13 жовтня 2015

Пільги та гарантії для військовослужбовців рядового, сержантського складу за контрактом у десантно-штурмових військах


Розпорядження голови Чернігівської РДА від 25.02.2017 №105 "Про комплектування Збройних Сил України військовослужбовцями, які проходять службу за контрактом"


Служба за контрактом: вимоги до прийняття на військову службу за контрактом осіб рядового, сержантського і старшинського складу


МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ щодо проведення агітаційно-роз’яснювальної роботи Центрами надання допомоги учасникам АТО, утвореними при місцевих державних адміністраціях (Районними (міськими) центрами зайнятості населення Державної служби зайнятості)


Соціальні послуги контрактникам


Інформаційний матеріал щодо військової служби за контрактом


Довідковий матеріал щодо проходженню військової служби за контрактом у військовій частині А2622


Довідковий матеріал щодо проходження військової служби за контрактом у військовій частині А4218


ОГОЛОШЕННЯ

 

Якщо ви бажаєте отримувати гідну заробітну плату та соціальне забезпечення для Вас та для Вашої родини не полишаючи межі міста Чернігова або зробити успішну кар’єру в лавах Збройних Сил України, тоді служба за контрактом чекає на Вас. Ми пропонуємо дохід у розмірі 7000-8400 грн. для рядового, сержантського та старшинського складу, від 9000 грн. для офіцерів.

 

Соціальне забезпечення гарантує повернення коштів за найм житла, пільги при вступі до ВНЗ для Вас та Ваших дітей та санаторно-курортне лікування.

 

 
За детальною інформацією звертатися за адресою:

 

м. Чернігів, вул.О. Молодчого, 15.

 

Не пропустіть свій шанс на успіх. Збройні Сили України чекають на Вас.

 



Робота по відбору кандидатів та прийняття на військову службу за контрактом до Збройних Сил України у 2019 році проводиться відповідно до вимог Директиви Генерального штабу Збройних Сил України «Про  організацію комплектування Збройних Сил України особовим складом у 2019 році».

Головним завдання у 2019 році визначено комплектування ЗС України кращими кандидатами на військову службу з високими морально-діловими якостями, які здатні якісно виконувати завдання за призначенням в мирний час та особливий період.

Основні зусилля в роботі направлені на комплектування військових частин, які виконують завдання по збереженню суверенітету України та стримування агресії Російської Федерації.

Перевага у відборі надається кандидатам, які виявили бажання проходити службу за контрактом на військових арсеналах та базах, бойових кораблях і катерах, навчальних підрозділах, військових лікувальних частинах, посадах науково-педагогічних працівників у вищих військових навчальних закладах, розрахунків протиповітряної оборони, радіоелектронної боротьби, посадах льотного та інженерно-технічного складу авіації та інших підрозділах.

На військову службу за контрактом приймаються громадяни, які не досягла граничного віку перебування в запасі, тобто 60 років, які за станом здоров’я придатні до проходження військової служби.

Особливістю прийняття на військову службу у 2019 році є те, що відповідно до гендерної політики в Україні жінки приймаються на військову службу, проходять службу та виконують обов’язки на рівні з військовослужбовцями – чоловіками.

Дозволено прийняття на військову службу за контрактом громадян України звільнених з військової служби, які визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби за станом здоров’я за наслідками захворювань, поранень (травм, контузій, каліцтв), одержаних під час виконання обов’язків військової служби з подальшим призначенням на посади військовослужбовців, перелік яких затверджений наказом Міністерства оборони України від 14 серпня 2018 року № 410, та від 10 жовтня 2018 року № 510. Ці накази доступні до ознайомлення а мережі Інтернет.

Приділяється велика увага якості відбору кандидатів на військову службу за контрактом.

Не допускається направлення для укладання контракту:

осіб з низькими морально-діловими та індивідуально-психологічними якостями, схильних до зловживання спиртних напоїв, наркотичних речовин;

 осіб, які були засуджені за злочини середньої тяжкості, тяжкі та особливо тяжкі злочини (відповідно до статті 12 Кримінального кодексу України), мають дві та більше судимостей за злочини невеликої тяжкості або на момент оформлення особової справи їм було оголошено про підозру у вчиненні злочину;

 осіб з низькими національно-патріотичними переконаннями, що суперечать державній політиці України, схильних до проявів сепаратистських настроїв, які мають тісні зв’язки з особами, які проживають в Російській Федерації та на окупованих територіях.

