Відкрито меморіальну галерею “Славетні земляки”

9 жовтня у с. Іванівка біля сільської ради урочисто відкрито меморіальну галерею “Славетні земляки”, яка присвячена десяти найвидатнішим людям сіл Іванівка, Количівка і Ягодне Іванівської сільської ради.

Серед них – видатний лікар, основоположник вітчизняної епідеміології, почесний член 12 європейських академій наук Данило Самойлович (народився в с. Іванівка), видатний педагог Лідія Деполович, яка написала буквар, що під назвою “Нумо, читати” витримав 19 видань, герої-фронтовики, видатні трудівники сільського господарства та інші шановні земляки.

Автором ідеї та головним координатором створення меморіальної галереї “Славетні земляки” є голова Чернігівської районної організації Національної спілки краєзнавців України, начальник управління з питань внутрішньої політики та зв`язків з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації Андрій Курданов.

Іванівський сільський голова Світлана Струк під час відкриття наголосила, що реалізація цього задуму шанування відомих земляків об`єднало всю громаду без огляду на політичні погляди під час виборчої компанії. Вчитель історії Тетяна Андрущенко розповіла про представлених в меморіальній галереї славетних земляків.

Представник Українського інституту національної пам`яті Сергій Бутко зачитав вітальний лист голови Українського інституту національної пам`яті, член-кореспондента НАН України Валерія Солдатенка, де, зокрема, вказано:“З історії однієї людини, родини, села починається історія цілої країни, а відтак галерея видатних іванівців безумовно стане стимулом для багатьох людей задуматися над власним минулим і вивчати історію свого роду, села, історію своєї держави”.

Він разом із Сергієм Бутком вручили для історичного гуртка місцевої школи та для сільради фотоальбоми Миколи Тищенка “Земля Чернігівська” та “Коротку історію Чернігова” Сергія Лепявка.

Також учасники заходу поклали квіти до обеліску загиблим у роки війни односельцям. Всі бажаючі познайомилися з матеріалами про видатних земляків у книжковій виставці місцевих краєзнавців “Знаймо! Шануймо! Пам`ятаємо!”


За інформацією Українського інституту національної пам`яті