Чернігівська районна

централізована бібліотечна система

 

У 2019 році Чернігівська районна централізована бібліотечна система веде свою діяльність згідно з пріоритетами, викладеними у Стратегії розвитку бібліотечної справи в Україні до 2025 року «Якісні зміни бібліотек задля забезпечення сталого розвитку України», та спрямовує свої ініціативи для мешканців територіальних громад в реаліях реформи місцевого самоврядування. Принциповим є комплексний підхід щодо використання бібліотечного простору з метою розширення можливостей спілкування громадян, укріплення зв’язків з громадськими, творчими та національно-культурними організаціями.

Краєзнавча діяльність ЦБС є пріоритетною. Заклади ЦБС привертали увагу громад до відзначення основних краєзнавчих дат та подій: 180 років пам’яті О. І. Лизогуба; 140 р. – Д. А. Лизогуба (січень. смт Седнів); 100 р. – І. Л. Шрага (квітень. смт Седнів); 125 років від дня народження В. М. Еллана-Блакитного (12.01. смт М.-Коцюбинське); 215 р. – А. І. Лизогуба (16.06. смт Седнів); 80 р. – О. П. Полковніченка (6.07); 70 р. – А.М.Новика (17.07. Дніпровське); 85 р. – Л.І.Палажченка (10.08); 80 р. – В.Г.Дрозда (25.08. Петрушин); 125 р. – К.М.Балики (вересень. Седнів); 140 р. пам’яті П. С. Морачевського (26.09. Шестовиця).

Бібліотеки району запросили користувачів до творчих акцій, програм, конкурсів, до участі у масових заходах та працювали над бібліотечними проектами: «Добром зігріте серце», «Відомі земляки», «Пишемо літопис рідного краю»; в районі діяли довгострокові загальнорайонні бібліотечні акції: «Подаруй бібліотеці книгу», «Ветеран живе поруч», «Хліборобська окрилена доля», «Свічка пам’яті», ін.

Бібліотеки району взяли участь у Конкурсах: всеукраїнському конкурсі «Найкращий читач року» (січень – травень); обласному конкурсі серед публічних бібліотек «Бібліотека року» (І кв.); обласному конкурсі «Книга року» (І кв.).

Свою професійну майстерність працівники бібліотечних закладів підвищують на семінарах, практикумах, тренінгах, організованих центральною бібліотекою району, обласною бібліотекою ім. Короленка, обласною бібліотекою для дітей, громадськими установами та організаціями.

 

Мережа закладів ЦБС. Система кадрів

 

На початку року діяльність централізованої бібліотечної системи забезпечували 54 заклади: центральна районна бібліотека, центральна бібліотека для дітей (смт М.-Коцюбинське), дві міські (Олишівська, Седнівська), 50 сільських бібліотек-філій. У І півріччі цього року сталися зміни в мережі ЦБС. У зв’язку з реорганізацією зі складу ЦБС вилучено та передано до складу М.-Коцюбинської, Іванівської, Олишівської об’єднаних територіальних громад: відділ обслуговування читачів ЦРБ, центральна дитяча бібліотека, Андріївська, Ведильцівська, Жукотківська, Кархівська, Левковицька, Льгівська, Пльохівська, Шибиринівська, Іванівська, Количівська, Краснянська, Ладинська, Слобідська, Олишівська бібліотеки-філії. У складі ЦБС 3 не функціонуючі заклади: Ковпитська, Пильнянська, Мньовська бібліотеки-філії.

На 1.10.2019 р. діяльність ЦБС забезпечують 36 закладів. Процес реорганізації ЦБС триває.

В бібліотеках району нині працює 41 творчий працівник. Із загальної кількості неповний робочий день працює 39 працівників.

 

Матеріально-технічна база

 

На сьогоднішній день із загальної кількості закладів ЦБС комп’ютеризовано 6 філій: (Боромиківська, Киїнська, Пісківська, Петрушинська, Хмільницька, Седнівська) та центральна районна бібліотека. У розпорядженні закладів 8 комп’ютерів та 4 од. копіювально-розмножувальної техніки. Доступ до мережі Інтернет має 1 заклад – ЦРБ.

 

Формування і використання бібліотечного фонду ЦБС

 

Бібліотечний фонд району на 01.10.2019 р. становить 591,8 тис. прим. друкованих видань, електронних та аудіоматеріалів. Протягом 9 міс. бібліотечні фонди поповнилися на 2 прим. на суму 0,175 тис. грн.; на 1.10.2019 р сума надходжень становить 88,7 тис. грн. З метою збереження і примноження бібліотечних фондів в районі продовжує діяти акція «Подаруй бібліотеці книгу».

