ЗВІТ

про роботу закладів культури Чернігівського району за 2019 рік

 

У Чернігівському районі діють 119 закладів культури, внесених до загальнодержавної мережі, а саме: 62 клубних заклади, 54 бібліотечних, 2 школи мистецтв та народний історико-краєзнавчий музей. На балансі відділу культури і туризму ЧРДА перебувають 39 бібліотечних закладів. На балансі сільських рад – 38 клубних закладів, на балансі об’єднаних територіальних громад – 24 клубні заклади, 2 школи мистецтв та народний історико-краєзнавчий музей.

Основним у роботі працівників культури є забезпечення культурних потреб сільського населення. З цією метою протягом року було проведено заходи, приурочені державним, календарним та народним святам, районного та місцевого рівня.

Так, протягом 2019 року відбулися заходи до Дня Соборності України, Міжнародного дня прав жінок і миру, Дня пам’яті та примирення і Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, Дня Державного Прапора України та Дня Незалежності України. Серед професійних свят – День медика, Всеукраїнський день бібліотек, Всеукраїнський день працівників культури та майстрів народного мистецтва.

У 2019 р. Дні села відбулися в Анисові, Боровиках, Боромиках, Брусилові, Дніпровському, Довжику, Киїнці, Киселівці, Ковпиті, Кувечичах, Мохнатині, Мньові, Новому Білоусі, Пакулі, Пісках, Петрушині, Редьківці, Роїщі, Рудці, Серединці, Терехівці, Трисвятській Слободі, Халявині, Черниші, Шестовиці, День селища в Седневі. У рамках цих заходів було організовано виставки майстрів декоративно-ужиткового мистецтва.

З метою підтримки талановитої молоді 24 червня, до Дня молоді, проведено щорічний районний конкурс молодих естрадних виконавців «Твій шанс» (у Павлівському будинку культури). Переможці конкурсу надалі є учасниками концертних програмах урочистих районних заходів.

Значна увага працівниками культури приділяється роботі з дітьми та молоддю. Серед клубних закладів району дитяча творчість найактивніше розвивається у Киїнському центрі дозвілля молоді, Старобілоуському клубі, Хмільницькому, Новобілоуському, Анисівському, Павлівському будинках культури, Редьківському клубі-бібліотеці. Діти беруть участь у культурно-масових заходах у територіальних громадах, районних тематичних заходах, фестивалях. Протягом 2019 року дитячі колективи вищезазначених закладів культури виступали на урочистих районних заходах з нагоди Дня Соборності, Міжнародного дня прав жінок і миру, Дня Державного Прапора України та Дня незалежності України, Дня вигнання німецьких окупантів з Чернігівщини.

У 2019 році творчі колективи району брали участь у обласних та всеукраїнських фестивалях та конкурсах.

Так, вокальний ансамбль «Берегиня» Седнівського будинку культури був учасником Всеукраїнського фольклорно-етнографічного фестивалю «Золоті ключі» імені Василя Верховинця у Києві, обласного фестивалю імені Григорія Верьовки у смт Березна, Міжнародного фестивалю «Литаври» та Всеукраїнського літературно-мистецького свята «Седнівська осінь» у смт Седнів; фольклорний ансамбль «Горлиця» Шестовицького будинку культури отримав Гран-прі ІХ обласного фольклорного конкурсу імені Василя Полевика; народний аматорський хоровий колектив «Барвінок» Пісківського будинку культури взяв участь у V «Фестивалі молока – 2019» у Чернігові; народний аматорський хоровий колектив «Любисток» Хмільницького будинку культури посів І місце на ІХ обласному фольклорному конкурсі імені Василя Полевика, також був учасником ХІ Міжнародного фестивалю традиційної слов’янської культури та бойових єдиноборств «Київська Русь» у смт Любеч.

28 вересня 2019 р. в селищі Седнів у шістнадцяте відбулося Всеукраїнське літературно-мистецьке свято «Седнівська осінь», під час якого були представлені територіальні громади району та виставки майстрів декоративно-ужиткового мистецтва, виступили артисти Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм та колективи художньої самодіяльності Чернігівського району і сусідніх районів.