Громадяни, які мають досвід участі в операції об’єднаних сил, антитерористичній операції, зараховані до оперативного резерву військових частин та мають перерву у службі менше одного року направляються військовими комісаріатами (територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки) безпосередньо до військових частин.

Решта громадян, які не проходили військову службу або проходили її багато років тому, також мають можливість бути призваними на військову служб, але тільки після відповідної підготовки у навчальних центрах протягом 1 – 3-х місяців, відповідно до індивідуальної підготовки та майбутнього профілю служби.

Всі кандидати проходять військово-лікарську комісію з метою визначення придатності до військової служби за станом здоров’я та професійно-психологічний відбір для визначення придатності до військової служби за індивідуально-психологічним і професійно-важливим якостям.

 

Грошове забезпечення військовослужбовців військової служби за контрактом в 2019 році

Шановні присутні всім Вам відомо що 28.12.2018 року Міністр оборони України Степан Полторак підписав наказ, згідно з яким із 1 січня 2019 року підвищено грошове забезпечення військовослужбовців та вже в лютому всі військовослужбовці за рахунок підвищення надбавки за особливості проходження служби до 65% (раніше 10%) отримають  збільшене грошове забезпечення.

Так, для прикладу, в Сухопутних військах Збройних Сил України розмір грошового забезпечення в середньому стрільця складає від 10 200 грн., командира відділення від 10 900 грн.  

Посада

Тарифний розряд

Вислуга років

Грошове забезпечення

у 2019 році

Водій, стрілець

3

0

10 200

Навідник, кулеметник, номер обслуги

3

1

10 250

Гранатометник

4

1

10 300

Механік-водій

5

1

10 400

Командир відділення

7

2

10 900

Командир бойовий машини

8

2

11 150

Командир танку

9

2

11 250

Головний сержант роти

11

2

11 650

Крім цього, військовослужбовцям військової служби за контрактом виплачується одноразова грошова допомога після укладання першого контракту :

         особам рядового складу - 14800грн.;

         особам сержантського складу - 16700 грн.

При наявності поважних соціально-побутових чинників, військовослужбовцям може надаватись матеріальна допомога (один раз на рік) для вирішення соціально-побутових питань у розмірі місячного грошового забезпечення – тобто, мінімум від 10 200 грн.

Кожному військовослужбовцю щороку надається допомога для оздоровлення у розмірі місячного грошового забезпечення – також від 10200 грн.

У разі переїзду військовослужбовця на нове місце військової служби в інший населений пункт виплачується підйомна допомога в розмірі місячного грошового забезпечення (від 10200 грн.) на військовослужбовця і 50% місячного грошового забезпечення на кожного члена його сім’ї , який переїхав за ним на нове місце військової служби.

За участь в ООС передбачається щомісячна доплата на 2-й і 3-й лінії оборони у розмірі – 4500 грн. на місяць, а 1-ї лінії – 10000 грн.

Щороку, до 5 травня, учасникам бойових дій здійснюється виплата разової грошової допомоги, сума якої корегується Постановою Кабінету Міністрів України кожного року. Наприклад, минулого року вона була 1265 грн.  

Якщо громадянин офіційно працював на підприємстві (незалежно від форми власності), то після підписання контракту, за ним зберігається робоче місце і заробітна плата в повному обсязі.

Теж саме відбувається і з пенсіонерами – виплата їм пенсій не припиняється.

Військовослужбовці Збройних Сил України отримують грошові компенсації за піднайом (найом) житлових приміщень. На сьогодні ця сума складає : в обласних центрах – 2550 грн. щомісяця, а в інших населених пунктах – 1700 грн.

 За наявності трьох і більше членів сім’ї, зазначені розміри грошової компенсації збільшуються в 1,5 рази.



 

 

 

 

Інформаційний матеріал щодо військової служби за контрактом

Набір громадян України на військову службу за контрактом у Збройних Силах України.

З метою виконання завдань та відновлення боєздатності Збройних Сил України районні військові комісаріати Чернігівської області проводять набір громадян України віком від 18 до 60 років на військову службу за контрактом і резерву Збройних Сил України, до навчальних військових частин Сухопутних військ, Високомобільних десантних військ, Повітряних сил та інших військових частин на посади рядового, сержантського та старшинського складу.

