23 січня 2018

Звіт про роботу управління соціального захисту населення Чернігівської районної державної адміністрації за 2017 рік


Структура управління

Управління соціального захисту населення Чернігівської районної державної адміністрації знаходиться за адресою: м. Чернігів, проспект Миру 116 -А. Приміщення орендується в Департаменті соціального захисту населення Чернігівської облдержадміністрації.

Управління має 5 відділів:

- відділ бухгалтерського обліку та звітності;

- відділ грошових виплат і компенсацій;

- відділ персоніфікованого обліку громадян, які мають право на пільги;

- відділ соціального захисту населення, що постраждало від аварії на ЧАЕС;

- відділ у справах інвалідів ветеранів війни та праці пенсіонерів.


Забезпеченість кадрами та рівень кваліфікації

В управлінні соціального захисту населення Чернігівської районної державної адміністрації в штатному розписі 39 одиниць з них:

- 8 керівників та їх заступників;

- 15 головних спеціалістів;

- 6 провідних спеціалістів;

- 8 спеціалістів;

- 1 посада водія ;

- 1 посада провідного документознавця.

Начальник управління соціального захисту населення Чернігівської районної державної адміністрації - Лугова Валентина Миколаївна.

Заступник начальника управління соціального захисту населення Чернігівської районної державної адміністрації – Нехай Алла Михайлівна.

Заступник начальника управління – начальник відділу соціального захисту населення, що постраждало від аварії на ЧАЕС управління соціального захисту населення Чернігівської районної державної адміністрації – Чемерис Галина Михайлівна.


Транспорт

В управлінні соціального захисту населення Чернігівської районної державної адміністрації наявний один автомобіль який експлуатується понад 17 років.


Економіка та фінанси

За рік на утримання управління соціального захисту населення Чернігівської районної державної адміністрації використано: - на заробітну плату – 2825174,93 грн., спеціальний фонд – 280290 грн. (середня заробітна плата по управлінню соціального захисту населення Чернігівської районної державної адміністрації – 5858,31 грн.); - енергоносії 134199,22 грн.; - на придбання матеріалів та обладнання 2120 грн.; - оплата телефону, програмного забезпечення, за оренду – 16692,96 грн.

Видатки по державним цільовим субвенціям на надання населенню допомог, пільг, субсидій та інших компенсацій.

У 2017 році здійснені видатки по державним цільовим субвенціям на надання населенню допомог, пільг, субсидій та компенсацій на суму 192612,1 тис. грн., в тому числі:

- пільги та субсидії населенню на покриття витрат на оплату житлово-комунальних послуг (електроенергії, природного газу, послуг тепло-, водопостачання та водовідведення, квартирної плати, вивезення побутового сміття та рідких нечистот) в сумі 120918,7 тис. грн.;

- на надання пільг та житлових субсидій населенню на придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу у сумі 6700,1 тис. грн.;

- на виплату допомог сім’ям з дітьми, малозабезпеченим сім’ям, інвалідам з дитинства, дітям-інвалідам, допомоги по догляду за інвалідом І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу та тимчасової державної допомоги у сумі 62952,3 тис. грн.;

- на виплату допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, грошового забезпечення батькам-вихователям і прийомним батькам за надання соціальних послуг у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім’ях за принципом «гроші ходять за дитиною» у сумі 1297,9 тис. грн.;


Державні соціальні допомоги

▪ Допомога сім’ям з дітьми в даний час надається відповідно до Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» який передбачає надання державної допомоги застрахованим особам в системі загальнообов’язкового соціального страхування. У 2017 році зазначену допомогу отримали 2013 сімей, яка профінансована на загальну суму 37307,3 тис. грн.

▪ Тимчасову державну допомогу дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідоме, отримують 16 чол., профінансовано на суму 189,3 тис. грн.

▪ Відповідно постанови Кабінету Міністрів України від 06.02.06р. № 106 виплата допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, грошового забезпечення батькам-вихователям і прийомним батькам за надання соціальних послуг у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім’ях за принципом «гроші ходять за дитиною» надійшло державної цільової субвенції у сумі 1297,9 тис. грн., яка виплачена по грудень включно (на обліку в управлінні у звітному періоді перебуває 10 прийомних сімей, в яких виховується 23 дітей).

▪ У 2017 році згідно Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям» допомогу отримала 251 сім'я на суму 11525,6 тис. грн.