 

Залучення населення до користування послугами бібліотек

 

З початку року до користування послугами всіх підрозділів ЦБС було залучено 16,9 тис. користувачів. Жителям району в користування надано 194,6 тис. одиниць бібліотечних документів. Відвідування становить 46,4 тис.. Користуванням бібліотечними послугами охоплено 34 % населення району.

 

Організація діяльності ЦБС

 

Свою діяльність бібліотечні заклади району здійснюють, координуючи роботу з органами місцевого самоврядування, активами сільських громад, суспільними організаціями. Продовжено творче партнерство з Чернігівською обласною та районною організаціями Національної спілки краєзнавців України, районною ветеранською організацією, Київським інститутом національної пам’яті України, Національною спілкою письменників України та ін.. В реалізації бібліотечних ініціатив значну фінансову підтримку надають підприємці району.

Серед методів нашої роботи вагоме місце займає створення можливостей приблизити бібліотеку до своїх односельців. З цією метою організовуються бібліотечні акції - «Добром зігріте серце» (для людей з особливими потребами), «Поруч з тобою – ветеран» (для ветеранів війни), «Окрилені хліборобською долею» (для ветеранів праці), «Відомі земляки», інші. Традиційно працівники бібліотек відвідують таких своїх односельців вдома, доставляють друковані видання, запрошують до зустрічей, вшановують ювілейні дати.

Соціологічні дослідження. Цього року бібліотекарі організували в своїх громадах соціологічне опитування «Чи потрібна в селі бібліотека?» та дійшли висновку, що інформаційні потреби населення зростають, громада не втратила інтересу до бібліотеки як супутника свого дозвілля та навчання, але потребує оновлення та нових підходів.

 

Пріоритетні аспекти діяльності

 

Сприяння національно-патріотичному вихованню населення. Бібліотечне краєзнавство. Тема краєзнавства та національно-патріотичного виховання населення в практиці роботи бібліотек району стала як ніколи актуальною і є наразі пріоритетною. Просвітницька робота в основному базується на місцевому матеріалі, найчастіше це – збирання, впорядкування та використання інформації про історію села і району, відродження імен визначних земляків, записи переказів та спогадів старожилів. Бібліотекарі більше 20 населених пунктів відповідають за ведення Літописів територіальних громад, працюють за програмою «Пишемо літопис рідного краю» та бібліотечним проектом «Відомі земляки», координуючи свою роботу з органами місцевого самоврядування, активами сільських громад, суспільними організаціями.

Серед пріоритетних аспектів діяльності – сприяння національно-патріотичному вихованню населення.

До Дня соборності України заклади ЦБС організували та взяли участь в громадських заходах, які проходили на території району. Для гостей та учасників урочистостей працівники ЦБС підготували комплекс заходів, які включали: цикл озвучених книжково-ілюстративних виставок «Соборність рідної землі – основа нації й держави» (21-22.01); цикл історичних діалогів: «Нам берегти тебе – соборну і єдину», «Ми – єдиний народ» (Шестовиця, Мохнатин, Боромики, Нове, Новоселівка, Павлівка. 21 – 22.01); цикл годин історичної дати: «Україна – соборна держава», «У нас є вічне – український дух», «Україна єдина» (Халявин, Андріївка, Хмільниця, Пакуль. 22.01); години державності та політичної дати: «Україна – соборна держава» (Терехівка, Кувечичі, Красне. 22.01). На круглий стіл «Соборність України: від ідеї до сьогодення» запросили працівники Левковицької та Льгівської бібліотек (22.01). Літературна презентація С.Лойко «Аеропорт». – М. Матіос «Приватний щоденник». – Б.Гуменюк «Блокпост» та патріотичні читання поезій Марини Сібашвілі, переможниці обласного конкурсу «Хай весь світ дивують нині діти неньки-України», відбулися в Киїнці (22.01). Бібліотекарі району стали учасниками громадських урочистостей з нагоди 100-річчя Соборності України, що проходили в м. Києві та районних громадських урочистостей в смт Седнів (22.01).