Про свою творчу діяльність упродовж року клубні заклади звітують під час районного огляду колективів художньої самодіяльності «З Україною в серці».

З метою вшанування та збереження народних традицій та звичаїв на місцевому рівні протягом 2019 року відзначили такі фольклорні свята й пов’язані з ними обряди: колядки, щедрівки, Масниця, Зелена неділя. Крім того, колективи художньої самодіяльності району постійно задіяні в обмінних концертах.

Для забезпечення організаційно-методичної роботи закладів культури, щокварталу відбуваються наради для працівників культури району, щомісяця – засідання ради відділу культури і туризму ЧРДА. У графіку роботи ЦБС запроваджено методичні дні з метою надання методичної допомоги для працівників сільських бібліотек-філіалів.

У зв’язку з процесами децентралізації, які відбуваються і в Чернігівському районі, та зважаючи на те, що ряд закладів були передені в ОТГ, була надана методична допомога щодо створення комунального закладу «Іванівська публічна бібліотека», комунального закладу «Михайло-Коцюбинська публічна бібліотека», комунального закладу «Олишівська публічна бібліотека», комунального закладу «Смолинська публічна бібліотека».

На постійному контролі знаходиться питання віросповідання, діяльності релігійних громад. Щотижня відбувається моніторинг релігійної ситуації в районі. Провідний методист організаційно-методичного центру при відділі культури і туризму ЧРДА займається обліком і впорядкуванням паспортів релігійних громад району.

Значна увага приділяється покращенню матеріально-технічної бази закладів культури. Так, книжкові фонди районної централізованої бібліотечної системи за 2019 р. поповнилися на 844 примірники на загальну суму 89,429 тис. грн.

Матеріально-технічна база закладів культури протягом року поліпшилася на загальну суму 564,284 тис. грн. Зокрема:

- спортивний інвентар (3,249 тис. грн.), канцтовари для Анисівського будинку культури (1,266 тис. грн.);

- господарські товари для Боромиківського будинку культури (1,657 тис. грн.);

- сценічні костюми для Дніпровського будинку культури (17,01 тис. грн.);

- сценічні костюми (59,69 тис. грн.), сувеніри для свят (17,344 тис. грн.) для Киселівського клубу;

- музична апаратура (7,569 тис. грн), віконні та дверні блоки (61,27 тис. грн.), спортивний інвентар (22,022 тис. грн.), тканина (12,364 тис. грн.), вогнегасник (0,999 тис. грн.), підсилювач (8,15 тис. грн.), музична апаратура (13,0 тис. грн.) для Ковпитського будинку культури;

- підсилювач (10,00 тис. грн) для Кувечицького будинку культури;

- двері, віконні блоки (42,99 тис. грн.), інфрачервоні обігрівачі (48,399 тис. грн.), спортивний інвентар (50,0 тис. грн.), телевізор (9,845 тис. грн.), музичний центр (17,009 тис. грн.) для Мньовського будинку культури;

- дверний блок (13,129 тис. грн.), акустична система (15,0 тис. грн). для Петрушинського клубу;

- карнизи (1,46 тис. грн.) для Редьківського клубу-бібліотеки;

- господарські товари (1,832 тис. грн.) для Роїщенського будинку культури;

- світломузика (2,30 тис. грн.), електролічильник (1,87 тис. грн.) для Рудківського будинку культури;

- стільці (7,604 тис. грн.), господарчі товари (1,97 тис. грн.) для Серединського будинку культури;

- стійка для мікрофона (0,935 тис. грн.), барабан (0,59 тис. грн.), сценічні костюми (9,75 тис. грн.) для Старобілоуського клубу;

- вікна (склопакети) (20,946 тис. грн.), DVD-програвач (9,62 тис. грн.), музичний центр (10,00 тис. грн.) для Терехівського будинку культури;

- сценічні костюми (7,868 тис. грн.), матеріали для фарбування (2,54 тис. грн.) для Халявинського будинку культури;

- вогнегасник (0,43 тис. грн.), склопакет (1,35 тис. грн.) для Хмільницького будинку культури;

- музичний центр (12,0 тис. грн.), електролічильник (2,160 тис. грн.), обігрівач (1,098 тис. грн.) для Черниського будинку культури;

- Металеві двері (20,0 тис. грн.), карнизи (тюль, ламбрекени) (15,999 тис. грн.) для Шестовицького будинку культури.