Військовослужбовцям Збройних Сил України держава гарантує: стабільне грошове забезпечення, яке з 1 січня 2016 року підвищено до рівня 7000 грн - 14000 грн, одноразову матеріальну допомогу впродовж кожного року, виплату грошового допомоги на оздоровлення, щорічну оплачувану відпустку (від 30 до 45 діб), професійне зростання, безкоштовне медичне обслуговування в закладах МО України та інше.

Інформація щодо укладання контракту для проходження військової служби у Збройних Силах України.

1. На військову службу за контрактом приймаються громадяни, які пройшли професійно-психологічний відбір і відповідають установленим вимогам проходження військової служби:

– особи рядового складу, які проходять строкову військову службу або військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, громадяни призовного віку, які мають вищу, професійно-технічну, повну або базову загальну середню освіту, військовозобов’язані, резервісти, які не мають військових звань сержантського, старшинського і офіцерського складу, та жінки з відповідною освітою, віком від 18 до 40 років, – на військову службу за контрактом осіб рядового складу;

– військовослужбовці, які проходять строкову військову службу або військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, особи рядового складу, які проходять військову службу за контрактом, громадяни призовного віку, які мають вищу, професійно-технічну або повну загальну середню освіту, військовозобов’язані, резервісти, які не мають військових звань офіцерського складу, та жінки з відповідною освітою та спеціальною підготовкою, віком від 18 до 40 років, – на військову службу за контрактом осіб сержантського і старшинського складу.

На сьогодні під час дії особливого періоду граничний вік призову збільшується до 60 років – тобто, до терміну перебування військовозобов’язаних у запасі. (Ст. 20; 28 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу»)

Строки укладання контрактів:

2. Для громадян України, які приймаються на військову службу за контрактом та призначаються на посади, установлюються такі строки військової служби в календарному обчислені:

- для осіб рядового складу – 3 роки;

- для осіб сержантського та старшинського складу – від 3 до 5 років.

3. Для громадян, які приймаються на військову службу за контрактом, у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та (або) введення правового режиму воєнного стану та призначаються на посади, строк військової служби в календарному обчисленні встановлюється до закінчення особливого періоду або до оголошення рішення про демобілізацію. 6-місячний контракт.

4. Для військовослужбовців строкової військової служби та військовослужбовців військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, які під час дії особливого періоду вислужили не менше 11 місяців, осіб, звільнених з військової служби під час дії особливого періоду, які приймаються на військову службу за контрактом у період з моменту оголошення мобілізації до часу введення воєнного стану (настання воєнного часу) або оголошення рішення про демобілізацію, строк військової служби в календарному обчисленні встановлюється шість місяців. Строк проходження військової служби для таких військовослужбовців може бути продовжено за новими контрактами на строк шість місяців. У разі закінчення особливого періоду або оголошення рішення про демобілізацію дія таких контрактів припиняється достроково. (Ст. 23 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу»).

Право на освіту.

5. Особи рядового, сержантського та старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом та продовжили строк військової служби за новим контрактом, мають право навчатися без відриву від військової служби у вищих військових навчальних закладах, військових навчальних підрозділах вищих навчальних закладів, а у разі відсутності можливості підготовки за спеціальностями у цих навчальних закладах – в інших вищих навчальних закладах з метою здобуття вищої освіти.

Тому після завершення першого контракту (у тому числі 6-місячного контракту) військовослужбовці, які продовжили строк військової служби за новим контрактом, можуть безкоштовно отримати вищу освіту (спеціальність). (Пункт 172 Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України) Збереження місця роботи.

6. За працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та (або) введення воєнного стану на строк до закінчення особливого періоду або до дня фактичної демобілізації, зберігається місце роботи, посада і компенсується із бюджету середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, в яких вони працювали на час призову, незалежно від підпорядкування та форми власності. (Ст. 119 «Кодексу законів про працю України»).

Право на пенсію.

7. Пенсіонерам із числа військовослужбовців та осіб, які отримають пенсію у разі призову їх на військову службу під час часткової чи загальної мобілізації, на особливий період, або прийняття на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та (або) введення воєнного стану на строк до закінчення особливого періоду або до оголошення рішення про демобілізацію, до Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, органів та підрозділів цивільного захисту, виплата пенсій на час такої служби не припиняється. Після звільнення з військової служби цих осіб виплата їм пенсій здійснюється з урахуванням додаткової вислуги років від часу повторного прийняття їх на службу до дня демобілізації або звільнення. (Ст. 2 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб»).