Як символ національної честі навічно залишиться в історії подвиг українських юнаків під Крутами. Пам’яті героїв присвятили бібліотеки ЦБС цикл озвучених книжково-документальних виставок «Крути: січень 1918-го» (28 – 29.01); цикл годин історичної пам’яті та годин слави «За Україну, славу, честь», «Не згинуть в безвість долі і віки», «Я з-під Крут ніс Вкраїні безсмертя» (Киїнка, Олишівка, Андріївка, Халявин, Хмільниця, Терехівка, Красне, Рудка. 28 – 29.01); години вшанування «Крути: Трагедія. Подвиг. Пам'ять» (Топчіївка, Смолин, Піски, Слабин, Серединка, Анисів, Петрушин, Седнів. 28 – 29.01); екскурси в історію «Мужність, приречена на безсмертя» (Новоселівка, Мохнатин, Павлівка, Н.Білоус. 28 – 29.01). 28.01 – 2.02 в Киїнці проходив тиждень громадянсько-патріотичного виховання «Україна пам’ятає», організований Центром «Патріот», молодіжним об’єднанням «Лідер» та місцевою бібліотекою.

Із подвигом історичної давнини перегукується подвиг сучасних героїв – Героїв Небесної Сотні, учасників АТО, захисників України. Про них розповів читачам цикл озвучених виставок, експозицій «Я з Небесної Сотні» (лютий). У бібліотеках відбулися зустрічі, вшанування пам’яті героїв і години мужності, години-хроніки і дні пам’яті: «Уже ніхто не знищить Україну в тобі, в мені, у кожному із нас», «Я на світі прожив, наче спалах зорі на світанні» (Кархівка Кувечичі Пакуль Седнів); «Слава Сотні Небесній» (Киїнка); «Хоробрі серця» (Левковичі Льгів) (17 – 20.02); акцію пам’яті Героїв Небесної Сотні організували в Халявині, Смолині, Брусилові, Слободі (20.02).

До Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав заклади ЦБС спільно з активами громад організували акцію пам’яті та покладання квітів до могил загиблих воїнів-інтернаціоналістів (15.02). Селами району пройшли зустрічі з учасниками бойових дій «Солдат війни не обирає», «Афганістан. Долі, обпалені війною» (Жукотки, Роїще, Андріївка Киселівка. 12 – 15.02); години-спогади, уроки доблесті, години мужності «Афганістан: осколки пам’яті», «Час вибрав нас» (Халявин, Н.Білоус, Рудка, Петрушин, С.Білоус. 13 – 17.02).

Данину шани полеглим на фронтах Другої світової війни, всім, хто мужньо виборював Перемогу над нацистськими окупантами, віддали бібліотеки разом із громадою у День пам’яті і примирення, День вшанування жертв війни та пам’яті 80-х роковин початку Другої світової війни, День визволення Чернігівщини від нацистських загарбників (травень, червень, серпень, вересень). Розгорнули роботу озвучені книжкові виставки та експозиції, відбулися громадські урочистості, реквієми, покладання квітів до пам’ятників та обелісків, відвідувачів запросили на зустрічі поколінь, години пам’яті, вшанування: «Друга світова війна. Український рахунок», «Подвиг вічний. Пам’ять нетлінна. Вдячність безмежна», «І подвигу не буде забуття, допоки світ живе під небесами» (Іванівка, Количівка, Седнів, Ладинка, Красне Пакуль, Боромики); «Нам не дано забути подвиг земляків» (Киселівка, Рудка, Павлівка, Петрушин, Роїще, Серединка, Н.Білоус, Хмільниця. 8 – 9.05). На урочисте засідання, яке відбулося у бібліотечному музеї, запросила літературно-мистецька вітальня «Краяни», її організаторами стали Новоселівська, Терехівська, Киселівська, Павлівська бібліотеки та Павлівський будинок культури (8.05). У Терехівці відбулися районні урочистості «Історією не забуті сторінки» за участі районної державної адміністрації та місцевої бібліотеки (8.05). Дню пам’яті та примирення присвятили відкриття реконструйованого пам’ятника воїнам-землякам у Пльохові (8.05) та освячення пам’ятного знаку жертвам спаленого села у Кувечичах (9.05).

У день історичної пам’яті з нагоди визволення Чернігівського району від нацистських загарбників бібліотеки разом із громадами вшанували подвиг земляків, організувавши комплекс заходів «Чернігівський край в Другій світовій війні». Районні громадські урочистості «Слава краю мого, наче повість безкрая, у серцях поколінь луна» відбулися в Хмільниці (20.09). В бібліотеках-філіях розгорнули свою роботу озвучені книжково-документальні виставки та тематичні експозиції «Чернігівщина в полум’ї війни», «Була рідна земля полем бою». З нагоди визволення села в Пісках організували бібліотечно-громадську акцію «Ветеран живе поруч» та вшанували ветеранів: І. С. Курилець, О. М. Рахно, М. П. Сірик (Піски. 16 – 22.09). Години пам’яті, години-реквієми, екскурси в історію відбулися у Киселівській, Малинівській, Мохнатинській, Павлівській, Клочківській, Терехівській, Новоселівській, Дніпровській, Слабинській, Черниській та інших бібліотеках, розкривши теми: «Пройшла війна стежками долі», «І в серці – незагойні рани, в долонях – незгладимий слід», «Про тих солдат, які навічно стали журавлями» (20 – 22.09).