▪ Відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам» в управлінні отримують 576 інвалідів з дитинства та законних представників дітей-інвалідів до 18 років, виплата державної допомоги профінансована на суму 11459,4 тис. грн.

▪ Згідно ст. 5 Закону України «Про психіатричну допомогу», допомогу на догляд за інвалідом І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу отримують 83 чол., виплата допомоги профінансована на суму 2470,7 тис. грн.

▪ В даний час 83 сім'ї отримують щомісячну допомогу малозабезпеченій особі, яка проживає разом з інвалідом І чи ІІ групи внаслідок психічного розгляду, дана допомога надається відповідно до Закону України «Про психіатричну допомогу» з врахуванням доходу сім’ї.

▪ Відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію та інвалідам» перебувають на обліку і отримують державну соціальну допомогу 114 осіб.

▪ 17 непрацюючим громадянам призначена та виплачується компенсація на догляд за інвалідом І групи або 80-річним престарілим.

▪ Відповідно до Закону України «Про соціальні послуги» та постанови КМУ № 558 від 29.04.2004 року «Про затвердження Порядку призначення і виплати компенсації фізичним особам, надають соціальні послуги» призначені компенсаційні виплати фізичним особам, які надають соціальні послуги інвалідам різних груп, престарілим більше 80 років, які не здатні до самообслуговування і потребують сторонньої допомоги. Відповідно до зазначеного порядку фінансування компенсаційних виплат проводиться за рахунок місцевого бюджету, за 2017 рік нараховано 132 особам на суму 338,7 тис. грн.


Субсидії на житлово-комунальні послуги, тверде паливо та скраплений газ

Субсидію на житлово-комунальні послуги отримує 12679 сімей. Субсидію на тверде паливо та скраплений газ призначено 2109 сім’ям.

Відповідно до змін у законодавстві (підвищення та зниження тарифів) управління здійснило з початку 2017 року 8 перерахунків субсидій на ЖКП.

Розміщено 5 статей на офіційному сайті РДА та 5 статей в районній газеті «Наш край» щодо порядку призначення субсидій Проводились наради із сільськими (селищними) головами, головами ОТГ і соціальними робітниками щодо даного питання. Представники управління інформували населення щодо актуальних питань порядку призначення субсидій на сходах громадян.

Проведено 21 засідань комісії з призначення державних соціальних допомог малозабезпеченим сім’ям та субсидій районної державної адміністрації.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 23 серпня 2016 року № 534 «Деякі питання надання субсидій для відшкодування витрат на оплату послуг з централізованого опалення (теплопостачання), постачання холодної та гарячої води і водовідведення та послуг з газо-, електропостачання для індивідуального опалення (зі змінами)», 6000 сімей отримали виплату частини невикористаних субсидій.


Персоніфікований облік громадян, які мають право на пільги

Запроваджений відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 29.01.2003 р. № 117 Єдиний державний автоматизований реєстр осіб, які мають право на пільги (ЄДАРП), дозволив налагодити облік даних про пільгові категорії населення за соціальною та професійною ознакою, а також запровадити розрахунки з підприємствами-надавачами послуг за фактично надані пільговикам послуги. Налагоджений електронний обмін з 16 підприємствами-надавачами житлово-комунальних послуг. За даними ЄДАРП, на 01.10.2017 року на обліку перебуває 18563 особи, які користуються пільгами відповідно чинного законодавства, в т.ч.:

- 2964 - ветеранів війни, із них: інвалідів Другої світової війни та інших воєнних конфліктів - 221 (з них інваліди АТО - 14 чол.); учасники бойових дій - 1126 (з них брали участь в АТО - 895 чол.); учасників війни - 1238; сімей загиблих (померлих) ветеранів війни - 379 (з них: членів сімей загиблих ветеранів війни з числа учасників АТО - 13 сімей);

- 5946 ветеранів праці;

- 5460 дітей війни;

- 248 ветеранів військової служби та органів внутрішніх справ;

- 474 інші категорії (за професійною та соціальною ознакою);

- 4169 постраждалих від аварії на ЧАЕС;

- 321 багатодітна сім’я, в них - 998 дітей.

Відповідно до постанови КМУ № 319 від 27.04.2016 року з 01 травня 2016 року особам, яким призначено субсидію, пільги на оплату житлово-комунальних послуг у період її отримання не нараховується.