Бонус за підписання контракту.

8. Військовослужбовцям, які призвані на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, у разі їх прийняття на військову службу за контрактом виплачується одноразова грошова допомога в таких розмірах: - особам рядового складу – вісім мінімальних заробітних плат (11024 грн); - особам сержантського і старшинського складу – дев’ять мінімальних заробітних плат (12402 грн); - особам офіцерського складу – десять мінімальних заробітних плат (13780 грн.).

(Постанова Кабінету Міністрів України від 14.05.2015 № 406)

Починаючи з 2016 року військовослужбовцям буде виплачуватись доплата за безпосереднє перебування в зоні антитерористичної операції (АТО) в сумі 3 мінімальних заробітних плат (4134 грн.). 9. На сьогодні розроблено зміни до Закону України «Про соціальний та правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» щодо виплати грошової компенсації за піднайом житла для осіб рядового, сержантського і старшинського складу.

ВИТЯГ З МЕТОДИЧНИХ РЕКОМЕНДАЦІЙ

щодо активізації роботи із залучення громадян для проходження військової служби за контрактом осіб рядового складу, сержантського і старшинського складу Збройних Сил України, які затверджені першим заступником начальника Генерального штабу Збройних Сил України 16.09.2015 р.

І. Загальні положення.

1.2. Методичні рекомендації розроблено у відповідності з вимогами Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” (із змінами) (далі – Закон України), затвердженого Президентом України від 04.04.2006 № 3597-ІV, Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України (із змінами) (далі – Положення), затвердженого Указом Президента України від 10.12.2008 № 1153/2008, наказу Міністра оборони України від 10 квітня 2009 року № 170 “Про затвердження Інструкції про організацію виконання Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України” (із змінами), зареєстрованого в Міністерстві юстиції України від 19.05.2009 за № 438/16454 (далі – Інструкція), та з метою надання практичної допомоги обласним, районним (міським) військовим комісарам та командирам військових частин щодо активізації роботи з відбору та прийняття громадян на військову службу за контрактом.

Внесено зміни до Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” (далі – Закон України) щодо:

1. Розширення можливостей кандидатів щодо вибору термінів на які можливо укладати контракт (у тому числі короткостроковий контракт).

2. Спрощення порядку прийняття громадян на військову службу за контрактом під час дії особливого періоду;

3. Розширення кола громадян, які можуть прийматися на військову службу за контрактом.

Зокрема передбачено:

• прийняття на військову службу за контрактом військовослужбовців за призовом під час мобілізації.

• укладання короткострокового контракту на проходження військової служби до закінчення особливого періоду, або до оголошення рішення про демобілізацію, укладання тривалих контрактів на 3 або 5 років.

• прийняття на військову службу за контрактом осіб, які мають базову середню освіту;

• прийняття на військову службу за контрактом осіб до отримання результатів спеціальної перевірки (під час кризової ситуації), або, без проведення спеціальної перевірки (під час мобілізації та (або) введення воєнного стану).

ІІ. Щодо розширення можливостей кандидатів у виборі термінів контрактів (у тому числі короткостроковий контракт).

1. Для громадян, які приймаються на військову службу за контрактом та призначаються на посади, установлюються такі строки військової служби у календарному обчисленні:

для осіб рядового складу – 3 роки;

для осіб сержантського та старшинського складу – від 3 до 5 років.

2. Законом України впроваджено можливість укладання під час дії особливого періоду у всіх військових частинах (установах) короткострокового контракту, до закінчення особливого періоду, або до оголошення рішення про демобілізацію, для наступних осіб:

військовослужбовців військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період;

військовослужбовців строкової військової служби (які вислужили встановлені строки військової служби, або ті, яким залишилось менше одного місяця до завершення строків військової служби);

громадян України призовного віку;

громадян України (військовозобов’язаних та жінок).

Строк дії контракту у пункті третьому Контракту про проходження військової служби викладати за змістом: “до закінчення особливого періоду або до оголошення рішення про демобілізацію”.

Впроваджуються зміни в Закон України щодо громадян, які приймаються на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та (або) введення правового режиму воєнного стану та призначаються на посади, строк військової служби в календарному обчисленні встановлюється не менше 6 місяців. Строк проходження військової служби може бути продовжено за новим контрактом на 6 місяців до закінчення особливого періоду або до оголошення рішення про демобілізацію” (Станом на 16.09.2015 зазначені зміни ще не прийняті).