Працівники бібліотечних закладів стали учасниками та організаторами комплексу заходів, присвячених Дню Державного Прапора та Дню незалежності України (23.08 – 24.08). Районні громадські урочистості «В моїм серці Україна» цього року відбулися у Халявині (23.08). «Україна незалежна: шлях тернистий і звитяжний» – під такою назвою бібліотеки запропонували відвідувачам озвучені книжково-ілюстративні виставки та експозиції. Дні державної дати, години державності «З Україною в серці», «Живи і міцній, Україно моя!» організували у Седневі, Анисові, Лукашівці, Мохнатині, Петрушині, Пісках, Киїнці, С.Білоусі, Рудці, Новому, Павлівці, Пакулі. Читацькі діалоги, флешмоби, літературні подорожі «Ми єдині», «Хай буде шлях нам сонячний і світлий», «Моя Україна красива і сильна, я з нею пов’язую долю свою» відбулися у Дніпровському, Довжику, Черниші, Хмільниці, Смолині, Рівнопіллі, Боромиках, Брусилові, Смолині.

78-м роковинам трагедії Бабиного Яру заклади ЦБС присвятили цикл озвучених книжкових виставок «Бабин Яр: пам'ять на тлі історії». Години історичної пам’яті «У Бабинім Яру палають сотні свіч» відбулися у Анисові, Седневі; години історичної правди «Бабин Яр – трагічна сторінка України» – у Новоселівці, Киїнці, Хмільниці, Пісках, Довжику, Халявині; літературні огляди та діалоги «Бабин Яр – трагедія нашої пам’яті» – у Клочкові, Киселівці, Смолині (25 – 29.09).

Бібліотечний проект «Відомі земляки». З метою висвітлення подій української історії, що відбувалися на території Чернігівського району, заклади централізованої бібліотечної системи взяли участь у заходах, спрямованих на вшанування звитяги земляків, які стали учасниками подій історичного значення. Обласні громадські вшанування пам’яті жертв політичних репресій відбулися на території Халявина за участі центральної бібліотеки району та її філій (19.05). Увазі відвідувачів бібліотек запропонували цикли годин історичної правди, екскурсів сторінками книг та краєзнавчих матеріалів «Історія розповідає. Політичні репресії на Чернігівщині», «Пекельні цифри і слова у серце бʼють, неначе молот», «Реабілітовані історією», «Долі репресованих земляків. Чернігівський район» (Киїнка Халявин Черниш Роїще Хмільниця Киселівка С.Білоус Петрушин. 19 – 20.05); зустріч з краєзнавцем О. Ляшевим та презентацію його нового видання «Московсько-радянські репресії на Чернігівщині. Село Роїще» підготувала Роїщенська бібліотека (17.04).

Вшановуючи імена земляків, цього року бібліотеки району організували низку заходів з нагоди 100-річчя від дня народження П. М. Косолапова, Героя Радянського Союзу (Н.Білоус, 9.01); 105-ї річниці – В. В. Петрушевича, Героя Радянського Союзу (Киїнка, 21.03); 125 років – В. М. Еллана-Блакитного, українського письменника, поета, державного діяча (ЦРБ, 12.01); 95 років – А. І. Дьошина, Героя Радянського Союзу (Количівка, 26.04); 100 років – М. Д. Петрушинця, учасника бойових дій Другої світової війни (Терехівка, 3.05); 215 років – А. І. Лизогуба, поміщика-мецената (Седнів, 16.06). Дні та години пам’яті було присвячено 180-м роковинам пам’яті О. І. Лизогуба, композитора та піаніста, одного із зачинателів української фортепіанної музики та 140 років пам’яті Д. А. Лизогуба, революціонера-народника, одного із засновників народницької організації «Земля і воля», життя і діяльність яких пов’язані з селищем Седнів (січень); 100-річчю пам’яті І. Л. Шрага, адвоката, видатного громадського діяча (Седнів, 11.04); 35-м роковинам пам’яті А. С. Герасименка, Героя Соціалістичної праці (Анисів, 25.02); 75-м роковинам пам’яті А. І. Комка, Героя Радянського Союзу (Льгів, Левковичі, 1.03); 65-м роковинам пам’яті К. Ф. Шкаруби, Героя Радянського Союзу (М.-Коцюбинське, 14.03); 20-м роковинам пам’яті М. М. Ребенка, Героя Соціалістичної Праці (Іванівка, 2.04); 30-м роковинам пам’яті І. М. Рослого, українського геоморфолога, палеогеографа (Ведильці, 17.01); 40-річчю пам’яті М. Г. Туровця, Героя Радянського Союзу (Ведильці, 14.04); 25-м роковинам пам’яті А. С. Юрченка, Героя Радянського Союзу (Черниш, 9.05).

