14 жовтня 2008

 

Відділ освіти, сім'ї, молоді та спорту
Чернігівської райдержадміністрації

 

 

В.о. начальника відділу:  Демченко Олександр Олексійович

 

 

Заступник начальника відділу: Демченко Олександр Олексійович

Адреса: 14027, м. Чернігів, вул. Шевченка, 48

Телефон: (0462) 60-83-51

 

ЗВІТ
відділу освіти Чернігівської районної державної адміністрації за 2018 рік

 

Для задоволення освітніх потреб населення у районі у 2018 році   функціонувало 25 закладів загальної середньої освіти (2 ЗОШ І ступеня, 6 закладів загальної середньої освіти І-ІІ ступенів, 17 закладів загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів), навчалося 2636 учнів, в тому числі  94% дітей навчалося в сільських школах, яких у районі 96%.

Прикрим є факт зменшення  чисельності школярів у загальноосвітніх навчальних закладах сільської місцевості, що вплинуло на зменшення кількості класів та їхньої середньої наповнюваності, збільшення кількості загальноосвітніх навчальних закладів із малою чисельністю учнів.  На сьогодні у районі 40%шкіл є малочисельними (2017 рік – 34,6% , 2016 рік -50%), всі малочисельні школи розташовані у сільській місцевості. Середня наповнюваність класів у сільській місцевості становить 12,1 учня (2017 рік - 11,9 учня, 2016 – 11,1 учня).

Мала наповнюваність класів свідчить про незавантаженість закладу загальної середньої освіти, що призводить до неефективності використання матеріально-технічної бази шкіл, завищеної вартості утримання 1 учня порівняно з існуючими нормативами. Найбільш гостро ситуація з наповнюваністю класів та шкіл позначається на сільських школах, зростає вартість утримання одного учня. Вартість утримання одного учня у 2017 році у  Рудківській,  Слабинській школах, Пісківському НВК становила  понад 50 тис. грн. Натомість у приміських школах із великою чисельністю учнів, паралельними класами  показник вартості учня утричі менший: Старобілоуська ЗОШ – 15,5 тис. грн., Трисвятськослобідська школа – 19,2  тис. грн., Киїнська -  19 тис. грн. Процес реорганізації і закриття малокомплектних навчальних закладів є незворотним.   Слід відмітити, що за останні 10 років учнівський контингент скоротився майже на 1500 учнів та було реорганізовано чи  ліквідовано - 14 загальноосвітніх шкіл. Проте, у 2018-2019 навчальному році лише в одній із 17 загальноосвітніх шкіл І-ІІІ ступенів організовано індивідуальне навчання для учнів 10-х класів (0,06%, для порівняння: 2017 рік показник становив 26%) та у двох школах запроваджено індивідуальну форму навчання для випускників 11 класів (12 % від загальної кількості шкіл І-ІІІ ступенів, 2017 рік – 15%).

Разом із тим щороку збільшується відсоток випускників 9-х класів, які продовжують здобувати повну загальну середню освіту поза межами району у ВНЗ І-ІІ рівня акредитації та вищих  професійно-технічних училищах. Так  показник дітей, які продовжували навчання у ЗНЗ  у 2011 році становив 72%, то у 2018 році він знизився до 57,5%. Це теж впливає на кількісний показник наповнюваності  ЗНЗ та  класів. 

При цьому кількість учнів на одного учителя у малочисельних школах становить близько 4 учнів (2,5 учня у 2017-2018 навчальному році, 1,8 учня – у 2016-2017 навчальному році), в той час як у Киїнській, Трисвятсьслобідській, Старобілоуській школах   цей показник становить близько 10,5 учнів.

 З вересня 2018 року учні 1 класів розпочали шкільне життя за новими освітніми методиками, осучасненими підходами до організації освітнього процесу. За словами Президента України Петра Порошенка ключ до майбутнього – це не лише безвіз, це не лише реформування економіки, правової, політичної системи. Це – оновлена і якісна освіта, яка є ключовим компонентом розвитку держави. А нова українська школа відкриває свої двері для нового покоління українців - компетентних, патріотичних, відкритих до світу».

З 1 вересня 2018 року стартувала реформа освіти.  Окрім термінологічних змін нововведення стосуються і облаштування нового освітнього середовища для учнів 1 класу з метою забезпечення творчих здібностей школярів, соціалізації дітей, розвитку індивідуальності для впровадження нового державного стандарту початкової освіти. Першокласники переступили поріг у школу, яка вчить життєвим ситуаціям, враховуючи принципи дитиноцентризму. Міністр освіти і науки Лілія Гріневич зазначає, що нова школа – це, перш за все, новий зміст освіти. 