3. Після закінчення особливого періоду, або оголошення демобілізації, звільнення військовослужбовців: які уклали короткострокові контракти, військовослужбовців, призваних на військову службу по мобілізації, військовослужбовців строкової військової служби – буде проводитись поетапно (у терміни, визначені Указом Президента України, наказами і розпорядженнями Міністра оборони України та Генерального штабу Збройних Сил України).

ІІІ. Щодо спрощення порядку прийняття громадян на військову службу за контрактом під час дії особливого періоду.

Законом впроваджено можливість укладання контракту з громадянами (військовослужбовцями), під час дії особливого періоду, без проведення спеціальної перевірки, що дозволяє скоротити термін проведення процедури відбору, оформлення документів та підписання контракту.

1. У разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці України контракт з громадянином (військовослужбовцем) укладається до отримання результатів спеціальної перевірки.

Тобто, командир військової частини (військовий комісар) у ході відбору відправляє необхідні запити до установ (відомств) з метою проведення спеціальної перевірки, але має право підписати контракт не чекаючи офіційного надходження результатів спеціальної перевірки.

У подальшому, якщо військовослужбовець за результатами спеціальної перевірки не відповідатиме встановленим вимогам для зайняття посади (прийому на військову службу), він підлягає звільненню з військової служби на підставі пункту “й”, частини шостої, статті 26 Закону України.

2. У разі оголошення рішення про проведення мобілізації та (або) введення правового режиму воєнного стану контракт з громадянином (військовослужбовцем) укладається без проведення спеціальної перевірки.

Тобто, командир військової частини (військовий комісар) у ході відбору спеціальну перевірку не здійснює, необхідні запити до установ (відомств) не відправляє.

ІV. Щодо розширення кола громадян, які можуть прийматися на військову службу за контрактом.

Законом дозволено здійснювати відбір з числа громадян призовного віку,які мають базову середню освіту, що дозволяє збільшити людський ресурс для прийняття на військову службу за контрактом.

Тобто, на військову службу за контрактом осіб рядового складу приймаються:

військовослужбовці рядового складу, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації;

військовослужбовці рядового складу, які проходять строкову військову службу;

громадяни призовного віку, як мають вищу, професійно-технічну, повну або базову загальну середню освіту;

військовозобов’язані, резервісти, які не мають військових звань сержантського, старшинського і офіцерського складу та жінки з відповідною освітою віком від 18 до 60 років (під час мобілізації, на особливий період).

V. Щодо мотивації та переваг для військовослужбовців, які укладають контракт.

Щомісячне грошове забезпечення військовослужбовців за контрактом (від 2 800 грн. та більше) вище ніж у військовослужбовців строкової військової служби.

З 01 січня 2016 року планується підвищення грошового забезпечення до рівня ВМС, ВДВ та льотно-підйомного складу і ІТС авіації ПС ЗС України (від 3005 грн.). Водночас керівництвом держави здійснюється пошук шляхів значного підвищення грошового забезпечення військовослужбовцям за контактом, від 7 – 8 тис. грн. (Станом на 16.09.2015 ще не впроваджено).

Військовослужбовці за контрактом мають можливість вільного пересування за межами військової частини у позаслужбовий час.

Крім того, у разі продовження військової служби за контрактом перевагами є:

гарантоване підвищення щомісячного грошового забезпечення у ході просування по службі;

значно вищий ніж у цивільному секторі розмір пенсійного забезпечення та можливість його отримання за вислугою років (а не при досягненні пенсійного віку);

регламентований робочий тиждень з двома вихідними днями (крім занять з бойової готовності та чергувань);

можливість отримання вищої освіти за рахунок держави без відриву від служби;

участь у міжнародних операціях з підтримки миру і безпеки.

Внесено зміни до Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України щодо:

1. Розширення прав відповідних командирів щодо видання наказів по особовому складу.

2. Спрощення процедури оформлення продовження строків військової служби (понад встановлені строки), під час дії особливого періоду.

3. Розширення прав відповідних командирів щодо присвоєння чергових військових звань.

4. Зменшення строку вислуги у військовому званні “молодшого сержанта” (старшини 2 статті).

5. Запроваджено присвоєння первинного військового звання “молодшого лейтенанта” військовослужбовцям рядового складу, сержантського та старшинського складу, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період.

6. Запроваджено присвоєння військового звання “старшого солдата” (старшого матроса) у порядку заохочення.