В рамках бібліотечного проекту «Відомі земляки» працівники бібліотек стали учасниками урочистостей з нагоди відкриття пам’ятної дошки В. Сапону (Рудка, 26.07) та П. Омельченку (Мохнатин, 21.09). Урок пам’яті «Портрет земляка: І. Г. Андрієнко» бібліотека організувала для жителів Анисова (14.09); на годину історичного портрету «Пилип Морачевський: портрет на тлі історії» (140-річчю пам’яті») запросила Пакульська бібліотека-філія (25.09); краєзнавчі розвідки «Українське книгознавство. К. М. Балика» (125-річчю від дня народження) організувала Седнівська селищна бібліотека (27.09); Дроздівські читання «Знаки моєї душі», присвячені 80-річчю від дня народження В. Дрозда, відбулися у Петрушинській бібліотеці-філії (23.08).

Все більшої популярності в районі набуває бібліотечна акція «Добром зігріте серце». Цього року бібліотекарі долучилися до вшанувань з нагоди ювілеїв земляків: 80-річного ювілею Н. А. Максименко, орденоносиці, громадської активістки та 75 років від дня народження М. А. Михалко (Анисів, 18.01, 31.01); 80-річчя від дня народження Г. О. Сокол, орденоносиці, заслуженого агронома України, Т. Макаренко та 80-річчя Г. Кобець, майстрині-вишивальниці (Хмільниця, 8.02, 20.05, 10.08); 80-річного ювілею з дня народження Є. Ф. Шупи, В. С. Шкурко, О. П. Левченко (Серединка, 28.02, 15.08); 80-річного ювілею А. М. Комок, матері-героїні (Левковичі, Льгів, 15.01); ювілейних дат В. М. Никитенко та О. М. Бублик (Павлівка, 15.01).

Відвідувачі бібліотек завжди з нетерпінням чекають зустрічей з цікавими людьми. Цього року відбулися зустрічі з Олегом Васютою, заслуженим діячем мистецтв України (ЦРБ, РВК, 21.03); Олександром Ляшевим та авторською презентацією його нового видання – «Московсько-радянські репресії на Чернігівщині. Село Роїще» (Роїще, 17.04); краєзнавцем Андрієм Курдановим та презентація розширеного літопису Ладинського старостинського округу (Ладинка, 29.03); Наталією Черняк та презентація її мистецької творчості «Неперевершена майстриня вишивки» (Хмільниця, 16.05); мистецька зустріч-презентація «Рукотворні дива Олишівського краю» (Олишівка, 17.05).

Доброю традицею в районі стали святкування Днів села та Днів громад, незмінними учасниками і організаторами яких стали сільські бібліотекарі, презентуючи односельцям і гостям комплексні книжково-ілюстративні виставки та виставки декоративно-вжиткового мистецтва односельців: «Село моє – краплинка України» (засідання читацького клубу «Берегиня»; Ладинка, 16.06); «Острівочок рідної землі» (Смолин, 16.06); «Село на нашій Україні» (Т.Слобода, Павлівка, 16.06); «Село, яке люблю душею» (Боромики, 17.06; Піски, 30.06); «Село на нашій Україні» (Довжик, 28.06; Халявин, Петрушин, 10.08; Терехівка, 17.08; Рудка, 18.08; Дніпровське, 19.08; Киселівка, 19.08; Черниш, 24.08); «Седнів – найкраще місце на землі» (Седнів, 29.06); «Гріє душу село, моє рідне село» (Мохнатин, 21.09); «Село моє душі криниця» Анисів, Брусилів, 21.09); «Тут все священне, все твоє і зветься просто – рідним краєм» (Лукашівка, 22.09; Киїнка, 20.09).

Всеукраїнське літературно-мистецьке свято «Седнівська осінь» цьогоріч об’єднало митців, майстрів, діячів культури, літератури та мистецтва. Долучилася до його організації і Седнівська селищна бібліотека, представивши комплексну експозицію «Славне містечко над Сновом» (28.09).