Щомісячно користуються пільгами за рахунок субвенції з державного бюджету: на електроенергію - 5669 осіб; на природний газ - 4260 осіб; на централізоване опалення - 1247 осіб; на централізоване постачання холодної води - 2306 осіб; водовідведенням - 1198 осіб; за утримання будинків, споруд та прибудинкових територій (квартирна плата) - 1367 осіб.

Потребуючим пільговим категоріям населення району, будинки яких не мають підведення природного газу, призначені пільги готівкою на придбання твердого палива для побутових потреб населення 494 домогосподарств, а скрапленого балонного газу - 200 домогосподарств, на загальну суму 635,2 тис. грн.

Відповідно до Закону України від 28.12.2014 року № 76-VІІІ «Про внесення змін та визнання таких, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України», постанови Кабінету Міністрів України від 04 червня 2015 року № 389 «Про затвердження Порядку надання пільг окремим категоріям громадян з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім'ї», яка набрала чинності з 01 липня 2015 року та визначає механізм реалізації та права отримання пільг на житлово-комунальні послуги, управлінням забезпечено призначення пільг з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім'ї жителям району.

Внутрішньо переміщені особи

На обліку по Чернігівському району в Єдиній інформаційній базі даних про взятих на облік осіб, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції перебуває 160 осіб.

359 довідок видано переміщеним особам з тимчасово окупованої території.

Адресну допомогу особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території, надано 40 чол. на суму 743,1 тис. грн.


Соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок
Чорнобильської катастрофи

Згідно Закону України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», здійснено видатків у 2017 році на соціальні виплати громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, на загальну суму 4486701,77 грн.

На обліку в управлінні соціального захисту населення райдержадміністрації перебуває 368 громадян І категорії (ліквідаторів та потерпілих), які мають право на забезпечення санаторно-курортним лікуванням.

46 громадян відповідної категорії перебувають на обліку для забезпечення санаторно-курортним лікуванням.

За 2017 рік оздоровлено 32 громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (потерпілих І категорії), що становить 70 % від загальної кількості.

Згідно кошторису на закупівлю путівок по трьохсторонньому договору для громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, виділено 180088,16 грн.

За результатами проведених публічних закупівель укладено договір на безплатне харчування учнів середніх загальноосвітніх шкіл, розташованих на території радіоактивного забруднення, на суму 678841,14 грн. Безплатно харчуються 208 потерпілих дітей, середня вартість харчування однієї дитини в день становить 28,35 грн.

Проводяться наступні виплати компенсацій та допомог згідно Закону України „Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”:

- компенсація вартості продуктів харчування (І та ІІ кат.) 893 чол.;

- щорічна допомога на оздоровлення (ст. 48) нараховано з початку року 818 чол.;

- компенсація батькам потерпілих дітей (ст. 30) 201 чол.;

- одноразова компенсація учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, які стали інвалідами внаслідок Чорнобильської катастрофи та сім’ям, які втратили годувальника із числа осіб, віднесених до учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС 5 чол., на суму 4740,1тис. грн.;

- відшкодування підприємствам району коштів за надання додаткової відпустки громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи 36 підприємствам на загальну суму 423903,03 грн.

До управління соціального захисту населення Чернігівської райдержадміністрації із судовими позовами з приводу встановлення чи поновлення статусу ліквідатора аварії на ЧАЕС, чи постраждалого внаслідок аварії на ЧАЕС звернулася 1 особа.


Соціальний захист інвалідів ветеранів війни та праці, пенсіонерів

Станом на 01.01.2018 року в районі проживає 4287 інвалідів.

Із них:

- інвалідів війни - 207 чол.;

- інвалідів з дитинства - 783 чол.;

- дітей-інвалідів до 18 років - 242 чол.;

- інвалідів І категорії ЧАЕС - 368 чол.;

- інвалідів загального захворювання - 2561 чол.;

- інвалідів від трудового каліцтва та професійних захворювань - 88 чол.;

- інвалідів Армії - 24 чол.;

- інвалідів війни з числа учасників АТО - 14 чол.

З початку 2017 року 41 громадянина направлено на санаторно-курортне лікування, з них: 14 інвалідів загального захворювання, 3 інвалідів з дитинства 5 інвалідів війни, 1 учасника бойових дій, 12 учасників бойових дій, які брали участь в АТО, 1 супроводжуючу особу, 3 інвалідів спинального профілю, 1 члена сім'ї померлого, 1 інваліда внаслідок трудового каліцтва.

