездатній особі, яка доглядає за особою з інвалідністю І групи, а також за особою, яка досягла 80-річного віку, тимчасової державної допомоги  на дітей, які виховуються у багатодітних сім’ях  у сумі 48213,2 тис. грн.;
  • на виплату допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, грошового забезпечення батькам-вихователям і прийомним батькам за надання соціальних послуг у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім’ях за принципом «гроші ходять за дитиною» у сумі  1276,6 тис. грн.;

          Адресну допомогу особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території, надано 51 чол. у сумі 736,1 тис. грн.

▪ Допомога сім’ям з дітьми в даний час надається відповідно до Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» який передбачає надання державної допомоги застрахованим особам в системі загальнообов’язкового соціального страхування. За 9 місяців  2019 року зазначену допомогу отримали 1492 сім'ї, яка профінансована на загальну суму 22902,7 тис. грн.

▪ Тимчасову державну допомогу дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідоме, отримують 6 чол.,  профінансовано на суму 75,5 тис. грн.

▪ Відповідно постанови Кабінету  Міністрів України від 26.06.19р. № 552  на виплату допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, грошового забезпечення батькам-вихователям і прийомним батькам за надання соціальних послуг у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім’ях за принципом «гроші ходять за дитиною», оплату послуг із здійснення патронату над дитиною та виплату соціальної допомоги на утримання дитини в сім'ї патронатного виховання, надійшло державної цільової субвенції  у сумі 1276,6 тис. грн., яка виплачена по вересень включно (на обліку в управлінні у звітному періоді перебуває 11 прийомних сімей, в яких виховується 26 дітей).

 ▪ За 9 місяців 2019 року  згідно Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям»  допомогу отримало 213 сімей  на суму 7065,6 тис. грн.

  ▪ Відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю» в управлінні отримують 607 осіб з інвалідністю з дитинства та законних представників дітей з інвалідністю до 18 років, виплата державної допомоги профінансована на суму 10452,7 тис. грн.

▪ Згідно ст. 5 Закону України «Про психіатричну допомогу», допомогу на догляд за особою з інвалідністю І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу отримують  109 чол., виплата допомоги профінансована на суму 2319,6 тис. грн.,

- державна соціальна допомога особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю призначена 190 чол. на суму – 2790,1 тис. грн.;

- тимчасова допомога непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату призначена  15 чол. на суму 147,6 тис. грн.;

- щомісячна компенсаційна виплата непрацюючій працездатній особі, яка доглядає за особою з інвалідністю І групи, а також за особою, яка досягла 80-річного віку призначена 17 чол. на  суму 5,8 тис. грн.;

Згідно постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання надання соціальної підтримки багатодітним сім'ям» допомогу отримало 196 сімей на суму 2455,6 тис. грн.

В даний час 109 сімей отримують щомісячну допомогу малозабезпеченим особам, які проживають разом з особою з інвалідністю І чи ІІ групи внаслідок психічного розгляду, дана допомога надається відповідно до Закону України «Про психіатричну допомогу» з врахуванням доходу сім’ї. 

Відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію та особам з інвалідністю» перебувають на обліку і отримують державну соціальну допомогу 190 осіб, на суму 2790,1 тис. грн.

17 непрацюючим громадянам призначена та виплачується компенсація на догляд за особою з інвалідністю І групи або 80-річним престарілим в сумі 5,8 тис. грн.

       Відповідно до Закону України  «Про соціальні послуги» та постанови КМУ № 558 від 29.04.2004 року «Про затвердження Порядку призначення і виплати компенсації фізичним особам, надають соціальні послуги» призначені компенсаційні виплати фізичним особам, які надають соціальні послуги особам з  інвалідністю різних груп, престарілим більше 80 років, які не здатні до самообслуговування і потребують сторонньої допомоги. Відповідно до зазначеного порядку фінансування компенсаційних виплат проводиться за рахунок місцевого бюджету, за 9  місяців  2019 року нараховано 174 особам     на суму  42,0 тис. грн.

Субсидію на житлово-комунальні послуги отримує 6647 сімей. Субсидію на тверде паливо та скраплений газ призначено 1060 сімей.