Все більше населення району цікавить екологічний стан нашого краю, тож бібліотеки ЦБС стали інформаційними осередками висвітлення цього питання. Цього року увазі відвідувачів запропоновано цілий комплекс просвітницьких заходів: цикл книжково-ілюстративних виставок, експозицій, годин інформацій, екологічних годин, екологічних акцій, зустрічей, відео переглядів. «Чорнобиль. Трагедія. Пам'ять» – під такою назвою у квітні в бібліотеках району відбувся цикл зустрічей-спогадів з учасниками ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС. З односельцями зустрілися В. Барабанова (Седнів, 24.04), П. Кислий (Киїнка, 25,04), М. Каракуль, С. Куча (Анисів26.04), С. Архипенко, А. Кравченко (Красне26.04). Подібні зустрічі відбулися в Павлівці, Брусилові, Киселівці та інших селах району.

Популяризація історії та сучасності державотворення, політики, права. Сприяючи популяризації правових знань та дотримання законів України, координуючи свою роботу з правоохоронними та освітніми установами району, заклади централізованої бібліотечної системи у червні цього року взяли участь та організували для населення комплекс заходів: цикл озвучених книжково-ілюстративних виставок «Конституція – основа моєї держави», цикл дискусійних годин «Збудуймо європейський дім в Україні», цикл читацьких діалогів «Жити за законами Конституції», історичних екскурсів «Від Конституції Пилипа Орлика до сучасної Конституції України». Чималу аудиторію зібрали зустрічі з правознавцем Т. Музиченко у Красному (27.06) та з Т. Кучею «Єдність прав і свобод громадян» у Анисові (28.06).

Популяризація бібліотеки та читання. Популяризація кращих надбань літературної спадщини. Різносторонні вподобання сучасного відвідувача бібліотек, то й напрямки нашої роботи різнопланові.

За традицією, у березні, селами і містечками району крокує загальнорайонний тиждень Шевченківської книги «Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь століття», організований центральною районною бібліотекою. 205-річчю від дня народження Великого Кобзаря заклади ЦБС присвятили низку заходів. На читачів чекали розгорнуті книжково-ілюстративні виставки із циклу «Великий син великого народу»; Шевченківські читання «Шляхами великої долі» відбулися в Андріївці, Пісках, Анисові, Брусилові (7 – 10.03), «Нас єднає Шевченкове слово» – у Павлівці, Смолині, Черниші (9 – 16.03); на літературну зустріч «Наш край – історії скарбниця, тут б’ється серце Кобзаря» громаду запросили в мальовничому Седневі, де не раз побував Великий Кобзар (15.03). На прихильників Шевченкового слова чекали літературно-мистецьке свято «Вічне Кобзаря» в Жукотках (5.03) та літературна подорож «Тарасове слово – то правда одна» – в Кувечичах; літературно-музична елегія «Золоте перевесло жіночих доль» – в Шестовиці, Киїнці, Довжику, Левковичах, Льгові (8 – 14.03) та літературна акварель «Незламна постать на шляху до волі» – в Петрушині (9.03), літературна вітальня «На струнах Кобзаревої душі, на перехрестях його долі» – в Новоселівці, Красному (9.03, 15.03); літературний портрет «Палахкотить, як праведна свіча душа безсмертного Тараса» – у Довжику та Пакулі (7.03, 6.03).

Щорічно, наприкінці березня, у бібліотеках району проходить Всеукраїнський тиждень дитячого читання. У Чернігівському районі «книжчині іменини» розпочалися читацьким конкурсом «Книгоманія – 2019». Урочисто відкрили Тиждень «Через книгу – до дитячих сердець» у ЦДБ та Киїнці (25.03). Популярний конкурс «Кращий читач року» організували у Седневі, Киїнці та інших бібліотеках-філіях (26 – 28.03). На дітей чекали свята казки «Казка в гості поспішає» (Киїнка), коментовані та голосні читання «Хай Україна вся читає, бо книга нас усіх єднає» (Павлівка, Новоселівка, Боромики, Петрушин, Нове. 25 – 30.03), літературні подорожі «Сторінками улюблених книг» (Кархівка, Седнів, Боромики, Новоселівка. 25 – 29.03), творчі та літературні конкурси, екскурсії до бібліотек, ігри, вікторини (заклади ЦБС).