У 2018  році у районі в 24 школах функціонувало 27 перших класів, навчалося 314 учнів. У трьох закладах освіти (Трисвятськослобідська, Киїнська та Старобілоуська ЗОШ І-ІІІ ступенів) функціонувало по два перших класи. У Петрушинській ЗОШ І ступеня відсутні учні у 1 класі.

Важливим питанням у впровадженні освітянської реформи є належне матеріально-технічне забезпечення закладів загальної середньої освіти. Першокласники району забезпечені сучасними меблями, комп’ютерною технікою, навчально-методичними матеріалами.

Вперше реформа підтримана значним фінансовим ресурсом:    за умови співфінансування у розмірі 10% із місцевого бюджету на район на покращення умов навчання та виховання дітей у закладах освіти згідно з помісячним розписом у період з квітня по листопад 2018 року виділено 888,3 тис. грн.:

  •  на придбання меблів для учнів 1-х класів використано 365 тис. грн., придбано 350 учнівських комплектів та 27 фліптчатів, кошти використано 100%
  • 305,7 тис. грн. виділено на придбання дидактичного обладнання (придбано глобуси, мікроскопи, роздаткові матеріали, комплекти мінералів та грунтів, дидактичні ігри, тощо), кошти використано 100%
  • 167,4 тис. грн. спрямовано на придбання комп’ютерного обладнання

(придбано 8 проекторів, 15 фабрик друку, 6 ноутбуків). кошти використано 99,8% (залишок 0,3 тис. грн)

  • 50,0 тис. грн виділено на відрядження педагогів, освоєно 19,8 тис. грн. (40%)

Для придбання комп’ютерної техніки із державного бюджету надійшло на рахунок відділу 166 тис.грн. придбано15 принтерів та 11 стаціонарних комп'ютерів, кошти використано 98,5% (залишок 2,6 тис. грн).

На організації нового освітнього середовища для учнів залишки коштів освітньої субвенції спрямовано:

  • 1,050 млн. грн. на придбання комплектів сучасних меблів,
  • 100 тис. грн.. виділено на обладнання інноваційно-тренінгового класу,
  • 353,6 тис. грн. на комп’ютерну техніку та дидактичні матеріали для учнів 1 класів,
  • 1996,4 тис. грн. спрямовано на удосконалення систем опалення (заміна котлів в 3 закладах, заміна теплотрас у 4 закладах) та освітлення шкіл (317 тис. грн).

У 2018 році дошкільне виховання у районі забезпечувалося у 20 навчальних установах, серед яких 7 навчально-виховних комплексів та 13 дошкільних закладів освіти.

Відвідували дошкільні навчальні заклади 575 дітей, 95% дітей віком від 3 до 6(7) (обласний показник - 96,3%). Різними формами дошкільного виховання   дітей відповідного віку охоплено стовідсотково.

Середній показник чисельності дітей у дошкільних навчальних закладах району з розрахунку на 100 місць становив 100 дітей.

 Формування оптимальної мережі навчальних закладів для забезпечення рівного доступу до якісної освіти - одне із найбільш актуальних питань сьогодення . Саме ця мета ставиться Проектом «Нова українська школа» – це, насамперед, нові освітні стандарти європейського зразка. Відділом освіти, сім¢ї, молоді та спорту аналізується наявна мережа закладів освіти району. Відповідними рішеннями районної ради визначено три опорні заклади у районі: комунальний заклад «Седнівський навчально-виховний комплекс», «Киїнську загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів» та Хмільницький навчально-виховний комплекс.

Третій рік поспіль держава підтримує цільовими субвенціями закупівлю автобусів та природничо-математичних кабінетів для опорних шкіл та шкіл із поглибленим вивченням природничо-математичних наук. У 2018 році дві школи району (Киїнська та Старобілоуська ЗОШ І-ІІІ ступенів) отримали сучасні кабінети фізики на суму 760 тис. грн.

Одним із головних завдань при формуванні оптимальної мережі закладів освіти, створення освітніх округів  є забезпечення підвозу до місця навчання та у зворотному напрямі. У 2018 році в районі потребували підвезення 507 учнів та 76 педагогів. З них шкільними автобусами підвозилися 492 учні, орендованим автобусом - 15 учнів, що разом становило 100%  від потреби.  

Особлива увага та підхід в організації освітнього процесу приділялися дітям з особливими освітніми потребами, у тому числі з інвалідністю. 

У районі виконуються вимоги Закону України «Про освіту»: доступ до якісної освіти дітей з особливими освітніми потребами.  Дане питання є одним із пріоритетів  у роботі відділу. Рішенням районної ради від 14 грудня 2017 року створено комунальну установу «Інклюзивно-ресурсний центр» Чернігівської районної ради Чернігівської області.

