Відзначення жителів району, працівників підприємств, установ та організацій району державними нагородами, почесними званнями


7 вересня 2018 року відповідно до указу Президента України № 273/2018 «Про відзначення державними нагородами України з нагоди Дня фізичної культури і спорту», Ірина Варвинець, уродженка с.Мохнатин Чернігівського району, була нагороджена орденом княгині Ольги ІІІ ступеня за вагомий особистий внесок у розвиток і популяризацію фізичної культури і спорту в Україні, досягнення високих спортивних результатів та багаторічну плідну професійну діяльність.

 

Ірина Варвинець - українська біатлоністка, триразова призерка чемпіонатів світу серед юніорів, чемпіонка Європи серед юніорів, чемпіонка та призерка чемпіонатів Європи, дворазова призерка зимової Універсіади, учасниця та призерка етапів Кубка світу з біатлону.

 

 

____________________________________________________________

 

 

27 червня 2018 року під час урочистого обласного заходу до Дня Конституції України голова обласної державної адміністрації Валерій Куліч вручив учениці Седнівського навчально-виховного комплексу Бойко Ілоні медаль "За врятоване життя", яка влітку 2017 року врятувала хлопчика, котрий прийшов купатися на річку і раптово почав тонути.

Попри те, що хлопчик був із мамою, яка не вміла плавати, Ілона, котра теж відпочивала неподалік, одразу кинулася рятувати дитину. На той момент учениця 6-го класу Седнівського НВК проявила справжню дитячу мужність. Мати хлопчика була безмірно вдячна Ілоні за врятоване життя її сина.

У житті Ілона Бойко дуже активна, постійна учасниця різноманітних шкільних заходів, гарно декламує, має артистичні здібності, староста класу, добре малює, відвідує гурток образотворчого мистецтва, її роботи неодноразово були представлені на виставках і конкурсах, отримували призові місця.

У вересні 2017 року голова районної державної адміністрації Віктор Корж відзначив дівчинку Подякою за врятоване життя дитини.

____________________________________________________________

24 серпня 2016 року вчителя Хмільницького навчально-виховного комплексу Чернігівського району Якубець Тетяну Іванівну за значний особистий внесок у державне будівництво, соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток України, вагомі трудові здобутки, високий професіоналізм нагороджено відзнакою Президента України – ювілейною медаллю «25 років Незалежності України».

Якубець Тетяна Іванівна працює вчителем хімії та біології в Хмільницькому НВК з 2007 року. Має хорошу теоретичну підготовку, добре володіє методикою ведення сучасного уроку. Велику увагу приділяє роботі з обдарованими дітьми: готує своїх вихованців до участі в предметних олімпіадах, конкурсах. Її учні є постійними призерами та переможцями III –IV етапів Всеукраїнських учнівських олімпіад з біології. Учениця 9 класу Євсеєва Юлія в 2015 році отримала диплом III ступеня на IV етапі Всеукраїнської учнівської олімпіади з біології.

Неодноразово нагороджувалась Почесними Грамотами обласного та районного рівня. У 2014 році Тетяна Іванівна брала участь у районному фестивалі «Жінка року -2014» у номінації «Жінка на освітянській ниві», де посіла II місце.

____________________________________________________________

24 серпня 2016 року заступника голови Чернігівської районної державної адміністрації Курданова Андрія Леонідовича за значний особистий внесок у державне будівництво, соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток України, вагомі трудові здобутки, високий професіоналізм нагороджено відзнакою Президента України – ювілейною медаллю «25 років Незалежності України».

Є ініціатором і організатором проведення загальнорайонних організаційно-масових заходів, практичних конференцій до ювілейних дат Чернігівського району. Систематизує матеріали про встановлення та розвиток району та проводить їх популяризацію серед населення.