Згідно кошторису на закупівлю путівок по трьохсторонньому договору для інвалідів виділено 90,4 тис. грн. Укладено договорів на 90,4 тис. грн., профінансовано згідно актів наданих послуг на 90,4 тис. грн.

У 2017 році 17 інвалідів війни та 7 інвалідів загального захворювання включені до списків для виплати компенсації за невикористане санаторно-курортне лікування.

З початку 2017 року опрацьовано 104 індивідуальних програм реабілітації інвалідів, з них - 21 дітей-інвалідів до 18 років.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 05.04.2012 р. № 321 «Про затвердження Порядку забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації інвалідів, дітей-інвалідів та інших категорій населення, переліку таких засобів» видано 328 направлень для забезпечення протезно-ортопедичними виробами, 176 направлень - для виготовлення технічних та інших засобів реабілітації інвалідам. Управлінням соціального захисту населення 3 інвалідам видано технічні засоби реабілітації (крісла колісне).

Згідно постанови Кабінету Міністрів України від 12.04.2017 р. № 256, якою затверджено Порядок виплати одноразової матеріальної допомоги непрацюючим малозабезпеченим особам, особам з інвалідністю та дітям з інвалідністю, за 2017 рік надано матеріальну допомогу 6 інвалідам на суму 3966,50 тис. грн. та 17 малозабезпеченим особам на суму 10987,50 тис. грн.


Учасники бойових дій, які брали участь в антитерористичній операції

На обліку для забезпечення санаторно-курортним лікуванням перебуває – 27 учасників бойових дій, які брали участь в АТО.

У 2017 році 12 учасників бойових дій, які брали участь в АТО направлено на санаторно-курортне лікування.

Згідно кошторису на закупівлю путівок по трьохсторонньому договору для учасників АТО виділено – 70.7 тис. грн. Укладено договорів на 70.7 тис. грн., профінансовано згідно актів наданих послуг на 70,7 тис. грн.

Згідно кошторису на закупівлю путівок по трьохсторонньому договору для учасників АТО виділено – 70,7 тис. грн. Укладено договорів на 70,7 тис. грн. профінансовано на 70,7 тис. грн.

Постановою Кабінету Міністрів України від 31 березня 2015 р. № 179 затверджений Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення заходів із соціальної та професійної адаптації учасників антитерористичної операції (крім військовослужбовців, звільнених у запас або відставку), згідно якого учасники антитерористичної операції можуть пройти професійне навчання. З початку 2017 року до управління надійшло 20 заяв учасників АТО, які виявили бажання навчатись. У 2017 році 15 учасників бойових дій, які брали участь в АТО, пройшли навчання: - за категорією «В» - 6 осіб; - категорії «СЕ» - 1 особа; - категорії «Д» - 5 осіб; - категорії «А1» - 1 особа; - категорії «С» - 2 особи.

Згідно кошторису у 2017 році на навчання учасників АТО виділено 88,5 тис. грн., профінансовано згідно актів наданих послуг на 88,5 тис. грн.

У 2017 році 2 чол. отримали статус члена сім’ї загиблого (померлого) ветерана війни (з числа учасників АТО).


Виконання програм у 2017 році

Відповідно до районної Програми надання адресної одноразової допомоги на 2016-2020 роки, затвердженої рішенням Чернігівської районної ради від 16 лютого 2016 року, з початку 2017 року надана одноразова матеріальна допомога 224 громадянам на суму 188500,00 грн., в тому числі - 20 учасників АТО, та членам їх сімей на суму 27500,00 грн.


Колективні договори

Станом на 01.01.2018 року в управлінні соціального захисту населення зареєстровано 218 діючих колективних договорів. Колективними договорами охоплено 7041 працюючих.


Контроль щодо правомірності призначень державних соціальних допомог

Державними соціальними інспекторами здійснено контроль щодо правомірності призначень державних соціальних допомог шляхом обстежень умов проживання сімей та перевірок достовірності та повноти інформації про доходи та майновий стан осіб, які входять до складу сім’ї, що звертається за державною соціальною допомогою та субсидією. Обстежено умови проживання 15330 сімей, зроблено 12608 запитів.