Інклюзивна освіта у районі запроваджена у 2014 році, у Хмільницькому НВК (директор Заворотна Г.М.). У 2018  році функціонувало 20 інклюзивних класів на базі 12 навчальних закладів, навчалося 22 дітей з особливими освітніми потребами, функціонувала 1 інклюзивна дошкільна група на базі Киїнського ДНЗ. Відповідно до вимог  чинного законодавства  введено посади асистентів учителів та асистента вихователя.

У 2018 році  на підтримку дітей з особливими освітніми потребами із державного бюджету виділено кошти у сумі 269,787 тис. грн., в т. ч. на придбання обладнання та дидактичного матеріалу – 94,4 тис. грн, на заробітну плату з нарахуваннями 175, 4 тис. грн.  

 За технічним завданням Благодійного Фонду Порошенка в межах програми «Інклюзивна освіта – рівень свідомості нації» у січні 2018 року на базі Старобілоуської загальноосвітньої школи запрацював сучасний медіа-центр, відповідна робота по оформленню медіатеки розпочата у Киїнській ЗОШ І-ІІІ ступенів.

Основна мета та першочергове завдання органів виконавчої влади -  рівний доступ до якісної освіти сільських школярів. У 2018 році здійснювався ряд заходів, спрямованих на стабільний цілеспрямований розвиток освітньої галузі району, підтримку творчо працюючих учителів та обдарованих учнів. Діяла Районна Програма забезпечення безоплатним харчуванням дітей із сімей учасників антитерористичної операції та програма підтримки обдарованої учнівської молоді.

У 2018 році спільно із відділом культури та туризму райдержадміністрації видрукувано краєзнавчий збірник «Твої таланти, рідний краю».

У 2018 році  за підсумками проведення олімпіад з базових навчальних дисциплін наша учнівська команда посіла 10 місце в області серед 42 учнівських команд. 

Велика увага приділяється у районі обдарованим дітям: у рамках програма підтримки обдарованої учнівської молоді, відповідно до якої кращі учні, переможці та призери обласного етапу всеукраїнських олімпіад з базових дисциплін, конкурсу-захисту Малої академії наук України  отримали грошову винагороду у розмірі від 400 до 1500 грн.

Належне функціонування галузі у 2018 році забезпечують 986 працівників, в т.ч. 612 – педагогів. 494 педагоги працюють у закладах загальної середньої освіти, з них 168 учителів вищої категорії, 11 учителів-методистів, 22 відмінники освіти, 63 мають звання старший учитель.

Виконавчою владою району вживаються міри щодо підтримки соціального статусу учителя: 19 педагогів отримали премію у розмірі від 1000 до 2500 грн. за підготовку учнів-переможців до інтелектуальних конкурсів, вручено Премію районної ради та райдержадміністрації  імені М.Мглинцева трьом педагогам, 9 учасників конкурсу «Учитель року-2018»  отримали на класні кабінети комплекти учнівських меблів (5 учителів), комп’ютерну техніку (2 учителі) та  спортивне обладнання (2 учителі) на загальну суму 400 тис. грн. та особисту премію у розмірі від 1500 грн до 2500 грн. У грудні 11 учасників конкурсу «Учитель року – 2019» отримають особисту премію у розмірі: переможці – 8,0 тис. грн., лауреати – 4,0 тис. грн., учасники – 2,5 тис. грн. До Дня працівників освіти педагогічним працівникам виплачено винагороду у розмірі 25% від посадового окладу,  вчасно та одним платежем виплачується заробітна плата та відпускні  всім працівникам освіти. Середньомісячний фонд заробітної плати у 2018 році складає близько 6 млн. грн.

Отримали премії за підготовку закладів до нового  навчального року окремі директори учителі шкіл.

У грудні 2018 року виплачено премії за підсумками року 133 педагогічним працівникам за участь у районних заходах, конкурсах, тощо та керівникам шкіл за належну організацію освітнього процесу, в т ч  контроль за раціональним використанням енергоресурсів.  

Згідно плану–графіка організовувалися проходження курсів перепідготовки  для 165 педагогів. Планово пройшли перепідготовку учителі 1-х класів. На час проходження курсів учителям в повній мірі оплачувалась заміна, відряджу вальні кошти.

Відділом проведено роботу по атестації робочих місць прачки, кухаря біля плити та кочегара.

У 2018 році стовідсотково оплачувалися кабінети інформатики та вибірково (за рекомендацією керівників шкіл) оплачуються предметні кабінети, майстерні, спортзали.