Відповідно до змін у законодавстві (підвищення та зниження тарифів) управління здійснило з початку 2019 року 9 перерахунків субсидій на ЖКП.

Розміщено 3 статті на офіційному сайті РДА та 4 статті в районній газеті «Наш край» щодо порядку призначення субсидій Проводились наради із сільськими (селищними) головами, головами ОТГ і соціальними робітниками щодо даного питання.

Проведено  25 засідань комісії з призначення державних соціальних допомог малозабезпеченим сім’ям та субсидій районної державної адміністрації. Розглянуто 686 заяв.

Щомісячно користуються пільгами на житлово-комунальні послуги за рахунок субвенції з державного бюджету: на електроенергію - 7347 осіб; на природний газ - 4358 особа; на централізоване опалення - 612 осіб; на централізоване постачання холодної води - 2494 особи; водовідведенням - 1094 особи; за утримання будинків, споруд та прибудинкових територій (квартирна плата) - 1743 осіб.

Запроваджений відповідно до постанови Кабінету міністрів України від 29.01.2003р. № 117 Єдиний державний автоматизований реєстр осіб, які мають право на пільги (ЄДАРП), дозволив налагодити облік даних про пільгові категорії населення за соціальною та професійною ознакою, а також запровадити адресні розрахунки з підприємствами-надавачами послуг за фактично надані пільговикам послуги. Налагоджений електронний обмін з 13 підприємствами-надавачами житлово-комунальних послуг.

За даними ЄДАРП станом  на 01.09.2019 року на обліку перебуває 16970 осіб, які користуються пільгами відповідно чинного законодавства, в т.ч.:

-2632 - ветеранів війни, із них: осіб з інвалідністю Другої світової війни та інших воєнних конфліктів - 209 (з них осіб з інвалідністю АТО - 26 чол.); учасники бойових дій - 1263 (з них брали участь в АТО - 1070 чол.); учасників війни - 831; сімей загиблих (померлих) ветеранів війни – 329 (з них: членів сімей загиблих ветеранів війни з числа учасників АТО - 10 сімей); 

- 5199 -  ветеранів праці;

- 4484 -  дітей війни;

-  45 -  ветеранів військової служби та органів внутрішніх справ;

-  322 -  інші категорії (за професійною та соціальною ознакою);

-  3791 -    постраждалих від аварії на ЧАЕС;

-  307 - багатодітних сімей, в них - 914 дітей.

Відповідно до постанови КМУ № 319 від 27.04.2016 року з 01 травня    2016 року особам, яким призначено субсидію, пільги на оплату житлово-комунальних послуг у період її отримання не нараховується.

Потребуючим пільговим категоріям населення району, будинки яких не мають підведення природного газу, в 2019 році призначені пільги готівкою на придбання твердого палива для побутових потреб населення 438 домогосподарствам, а скрапленого балонного газу - 137 домогосподарствам, на загальну суму 692,9 тис. грн.

Відповідно до Закону України від 28.12.2014 року № 76-VІІІ «Про внесення змін та визнання таких, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України», постанови Кабінету Міністрів України від 04 червня 2015 року № 389 «Про затвердження Порядку надання пільг окремим категоріям громадян з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім'ї», яка набрала чинності з 01 липня 2015 року та визначає механізм реалізації та права отримання пільг на житлово-комунальні послуги, управлінням забезпечено призначення пільг з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім'ї  9785 жителям району.

На обліку по Чернігівському району в Єдиній інформаційній базі даних про взятих на облік осіб, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції, перебуває 198 осіб.

Відповідно до «Програми соціальної підтримки учасників антитерористичної операції, операції Об'єднаних сил, членів їх сімей, бійців-добровольців у Чернігівській області на 2019-2023 роки»  профінансовано: до дня захисту дітей – 2 дітей на суму 10 тис. грн., до дня батька – 5 чол. на суму     25 тис. грн., до дня матері – 6 чол. на суму 30 тис. грн., щомісячна матеріальна допомога членам сімей загиблих учасників АТО – 28 чол. на суму 30 тис. грн.