З 2002 року з метою національно-патріотичного виховання молоді, шанобливого ставлення до відомих земляків, ветеранів війни та праці зібрав та систематизував краєзнавчий матеріал з історії сіл та селищ Чернігівської району. За його ініціативи в 46 територіальних громадах ведуться літописи. У 2007 році створено осередок краєзнавчої організації Національної спілки краєзнавців України. Внаслідок спільної роботи з науковцями, краєзнавцями, з відповідними архівними та музейними установами міст Чернігова та Києва видано збірник матеріалів з історії Седнева (2007 р.), Шестовиці (2009 р.), Пакуля (2010 р.), Дніпровського (2011 р.), підготовлено матеріали до друку з історії сіл Ведильці і Ст.Білоус. Видано 2 книги про відомих земляків Чернігівського району «Літопис доль та днів минулих», про учасників АТО, ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС. Організована та проведена робота по створенню гербів сільських територіальних громад. Для пропаганди туристичного потенціалу Чернігівського району в населених пунктах району (Андріївка, Пакуль, Седнів, Іванівка, Ведильці) оформлені інформаційні стенди з історії сіл та відомих земляків, відкрито меморіальні дошки відомим землякам в смт. Седнів, с.Шестовиця, с.Іванівка, с.Дніпровське.

Курдановим Андрієм Леонідовичем спільно з обласним телебаченням створюються відеоматеріали про історію Чернігівського району. Активізувались культурно-мистецькі заходи – Дні села. Постійно проводиться Всеукраїнське літературно-мистецьке свято «Седнівська осінь».

____________________________________________________________

24 серпня 2016 року завідувача терапевтичним відділенням КЛПЗ «Чернігівська центральна районна лікарня Бояр Ларису Михайлівну за значний особистий внесок у державне будівництво, соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток України, вагомі трудові здобутки, високий професіоналізм нагороджено відзнакою Президента України – ювілейною медаллю «25 років Незалежності України».

Бояр Лариса Михайлівна закінчила у 1994 році Полтавський державний медичний стоматологічний інститут, лікувальний факультет. З 1994 по 1997 роки проходила інтернатуру на базі Чернігівської ЦРЛ, після закінчення якої зарахована в Чернігівську центральну районну лікарню на посаду лікаря терапевта терапевтичного відділення. З березня 2003 року призначена на посаду завідувача терапевтичного відділення Чернігівської центральної районної лікарні.

За період роботи в лікарні зарекомендувала себе висококваліфікованим спеціалістом, умілим організатором, принциповим керівником. Має високу теоретичну та практичну підготовку, лікар вищої кваліфікаційної категорії. Активно впроваджує принципи наукової організації праці, новітні методики діагностики та лікування.

Неодноразово нагороджувалась Почесними Грамотами обласного та районного рівня.

____________________________________________________________

24 серпня 2016 року член ради Чернігівської обласної організації Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України», голова Чернігівської районної громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України» Романченко Сергій Іванович Указом Президента України за значний особистий внесок у державне будівництво, соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток України, вагомі трудові здобутки, високий професіоналізм та з нагоди 25-ї річниці незалежності України нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня.

Народився 30 березня 1963 року в с. Залісся Київської області. Закінчив будівельний технікум, за фахом технік-будівельник. Працював в управлінні будівництва Чорнобильської АЕС, будував 5 та 6 енергоблоки, жив в м. Прип’ять. Після аварій був евакуйований, але повернувся до Чорнобиля для ліквідації наслідків катастрофи. Чорнобильській зоні працював до 1995 року. Ліквідатор І категорії.

З 2016 року очолює Чернігівську районну організацію ліквідаторів аварії на ЧАЕС «Союз Чорнобиль».

____________________________________________________________

24 серпня 2016 року голова спостережної ради приватного акціонерного товариства «Чернігівське головне підприємство по племінній справі в тваринництві» с. Довжик Чернігівського району Ланько Віктор Олексійович Указом Президента України за значний особистий внесок у державне будівництво, соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток України, вагомі трудові здобутки, високий професіоналізм та з нагоди 25-ї річниці незалежності України нагороджений орденом «За заслуги» ІІІ ступеня.