7. Запроваджено порядок призначення на офіцерські посади осіб сержантського і старшинського складу, які мають бойовий досвід та не мають вищої освіти.

8. Запроваджені права військовослужбовців, які проходять військову службу за контрактом, на отримання вищої освіти.

9. Розширено підстави для надання відпусток військовослужбовцям.

10. Визначено порядок надання відпусток під час дії особливого періоду.

ІІІ. Щодо розширення прав відповідних командирів щодо присвоєння чергових військових звань.

Чергові військові звання військовослужбовцям, крім військовослужбовців строкової військової служби, присвоюються:

До старшого сержанта (головного старшини) включно, в тому числі старшого солдата (старшого матроса) у порядку заохочення, – командирами окремих батальйонів (кораблів 2 рангу) і посадовими особами які мають рівні з ними права та вищі;

До старшого прапорщика (старшого мічмана) включно - командиром корпусу, посадовими особами, які мають рівні з ним права та вищі.

ІV. Щодо зменшення строку вислуги у військовому званні “молодшого сержанта” (старшини 2 статті).

Для осіб сержантського та старшинського складу, які проходять військову службу (за винятком строкової військової служби), установлюються такі строки вислуги у військовому званні:

молодшого сержанта (старшини 2 статті) – 6 місяців.

V. Щодо запровадження присвоєння первинного військового звання “молодшого лейтенанта” військовослужбовцям рядового складу, сержантського та старшинського складу, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період.

Первинне військове звання молодшого лейтенанта присвоюється:

1) військовослужбовцям, які закінчили у воєнний час вищий військовий навчальний заклад, військовий навчальний підрозділ вищого навчального закладу за скороченою програмою навчання;

2) особам сержантського і старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом або військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, мають вищу освіту, пройшли (у разі потреби) курс військової підготовки за напрямом, що відповідає профілю службової діяльності, у тому числі тим, які проходять службу у військовому резерві, з одночасним прийняттям на військову службу за контрактом осіб офіцерського складу та призначенням на посади з урахуванням потреби в офіцерах такої спеціальності;

3) військовослужбовцям строкової військової служби, які прослужили не менше шести місяців, особам рядового складу, сержантського та старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом, та військовозобов'язаним, які не досягли граничного віку перебування на військовій службі на посадах офіцерського складу, жінкам віком до 40 років, які мають вищу освіту за освітньо-кваліфікаційним рівнем підготовки не нижче бакалавра, що відповідає профілю службової діяльності, та атестовані до присвоєння первинного військового звання офіцерського складу, з урахуванням потреби в офіцерах такої спеціальності – для військової частини А0515;

4) військовослужбовцям сержантського та старшинського складу, які призначені на посади офіцерського складу у воєнний час і успішно виконують службові обов'язки;

5) військовослужбовцям рядового складу, сержантського та старшинського складу, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, мають освітній ступінь вищої освіти не нижче бакалавра, пройшли у разі потреби курс військової підготовки за програмою підготовки офіцерів та склали встановлені іспити.

VІ. Щодо запровадження присвоєння військового звання “старшого солдата” (старшого матроса) у порядку заохочення.

Військове звання старшого солдата (старшого матроса) присвоюється солдатам (матросам):

1) при призначенні їх на посади, за якими штатом (штатним розписом) передбачено звання старшого солдата (старшого матроса);

2) у порядку заохочення відповідно до Дисциплінарного статуту Збройних Сил України.

VІІ. Щодо запровадження порядку призначення на офіцерські посади осіб сержантського і старшинського складу, які мають бойовий досвід та не мають вищої освіти.

Особи сержантського і старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом або військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, або проходять службу у військовому резерві, мають освітній ступінь вищої освіти не нижче бакалавра, пройшли (у разі потреби) курс військової підготовки за напрямом, що відповідає профілю службової діяльності, з урахуванням потреби в офіцерах такої спеціальності можуть призначатися на посади, що підлягають заміщенню особами молодшого офіцерського складу. Призначення на посади молодшого офіцерського складу здійснюється наказом Міністра оборони України по особовому складу з одночасним прийняттям осіб сержантського і старшинського складу на військову службу за контрактом осіб офіцерського складу та присвоєнням їм первинного військового звання молодшого лейтенанта. Призначення осіб сержантського і старшинського складу на посади офіцерського складу проводиться за умови, що до досягнення граничного віку проходження військової служби їм залишився строк, який є більшим за строк контракту.