Згідно Закону України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», здійснено видатків за        9 місяців 2019 року на соціальні виплати громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, на загальну суму 2921870  грн.

На обліку в управлінні соціального захисту населення райдержадміністрації перебуває 7629 громадян потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Для забезпечення санаторно-курортним лікуванням перебувають на обліку 57 громадян.

З початку року оздоровлено 25 громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (потерпілих І категорії), що становить 44% від загальної кількості.

Згідно кошторису на закупівлю путівок по трьохсторонньому договору для громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, виділено 280120  грн.

За результатами проведених публічних закупівель укладено договір на безплатне харчування учнів середніх загальноосвітніх шкіл, розташованих на території радіоактивного забруднення, на суму 335415 грн. Безкоштовно харчуються 182 потерпілих дітей, середня вартість харчування однієї дитини в день становить 32,97 грн.

Проводяться наступні виплати компенсацій та допомог згідно Закону України „Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”:

  • компенсація вартості продуктів харчування (І та ІІ кат.)  - 862 чол.;
  • щорічна допомога на оздоровлення (ст. 48) нараховано з початку року   - 790 чол.;
  • компенсація батькам потерпілих дітей (ст. 30) - 176 чол.;
  • одноразова  компенсація учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, які стали інвалідами внаслідок Чорнобильської катастрофи  та сім’ям, які втратили годувальника із числа осіб, віднесених до учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС - 3 чол., на суму 758,50;
  • відшкодування підприємствам району коштів за надання додаткової відпустки громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи  підприємствам  на загальну суму 203755 грн.

До управління соціального захисту населення Чернігівської райдержадміністрації із судовими позовами з приводу встановлення чи поновлення статусу виплати компенсацій та допомог ліквідаторам аварії на ЧАЕС, чи постраждалим внаслідок аварії  на ЧАЕС звернень не було.

  Станом на 01.10.2019 року в районі проживає 4291  осіб з інвалідністю.

Із них:     

  • осіб з інвалідністю в результаті війни - 183 чол.;
  • осіб з інвалідністю з дитинства  - 803 чол.;
  • дітей з інвалідністю до 18 років - 240 чол.;
  • осіб з інвалідністю І категорії ЧАЕС - 360 чол.;
  • осіб з інвалідністю загального захворювання - 2588 чол.;
  • осіб з інвалідністю від трудового каліцтва та професійних захворювань – 67 чол.;
  • осіб з інвалідністю Армії - 24 чол.;
  • осіб з інвалідністю в результаті війни з числа учасників АТО - 26 чол.

На обліку для забезпечення санаторно-курортним лікуванням перебуває 101  громадянин, з них – 28 учасників бойових дій, які брали участь в АТО.

З початку 2019 року 18  громадян направлено на санаторно-курортне лікування, з них: 7 – осіб з інвалідністю загального захворювання; 3 - особи з інвалідністю внаслідок війни; 8  - учасників бойових дій, які брали участь в АТО, 1 супроводжуючу особу.

Згідно кошторису на закупівлю путівок по трьохсторонньому договору для осіб з інвалідністю виділено 87030,00 грн. Укладено договорів на  суму 57508,80 грн., профінансовано згідно актів наданих послуг на 44089,80 грн.

Згідно кошторису на закупівлю путівок по  трьохсторонньому договору для учасників АТО виділено 87600,00 грн.

За 9 місяців 2019 року 5 осіб з інвалідністю в результаті війни включені до списків для виплати компенсації за невикористане санаторно-курортне лікування.

Постановою Кабінету Міністрів України від 31 березня 2015 р. № 179 затверджений Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення заходів із соціальної та професійної адаптації учасників антитерористичної операції (крім військовослужбовців, звільнених у запас або відставку), згідно якого учасники антитерористичної операції можуть пройти професійне навчання.

На обліку в управлінні перебуває 14 учасників бойових дій, які брали участь в АТО, які виявили бажання отримати послуги із соціальної та професійної адаптації.

Згідно кошторису у 2019 році на навчання учасників АТО виділено  56520,00 грн.