Народився 28 вересня 1959 року. Є депутатом Чернігівської районної ради, член постійної комісії районної ради з питань бюджету, інвестицій та соціально-економічного розвитку.

 

 

____________________________________________________________

Галковська Надія Миколаївна народилась 10 травня 1951 року в м. Чернігові. Після здобуття середньої освіти в школі № 20 м. Чернігова, вступає до музичного училища ім. Ревуцького та отримує музичну освіту. Після закінчення філологічного факультету Київського національного університету ім.Т.Г.Шевченка викладає українську, зарубіжну літератури та музику в Рудківській ЗОШ І-ІІ ступенів. Надія Миколаївна має 38 років педагогічного стажу, вчитель вищої категорії, лауреат Педагогічної Премії ім. Марії Фішер-Сміж (Торонто), Всеукраїнського конкурсу «Пісенний вернісаж», Літературної Премії ім. Б. Грінченка.

Галковська Надія Миколаївна – депутат Чернігівської районної ради, поетеса, авторка слів знаменитої пісні «Козачка», голова Чернігівського міського товариства «Просвіта» ім. Т.Г.Шевченка, заступник голови районного осередку Всеукраїнської Спілки краєзнавців.

Неодноразово нагороджувалась Почесними Грамотами обласного та районного рівня. 18 листопада 2009 року згідно з Указом Президента України Віктора Ющенка «Про відзначення державними нагородами України з нагоди Дня Свободи» за визначний особистий внесок у відстоювання національної ідеї, становлення і розвиток Української незалежної держави та активну політичну і громадську діяльність нагородженa орденом княгині Ольги ІІІ супеня.

____________________________________________________________

24 листопада 2009 року Указом Президента України Віктора Ющенка №958/2009 Шкурку Анатолію Ничипоровичу, художнику-живописцю, присвоєно почесне звання "Народний художник України".

Шкурко Анатолій Ничипорович народився 29 жовтня 1924 року в с.Смолин Чернігівського району Чернігівської області. З 1943 року на фронтах Великої Вітчизняної війни. В 1951 році закінчив Ленінградський інститут живопису, скульптури та архітектури ім. І. Рєпіна АМ СРСР. З 1960 року – член Національної спілки художників України. В 1996 році присвоєне звання «Заслужений художник України».

Серед відомих робіт художника – фронтові замальовки, «Тарас Шевченко в Седневі» (1964), «Хлібороби» (1969), «Чернігів весняний» (1988), «Встане правда. Т.Шевченко» (1990), «У ріднім краї. Луки» (1990), «О. Довженко» (1994).

Шкурко Анатолій Ничипорович відомий своїми полотнами в м.Чернігові та області. Художник працює в реалістичному стилі, найбільш поширені сюжети його творів – природа рідного краю.

22 жовтня 2019 року на 95-му році життя перестало битися серце Народного художника, але він назавжди залишиться у нашій пам'яті та своїх роботах.

____________________________________________________________

16 листопада 2009 року Президент України підписав Указ, згідно з яким Шкурку Ігорю Вікторовичу, генеральному директорові акціонерного товариства науково-виробничого об`єднання «Чернігівеліткартопля», присвоєно почесне звання "Заслужений працівник сільського господарства України" за вагомий особистий внесок у розвиток агропромислового комплексу України, досягнення високих показників у виробництві сільськогосподарської продукції, багаторічну сумлінну працю та з нагоди Дня працівників сільського господарства.

 

 

 

____________________________________________________________

28 жовтня 2009 року з нагоди 65-ї річниці визволення України від фашистських загарбників орденом «За Радянську Батьківщину» нагороджено Гапича Анатолія Васильовича, голову Чернігівської районної ветеранської організації.

Гапич Анатолій Васильович народився 12 жовтня 1945 року в с.Лозоватка, П`ятихатського району, Дніпропетровської області. В 1965 році закінчив Київське військове танко-технічне училище, а в 1974 – Київський політехнічний інститут за спеціальністю інженер-механік.