Чимало ювілейних дат запропонував цього року «Літературний календар». Долучилися до їх відзначення і бібліотеки району. 200-річчю від дня народження П. О. Куліша літературні години «На світло його душі» присвятили Анисівська, Дніпровська, Новенська бібліотеки (7.08). З нагоди 125-річчя від дня народження О. П. Довженка відбулися літературні перегляди, літературні діалоги біля книжкової виставки «Душі людської дивний чарівник» у Мохнатинській, Т.Слобідській бібліотеках (9 – 11.09). У Н.Білоуській бібліотеці літературне лото «Хочеш знати майбутнє – читай про минуле» присвятили 250-річчю від дня народження І. Котляревського (8.09). У літературний круїз «Великий сонцепоклонник», присвячений 155-річчю від дня народження М. М. Коцюбинського, запросили Рівнопільська, Смолинська та Киїнська бібліотеки-філії (17.09).

У своє професійне свято – Всеукраїнський день бібліотек – зустрічала гостей центральна бібліотека району під час зустрічі у літературно-мистецькій вітальні (30.09). Привітали читачі свої книгозбірні в усіх куточках району. Бібліотечні зустрічі «Бібліотека – душі основа» відбулися у Дніпровському, Малинівці, Терехівці, Анисові, Павлівці, Киселівці. Зустріч у літературно-мистецькій вітальні «Краяни» «Бібліотека збирає друзів» – у Новоселівці. День відкритих дверей «Дивовижний світ бібліотеки» влаштували для відвідувачів Новенська, Слабинська та Н.Білоуська бібліотеки-філії. Своє 100-річчя з часу створення відсвяткувала Кувечицька сільська бібліотека (26 – 29.09).

«Бібліотечне літо з книгою». Час шкільних канікул, а особливо літніх – найулюбленіша пора всіх дітей, адже в цей час можна насолодитися відпочинком, а ще – глибше відкрити світ для себе і себе у цьому світі. Добрим помічником у цьому стали наші бібліотеки, допомагаючи дітям розширити світогляд, збагатити себе і новими знаннями, і новими враженнями. «Книгарні під відкритим небом», «Читальні на галявині», «Бібліотеки на ігровому майданчику» запроновували цього літа цікаві розважально-пізнавальні заходи.

Дитяче літо розпочалося із відзначення Міжнародного дня захисту дітей (1.06). Свята дитинства «Хай буде щасливим дитинство моє», учасниками і організаторами яких стали бібліотеки, відбулися у Хмільниці, Рівнопіллі, Киїнці, Павлівці, Т.Слободі, Петрушині і багатьох інших селах району. Продовжилася програма «Бібліотечного літа» циклом літніх літературних читань «Веселись, грай і читати не забувай» у Халявині, Киселівці, Пакулі, Павлівці, Кувечичах, Н.Білоусі, Анисові, Рудці, Т.Слободі та ін. «Перехрестя веселих забав», «Літню мандрівку книголюбів» організували для дітей у Халявині, Серединці, Терехівці. Літературним лабіринтом «Книжковий дивосвіт» провела Олишівська бібліотека та зацікавила майстер-класами із орігамі і малювання «Сонячна усмішка літа». Творча лабораторія юних поетів «Поетичний дар» у Хмільниці надихнула дітей на першу пробу пера, а «Мальовані казкові читання» у Рівнопільській та Смолинській бібліотеках відкривала таланти маленьких художників. Розширити коло читаючих прагнула Киїнська бібліотека, оголосивши акцію «Приведи друга до бібліотеки», а читачі Пісківської бібліотеки організували флешмоб «Я люблю читати», ще раз доводячи, що у книги немає канікул. (Червень).

Популяризація духовних цінностей та народознавства. Не втрачає своєї популярності місцеве народознавство. Звичаї, традиції, обряди викликають неабиякий інтерес, тож долучилися до їх популяризації і бібліотеки, організувавши комплекс заходів за народним календарем «У звичаях, традиціях народу ти душу України пізнавай». Колоритно організували вечір народних звичаїв «Прийшла до мене пора дівоча, я свою долю зустріти хочу» у Довжику, «До нашого коріння й джерела» – у Дніпровському, «Купала – свято краси, очищення, любові» – у Черниші та Клочкові (1 – 7.07). Широке коло біля багаття зібрало фольклорно-етнографічне дійство «Вогні Купальської ночі» у Шестовиці та Хмільниці, «Ой на Івана, та й на Купала» – у Анисові та Рудці, «В ніч, коли папороть цвіте» – у Халявині, «Пливи, пливи, віночку» – у Павлівці (6-7.07). У Малинівці та Терехівці відзначили свято Медового Спаса (14.08).

