19 лютого 2019

Нагадуємо про заходи запобігання отруєння бджіл засобами захисту рослин

В черговий раз нагадуємо про дотримання законодавства у сфері захисту рослин (Законів України «Про захист рослин», «Про пестициди і агрохімікати»), Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» та Закону України «Про бджільництво», Державних санітарних правил авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів у народному господарстві України, затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 18.12.1996 № 382, з метою забезпечення безпечного для здоров’я і навколишнього природного середовища застосування пестицидів та агрохімікатів.

Фізичні і юридичні особи, які застосовують засоби захисту рослин для обробки сільськогосподарських культур, згідно ст. 37 Закону України “Про бджільництво”, зобов’язані не пізніше ніж за три доби до початку обробки через засоби масової інформації попередити про це органи місцевого самоврядування, пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані до 10-ти кілометрів від оброблюваних площ. При цьому повідомляється дата обробки, назва препарату, ступінь і строк дії токсичності препарату.

Оскільки, господарства повинні повідомляти населення про місце і час обробок пестицидами через радіо, пресу, подвірні обходи, органи місцевого самоврядування, то власники бджіл повинні поставити пасіку на облік у сільській раді за місцем постійного розташування. При отриманні повідомлення про проведення обробітку сільськогосподарських культур пасічник повинен вивезти пасіку у безпечне місце або ізолювати бджіл у вуликах на термін передбачений обмеженням при застосуванні пестицидів. Роботи з пестицидами, враховуючи їх безпечність для бджіл, слід проводити у вечірні та ранкові години. Беручи до уваги токсичність багатьох пестицидів для бджіл, обприскування сільськогосподарських культур, які є медоносами, потрібно проводити у фазу до цвітіння або після.

Особливе занепокоєння завжди викликають роботи пов’язані із застосуванням пестицидів за допомогою авіації.

До Вашої уваги надаємо процедуру погодження проектів авіаційно-хімічних робіт:

  1. Виконання авіаційних робіт по застосуванню пестицидів у сільському і лісовому господарстві повинно здійснюватися у відповідності до вимог «Державних санітарних правил авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів у народному господарстві України», ДСП 382-96, затверджених наказом МОЗ України від 18.12.96 р. № 382, Держаних санітарних правил ДСП 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві».
  2. Для виконання авіаційних робіт по застосуванню пестицидів при проведенні агрохімічних заходів за сільськогосподарськими і лісовими культурами дозволяється використовувати повітряні судна (літаки, вертольоти, надлегкі літальні апарати – НЛА), які зареєстровані в державному реєстрі повітряних суден цивільної авіації України та мають сертифікат на право виконання авіаційно-хімічних робіт.
  3. Авіаційним методом можуть бути застосовані тільки ті пестициди і агрохімікати, що пройшли державну реєстрацію і включені в «Перелік препаратів, дозволених до авіаційного застосування в Україні», (погоджується Міністерством охорони здоров'я, Мінекобезпеки і затверджується Укрдержхімкомісією).
  4. Відповідальність за дотримання вимог санітарних правил і норм при авіаційному застосуванні пестицидів покладається на замовника виконання авіаційних робіт та власника повітряних суден сільгоспавіації.
  5. Авіаційні працівники (пілоти, техніки, інженери, мийники), а також працівники замовника (робітники завантажувального майданчика, сигнальники) повинні мати допуск на право здійснення робіт з пестицидами і агрохімікатами, який видається після проходження медичного огляду і спеціального навчання керівниками підприємств, в яких вони працюють.
  6. Всі працівники, які зайняті на авіаційно-хімічних роботах повинні мати при собі Допуск, медичну книжку і наряд на виконання певних робіт з пестицидами і агрохімікатами.
  7. Для виконання робочих польотів при авіаційному застосуванні пестицидів в сільському і лісовому господарстві повинні використовуватись постійні, а при їх відсутності – тимчасові аеродроми і вертодроми сільгоспавіації, які мають санітарний паспорт або дозвіл на право експлуатації (санітарний паспорт на роботу постійних аеродромів-вертодромів та дозвіл на роботу тимчасового вертодрому затверджується Держпродспоживслужбою та погоджується Мінекобезпекою).
  8. Заплановані для авіаційних обробок сільськогосподарські і лісові угіддя повинні бути занесені на карти-схеми землелісокористування. Проекти авіаційно-хімічних робіт погоджуються установами держсанепіднагляду (Держпродспоживслужбою) і Мінекобезпеки не пізніше, чим за 10 діб до початку робіт.
  9. За три доби до початку проведення авіаційних обробок замовник робіт повинен здійснити запобіжні заходи згідно з вимогами ДСП 382-96 (оповістити населення (радіо, преса) про місце, час, терміни проведення авіаційних робіт пестицидами та агрохімікатами; встановити спеціальні попереджувальні знаки на відстані 300 м від місця обробки).
  10. При застосуванні пестицидів за допомогою авіації необхідно суворо витримувати визначені ДСП 382-96 санітарно-захисні зони від ділянок авіахімічних обробок до інших об'єктів (населених пунктів, тваринницьких і птахоферм, джерел водопостачання, тощо).
  11. Встановлена на повітряному судні авіахімапаратура, повинна мати сертифікат та бути відрегульована відповідно до норм витрати і технології застосування препарату.
  12. Застосування пестицидів авіаційним методом в сільському господарстві повинно здійснюватися в ранкові та вечірні години дня, при швидкості руху повітря, що не перевищує - 3 м/с (дрібнокрапельне обприскування) і 4 м/с (крупнокрапельне обприскування), температурі повітря не вище +22 град.С, робоча висота над об'єктом обробки повинна бути не менше 3 м.
  13. Всі роботи по приготуванню робочих розчинів пестицидів та завантаженню їх в баки обприскувача повітряного судна повинні проводитися з максимальним використанням засобів механізації та герметизації.

Застосування пестицидів авіаційним методом не повинно супроводжуватися забрудненням ними повітря населених пунктів, води, джерел питного водопостачання та культурно-побутового призначення. Забороняються авіаобробки шляхом опилювання дустовими формами препаратів.

Дотримання законів України «Про бджільництво», «Про захист рослин», «Про пестициди і агрохімікати», «Про місцеве самоврядування в Україні», зустрічі, діалог, співпраця, партнерське взаєморозуміння між товаровиробниками та бджолярами дозволить уникнути випадків загибелі бджіл через застосування засобів захисту рослин. Виробництво меду, гарні врожаї, їх реалізація, буде на користь кожній із сторін – це запорука робочих місць нашим громадянам, зміцнення економіки держави, рівноправне бізнес-партнерство у світовому співтоваристві.