У процесі  підготовки до впровадження нового Державного стандарту початкової освіти   зверталася  увага і на підвищення якості фахової підготовки учителів, вміння їх  формувати в учнів самостійність у здобутті знань і творчому застосовуванні їх на практиці.

Значна увага  приділена впровадженню ключової реформи освіти – Нова українська школа. З метою здійснення методичного супроводу, науково-методичної підготовки педагогів до впровадження нового Державного стандарту початкової освіти із січня 2018 року організовано роботу районної Школи удосконалення професійної майстерності для вчителів 1-х класів.

На постійному контролі перебувають питання організації харчування та оздоровлення дітей.

Із 25  закладів загальної середньої освіти у 23 школах працюють шкільні їдальні. Гарячим харчуванням охоплено 98,6% учнів від загальної кількості дітей шкільного віку, які охоплені усіма видами харчування. У 2 навчальних закладах, що становить 1,4% від загальної кількості шкіл (Петрушинська ЗОШ І ст., (7 учнів) Жавинська ЗОШ І-ІІ ст. (32 учні)), харчування здійснюється за допомогою шкільних буфетів.

На виконання Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям та дітям пільгової категорії» щорічно, згідно розпорядження голови районної державної адміністрації, у районі організовуються безоплатні обіди для учнів 1-11 класів із числа дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та дітей із малозабезпечених родин. У 2018  році вартість обідів становить 10 грн. на одну дитину в день,у порівнянні з минулим звітнім періодом на 8% більше (2015 рік -  7,30 грн., 2016 рік - 8,20 грн., 2017 – 9,20 грн.).

Рішенням районної ради від 14 грудня 2017  року затверджена районна програма забезпечення безоплатним харчуванням дітей із сімей учасників АТО на 2018 рік.

Згідно планових показників у літній оздоровчий період у районі функціонувало 23 табори з денним перебуванням, 56% охоплено відпочинковими послугами. 6 дітей сиріт та під опікою оздоровлено за кошти відділу у дитячому центрі оздоровлення «Електронік».

Одним із головних завдань є створення комфортних умов праці та навчання.

З метою модернізації застарілих котлів реалізовано проекти «Капітальний ремонт котельні Рудківської ЗОШ І-ІІ ступенів Чернігівської районної ради Чернігівської області за адресою: вул.. Перемоги,2 с. Рудка», вартість будівельних робіт 484,531 тис. гривень та «Капітальний ремонт технологічного обладнання котельні Брусилівської ЗОШ І-ІІІ ступенів Чернігівської районної ради Чернігівської області за адресою: вул. Шевченка,2 с. Брусилів», вартість будівельних робіт 584,531 тис. гривень.

З метою організації якісного та своєчасного підвозу учнів до місць навчання та додому на поточні ремонти шкільних автобусів використано 467,907 тис. гривень.

В липні виготовлено проектно-кошторисну документації по 15 об’єктах з облаштування комерційних вузлів обліку газу засобами дистанційної передачі даних, вартість ПКД 94,779 тис. гривень, по чотирьох школах  триває робота по встановленню комерційних вузлів обліку газу.

З метою модернізації освітлення відділом придбано LED-світильників  на суму 317 тисяч гривень.

Також проведено ряд заходів для покращення матеріально-технічної бази шкіл:

- Встановлено металопластикові вікна в Новобілоуській ЗОШ І-ІІІ ступенів на суму 15000 гривень в Пакульській ЗОШ І-ІІІ ступенів – 99992 грн.;

- Поточний ремонт санвузлів Довжицького НВК на суму 19962,07 гривень;

- Облаштовано внутрішній туалет в Брусилівській ЗОШ І-ІІІ ступенів на суму 112 тис. гривень;

- проведено поточний ремонт з переобладнанням їдальні Трисвятськослобідської ЗОШ І-ІІІ ступенів на суму 99729,17 гривень;

- Проведено поточний ремонт покрівлі даху Киїнської ЗОШ І-ІІІ ступенів на 13,957 тис. гривень;

- Проведено ремонт системи опалення з заміною радіаторів в приміщенні Трисвятськослобідської ЗОШ І-ІІІ ступенів на суму 79994,91 гривень;

- Проведено поточний ремонт теплотрас в Вознесенському НВК, Мньовскій  та Кувечицькій ЗОШ на загальну суму 266,939;

- Проведено заміну котлів в Кувечицькій ЗОШ І-ІІ ступенів – 54,844 грн..

У 2019 році буде продовжено позитивні тенденції розвитку освіти району, спрямовані на підвищення рівня освітніх послуг, забезпечення доступності та якості освіти.