На ремонти закладів культури було використано 535,884 тис. грн., а саме:

- поточний ремонт покрівлі у Анисівському будинку культури (74,56 тис. грн);

- послуги з перевірки технічного стану електрообладнання у Боровиківському клубі-бібліотеці (1,0 тис. грн);

- поточний ремонт приміщення (4,42 тис. грн.), ремонт газового модуля (1,17 тис. грн.), послуги з перевірки технічного стану електрообладнання (1,2 тис. грн.) у Киїнському центрі дозвілля молоді;

- встановлення системи електроопалення (99,736 тис. грн.), ремонт системи освітлення (37,4 тис. грн.), збільшення потужності електромережі (116,408 тис. грн.) у Ковпитському будинку культури;

- заміна вікон, дверей, ремонт ганку у Клочківському клубі (199,99 тис. грн.).

З метою поширення в сільській місцевості надання бібліотечних послуг з використанням Інтернету в Петрушинській бібліотеці-філії встановлено копіювально-множильний апарат, 3 комп’ютери, підключено до мережі Інтернет. У травні 2019 р. центральна районна бібліотека підписала Меморандум про співпрацю з Головним територіальним управлінням юстиції в області з метою надання безоплатної первинної правової допомоги населенню, розвитку правової освіти людей.

Тривають бібліотечні проекти «Пишемо літопис рідного краю» та «Відомі земляки». Працівники бібліотек збирають, впорядковують та використовують зібрану інформацію в «Літописах територіальних громад», записують спогади старожилів, сприяють відродженню імен видатних земляків. У районі також діє бібліотечна акція «Ветеран живе поруч».

Для відвідувачів бібліотек було організовано зустрічі з краєзнавцями Сергієм Горобцем, Олександром Ляшевим, Андрієм Курдановим.

З метою розвитку туристичної галузі в Чернігівському районі розробили 10 туристичних маршрутів: «Поїдемо за Десну» (с. Анисів), «Ведильцівська сільська рада», «Запрошує Дніпровське», «Любецький шлях: православні святині Чернігівського району», «Села, обпалені війною….», «Село біля озер» (с. Андріївка), «Запрошує Ладинка», «Запрошує Шибиринівка», «Село над Десною» (с. Шестовиця), «Іванівська сільська рада».

Послуги у сфері сільського зеленого туризму в районі надавали такі господарі: зелена садиба «На Андріївських озерах» (с. Андріївка), гостьовий комплекс «Дім мисливця» (с. Количівка), садиба «Кінний двір» (смт Седнів), комплекс «Дача в Седневі». У с. Снов’янка працює СПА-готель «ШишкіNN».

Для збереження історії та культури району в 2019 році в с. Пакуль відкрито інформаційний банер про перше поселення «Попова гора» (реконструкція О. Бондаря), у с. Рудка - меморіальну дошку уродженцю села, українському письменнику, журналісту, краєзнавцю Володимиру Сапону, у с. Мохнатин - меморіальну дошку заслуженому артисту України Петру Омельченку.

Протягом 2019 р. журналісти телеканалу «Новий Чернігів» підготували фільми про села району: Пакуль, Золотинка, Іванівка, Киїнка, Шибиринівка.

У Чернігівському районі укладено 55 генеральних охоронних договорів на пам’ятки археології, 17 – на об’єкти археології. Також укладено 145 охоронних договори на частину пам’яток археології, 10 – на частину об’єктів археології, 156 охоронних договорів на пам’ятки та об’єкти історії, 10 – на пам’ятки та об’єкти монументального мистецтва.

За інформацією відділу освіти, сім'ї, молоді та спорту Чернігівської райдержадміністрації

 

Перелік памятників, що розташовані на території Чернігівського району