З початку 2019 року опрацьовано 87  індивідуальних програм реабілітації осіб з інвалідністю, з них - 11 дітей з інвалідністю до 18 років.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 05.04.2012 р.     № 321 «Про затвердження Порядку забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших категорій населення, переліку таких засобів» видано 667 направлень для забезпечення протезно-ортопедичними виробами, 668 направлень - для виготовлення технічних та інших засобів реабілітації осіб з інвалідністю. Управлінням соціального захисту населення 107 особам з інвалідністю видано технічні засоби реабілітації.

         З початку року відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 31.01.2007 р. № 80 «Про затвердження Порядку надання особам з інвалідністю та дітям з інвалідністю реабілітаційних послуг» видано 51 направлення в  Обласний центр соціальної реабілітації дітей з інвалідністю м. Чернігова для отримання реабілітаційних послуг.

Згідно постанови Кабінету Міністрів України від 12.04.2017 р. № 256, якою затверджено Порядок виплати одноразової матеріальної допомоги непрацюючим малозабезпеченим особам, особам з інвалідністю та дітям з інвалідністю, за 9 місяців 2019 року надано матеріальну допомогу 9 особам з інвалідністю на суму 6904,00 грн. та 2 малозабезпеченим особам на суму 1530,50 грн.

Відповідно до районної Програми надання адресної одноразової допомоги на 2016-2020 роки, затвердженої рішенням Чернігівської районної ради від 16 лютого 2016 року, з початку 2019 року надана одноразова матеріальна допомога 177 громадянам на суму 173000,00  грн., в тому числі 13 учасникам АТО та членам їх  сімей, членам сімей загиблих в АТО на суму 17000,00  грн.

Постановою Кабінету Міністрів України від 27.03.19 року № 309 затверджений Порядок використання коштів у 2019 році, передбачених у державному бюджеті для здійснення заходів реабілітації дітей з інвалідністю внаслідок церебрального паралічу.

Згідно кошторису у 2019 році на реабілітацію дітей з ДЦП виділено 121000  грн., профінансовано згідно актів наданих послуг 26892 грн.

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 12.07.2017 року № 497 «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення заходів із психологічної реабілітації постраждалих учасників Революції Гідності, учасників антитерористичної операції та осіб, які здійснюють заходи із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, кошторисом виділено 66077 грн., профінансовано згідно актів наданих послуг на суму 66024 грн.

З початку 2019 року 3 особи з учасників АТО/ООС  отримали компенсацію за проїзд до реабілітаційних закладів у сумі 1975,50 грн. 

Станом на 01.10.2019 року в управлінні соціального захисту населення зареєстровано 218 діючих колективних договорів. Колективними договорами охоплено 7041 працюючих.

Головним спеціалістом (державним соціальним інспектором) здійснено контроль щодо правомірності призначень державних соціальних допомог шляхом обстежень умов проживання сімей та  перевірок достовірності та повноти інформації про доходи та майновий стан осіб, які входять до складу сім’ї, що звертається за державною соціальною допомогою та субсидією. Обстежено умови проживання 1525 сімей, зроблено 916 запитів.

Населені пункти району охоплені обслуговуванням працівниками територіального центру. У відділенні соціальної допомоги вдома працює 64 соціальних робітників, якими обслужено 704 громадяни  похилого віку та осіб з інвалідністю, в тому числі на платній основі - 182 чол.

Кошторисом на 2019 рік на утримання територіального центру затверджено 4436 тис. грн. Територіальний центр через свої підрозділи забезпечує якісне надання соціальних послуг громадянам похилого віку та особам з інвалідністю відповідно до медичних висновків лікарів, Державного стандарту догляду вдома та інших нормативно-правових документів. Середнє навантаження на одного соціального робітника 11 чол.

В територіальному центрі утворено банк одягу, спрямований на соціальний захист бездомних та звільнених осіб. Проводиться робота по залученню благодійних коштів і спонсорської допомоги. Благодійна допомога надається одиноким непрацездатним громадянам, особам з інвалідністю, ветеранам війни та праці.

У відділенні організації надання адресної натуральної та грошової допомоги на обліку перебуває 234 громадяни. У 2019 році допомогу отримало 495 чол. – на суму 9157,23 тис. грн.