Особи сержантського і старшинського складу (крім військовослужбовців строкової військової служби), які мають бойовий досвід та не мають вищої освіти, з урахуванням потреби доукомплектування Збройних Сил України в умовах особливого періоду можуть призначатися на посади, що підлягають заміщенню особами молодшого офіцерського складу за умови, що їм не будуть підпорядковані офіцери. Призначення таких військовослужбовців на посади молодшого офіцерського складу здійснюється наказами посадових осіб відповідно до номенклатури посад.

VІІІ. Щодо запровадження права військовослужбовців, які проходять військову службу за контрактом, на отримання вищої освіти.

Особи рядового складу, сержантського та старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом та продовжили строк військової служби за новим контрактом, мають право навчатися без відриву від військової служби у вищих військових навчальних закладах, військових навчальних підрозділах вищих навчальних закладів, а у разі відсутності можливості підготовки за спеціальностями у цих навчальних закладах, – в інших вищих навчальних закладах з метою здобуття вищої освіти.

ІХ. Щодо розширення підстав для надання відпусток військовослужбовцям.

Військовослужбовцям, крім військовослужбовців строкової військової служби, надаються:

1) щорічні відпустки:

основна відпустка;

додаткова відпустка за виконання обов’язків військової служби, яке пов'язано з нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням або здійснюється в особливих природних географічних, геологічних, кліматичних і екологічних умовах та умовах підвищеного ризику для життя і здоров’я;

інші додаткові відпустки, передбачені законом;

2) додаткові відпустки у зв’язку з навчанням;

3) творчі відпустки;

4) соціальні відпустки:

відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами;

відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку;

відпустка у зв’язку з усиновленням дитини;

додаткова відпустка військовослужбовцям, які мають дітей;

відпустка для лікування у зв'язку з хворобою;

5) відпустки за сімейними обставинами та з інших поважних причин.

Х. Щодо визначення порядку надання відпусток під час дії особливого періоду.

Щорічна основна відпустка надається згідно з графіком відпусток на наступний рік, що до 1 грудня затверджується командиром (начальником), який має право надавати відпустки військовослужбовцям, і доводиться під підпис до відома кожного військовослужбовця.

Щорічна основна відпустка надається військовослужбовцю з урахуванням необхідності підтримання постійної бойової готовності та проведення заходів з підготовки військових частин, часу використання відпусток у попередньому році, побажань і сімейних обставин військовослужбовця, висновку (постанови) військово-лікарської комісії.

В особливий період з моменту оголошення мобілізації до часу введення воєнного стану або до моменту прийняття рішення про демобілізацію щорічна основна відпустка військовослужбовцям надається за умови одночасної відсутності не більше 30 відсотків загальної чисельності певної категорії військовослужбовців відповідного підрозділу.

З часу введення правового режиму воєнного стану військовослужбовцям можуть надаватися відпустки за сімейними обставинами та з інших поважних причин із збереженням грошового забезпечення тривалістю не більш як 10 календарних днів.

Порядок надання відпусток військовослужбовцям, звільненим з військової служби у зв’язку з демобілізацією або з вислугою встановлених строків військової служби за призовом, визначається Законом України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей”.

ХІ. Щодо розширення прав громадян та їх соціального захисту.

Внесено зміни до “Кодексу законів про працю України” щодо розширення прав громадян України, їх соціального захисту, призваних на військову службу під час мобілізації, на особливий період, або прийнятими на військову службу за контрактом, а саме:

За працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та (або) введення воєнного стану на строк до закінчення особливого періоду або до дня фактичної демобілізації, зберігаються місце роботи, посада і компенсується із бюджету середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, в яких вони працювали на час призову, незалежно від підпорядкування та форми власності.

Довідково. Відповідно до Закону України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”, пенсіонерам з числа військовослужбовців та осіб, які отримують пенсії за цим Законом, у разі призову їх на військову службу під час часткової чи загальної мобілізації, на особливий період, або прийняття на військову службу за контрактом, на строк до закінчення особливого періоду або до оголошення рішення про демобілізацію, виплата пенсій на час такої служби не припиняється. Після звільнення із служби цих осіб виплата їм пенсій здійснюється з урахуванням додаткової вислуги років від часу повторного прийняття їх на службу до дня демобілізації або звільнення.