З 1962 року - на службі в Збройних Силах СРСР. В 1982 році нагороджений орденом «Червоної зірки», 1986 – орденом «За службу Батьківщині в Збройних Силах СРСР» ІІІ ст., також має 19 медалей та відзнак.

 

____________________________________________________________


26 червня 2009 року під час урочистостей з нагоди Дня Конституції голова Чернігівської обласної державної адміністрації Володимир Хоменко вручив орден «За заслуги» ІІІ ступеня Темчуру Анатолію Івановичу, лікарю-хірургу хірургічного відділення Чернігівської центральної районної лікарні.

Анатолій Темчур всю свою професійну діяльність присвятив роботі у сфері охорони здоров`я Чернігівського району. Після закінчення Київського медичного інституту почав працювати у Чернігівській центральній районній лікарні, спочатку лікарем стоматологом, пізніше – хірургом. З 1970 по 1974 рік – заступник головного лікаря з медичної частини.

Понад 20 років Анатолій Темчур очолював хірургічне відділення, за час своєї діяльності лікарем-хірургом провів понад 6,7 тис. оперативних втручань з використанням новітніх методик лікування. В період з 1978 року по 1989 рік працював на посаді головного лікаря Центральної районної лікарні. До цього часу працює лікарем-хірургом. За майже піввіковий період роботи Анатолій Темчур вніс значний особистий внесок у розвиток медичної галузі Чернігівського району.

____________________________________________________________

26 червня 2009 року під час урочистостей з нагоди Дня Конституції голова Чернігівської обласної державної адміністрації Володимир Хоменко вручив медаль «За працю і звитягу» Купрієнку Михайлу Михайловичу – голові голову сільськогосподарського виробничого кооперативу "Полісся", с.Кувечичі.

Михайло Купрієнко трудову діяльність розпочав у 1978 році робітником колгоспу їм. Рози Люксембург в с. Кувечичі Чернігівського району Чернігівської області. Працював техніком-будівельником, пізніше завідувачем цехом будівництва, а після закінчення в 1991 році Полтавського сільськогосподарського інституту – інженером.

В березні 2003 року обраний на посаду голови сільськогосподарського виробничого кооперативу „Полісся". За період роботи в господарстві зарекомендував себе висококваліфікованим спеціалістом, умілим організатором, принциповим керівником. Завдяки активній організаторській роботі та професійним здібностям керівника, його прагненню удосконалення виробництва, СВК "Полісся" має вищі показники, ніж в середньому по району, працює прибутково. Середньомісячна заробітна плата в господарстві одна з найвищих серед сільськогосподарських підприємств району.

____________________________________________________________

26-го червня 2009 року в МНС України Міністр Володимир Шандра в урочистій обстановці вручив медаль "За врятоване життя" Світлані Іванівні Воловій, мешканці села Нове Чернігівського району.

28 листопада 2008 року Світлана Волова, ризикуючи власним життям, врятувала двох хлопчиків: четвертокласника Дениса Пугача та першокласника Юрія Бовшу, які бавилися на тонкій кризі ставка неподалік від її господарства. Почувши крики дітей, які борсалися в ополонці, Світлана Іванівна вкинулася в крижану воду і витягла на берег обох хлопців, врятувавши їм життя.

 

____________________________________________________________

16 червня 1999 року Президент України Леонід Кучма своїм Указом за вагомий особистий внесок у зміцнення законності і правопорядку, зразкове виконання службового обов`язку та високий професіоналізм нагородив орденом "За заслуги" III ступеня Лещенка Григорія Дмитровича, начальника Чернігівського районного відділу УМВС України в Чернігівській області.

Григорій Лещенко – вихідець з Чернігівського району, народився в с.Золотинка.

Після служби в Збройних силах СРСР з 1971 по 2001 рік працював в органах внутрішніх справ.

В 1988 році закінчив Київську Вищу школу МВС СРСР.

З 1996 по 2001 рік очолював Чернігівський районний відділ УМВС України в Чернігівській області.

____________________________________________________________