28 липня християнський світ святкує День хрещення Київської Русі. Організовані в бібліотеках заходи були покликані переконати в глибині і актуальності християнства, в його відповідності проблемам сьогодення: цикл озвучених книжково-ілюстративних виставок, переглядів «З вірою в серці», «Православна моя Україна»; літературні години православ’я «Святі імена України» (Киїнка Брусилів); день духовності «Свіча добра і вічної любові» (Седнів); історичний діалог «Володимир, Великий князь Київський» (Шестовиця); години спілкування «Віра єднає серця наші», «Храми та монастирі Чернігівщини» (Хмільниця, Нове, Анисів, Павлівка); літературні перегляди «Дух давнини живе у слові» (С.Білоус Черниш) (26 – 28.07).

Що родина – то невичерпне джерело духовності, успіху, добра та злагоди переконували бібліотеки, організовуючи заходи до Дня родини: цикл озвучених книжково-ілюстративних виставок «Обереги української родини»; години спілкування «Духовний храм людини – сім’я, родина, рід» (Павлівка, Новоселівка, 7 – 8.07); усний журнал «Шануймо рід свій і свою родину» (Черниш, 7.07); конкурс читаючих родин «Мама, тато, я – читаюча сім’я» (Киїнка. 8.07).

Читацькі любительські клуби за інтересами. Об’єднані спільними інтересами, відвідувачі різних категорій із задоволенням відвідують клуби за інтересами, які працюють при наших бібліотеках: літературно-мистецьку вітальню «Краяни» (Новоселівка, Терехівка, Павлівка, Киселівка), читацькі клуби «Дивослово» (Киїнка), «Чомучка» (Седнів), читацьку світлицю «Відродження» (Старий Білоус), фольклорно-етнографічний клуб «Берегиня» (Ладинка).

Організаційна та методична робота. Як методичний центр центральна районна бібліотека надає бібліотекам-філіям консультаційно-методичну допомогу з основних напрямків бібліотечної діяльності. Протягом І півріччя ЦРБ організувала роботу нарад, семінарів та практикумів. Їх тематика:

  • «Заклади ЦБС у 2018 році: реальний стан, проблеми, перспективи. Аналітичний огляд показників роботи бібліотечних закладів району. (За участі голови РДА Коржа В.Б., начальника РВК Мірошниченко Т.В.; 21.02);
  • «Краєзнавство – пріоритетний напрямок діяльності бібліотеки об’єднаної територіальної громади»; «Бібліотечне середовище Чернігівського району: пошуки нових ідей та рішень в процесі реформування територіальних громад»; «Сучасні аспекти культурно-просвітницької роботи з дітьми: формат, ідеї, можливості». (За участі заступника голови РДА Курданова А.Л., начальника РВК Мірошниченко Т.В.; 5.06).

Працівники бібліотечних закладів стали учасниками:

  • обласного практикуму «Підтримка просування реформи місцевого самоврядування через інформаційні майданчики в бібліотеках Чернігівської області», організованого Чернігівською ОУНБ ім. В. Г. Короленка. (12.02);
  • семінару-навчання з питання порядку розроблення районних цільових програм, моніторингу та звітності про їх виконання, організованого Чернігівською районною радою та Антикорупційною Громадською Спілкою «Совість». (15.02);
  • обласного семінару «Організація діяльності бібліотек Чернігівщини в сучасних умовах: підсумки і перспективи. Підсумки обласного рейтинг-конкурсу «Краща бібліотека року» (Призове місце зайняла Киселівська сільська бібліотека-філія ЦБС). (28.03);
  • обласного тренінгу «Бібліотеки як молодіжні простори», організованого ГО «Центр профілактики «Вибір», Департаментом сім’ї, молоді та спорту Чернігівської ОДА та Чернігівським молодіжним центром. (15.05);
  • обласної креатив-лабораторії «Бібліопрофі» «Інформаційно-бібліографічна діяльність в дитячих бібліотеках: від традицій до інноваційного пошуку». (29.05);
  • засідання круглого столу «Перспективи розвитку бібліотечної системи Чернігівського району в умовах децентралізації: нові завдання та форми роботи» (За участі голови районної ради Ларченка О.М., представника Департаменту культури і туризму, національностей та релігії Чернігівської ОДА, депутатів Чернігівської районної ради, представників Чернігівської районної державної адміністрації, сільських, селищних голів Чернігівського району, голів та начальників відділів культури об’єднаних територіальних громад Чернігівського району. (6.06);
  • засідання круглого столу з питань реформування та передачі бюджетних установ, закладів та їх майна у комунальну власність територіальних громад (8.08).

При центральній районній бібліотеці продовжили свою роботу «Школа бібліотекаря-початківця» (курс професійної адаптації) та «Школа професійного успіху» (курс бібліотечного досвіду). «Скарбниця досвіду» районної бібліотеки поповнилася власними пошуковими та методичними матеріалами, виданнями сценаріїв організаційних заходів.