Мови рідної скарби

Мова – найміцніший елемент, що об’єднує окремих людей в один народ, одну націю. Виховуючи у читачів повагу до рідної мови, любов до рідного слова, районна бібліотека для дітей спільно з Михайло-Коцюбинською гімназією відзначила День української писемності та мови різноманітними заходами. Програма мовного тижня була насиченою, яскравою і дуже цікавою. Учні 1-4 класів брали активну участь в конкурсах та вікторинах, присвячених мові: «Мово моя люба, мово українська», «Хто ж найважливіший?», відгадували загадки, були учасниками казкового калейдоскопу «Барви української мови в казковім Дивосвіті», метою якого було наголосити на значенні казки у вихованні дітей. На прикладах українських казкових творів бібліотекарі намагались розкрити красу рідного слова, його чарівну милозвучність. Діти розгадували жартівливе лото з героями народних казок, шукали в казках слова, що їм найбільше запам’яталися або сподобалися. З інтересом та ентузіазмом підхоплювала малеча народні ігри і танці, спішила на уроки мовлення «Дружи зі мною, рідна мово», «Не бійся заглядати у словник».

До Дня писемності в бібліотеку була мальовничо оформлена книжкова виставка «Українські письменники дітям», біля якої працівники бібліотеки провели змістовний огляд літератури для третьокласників.

Найяскравішим заходом тижня стало свято рідної мови «Бринить, співає наша мова, чарує, тішить і п’янить». Відбувся конкурс читців-декламаторів «Мова наша солов’їна», слухали українські пісні у виконанні вокальної групи «Колорит», оплесками супроводжували виступ наймолодших школяриків – першокласників, які гарно декламували прекрасні вірші про мову. Літературний монтаж «Мужай, прекрасна наша мово» подарували присутнім учні 4-го класу. А учасники драматичного гуртка «Джерельце» під керівництвом Тетяни Виноградної показали інсценізацію української народної казки «Кривенька качечка».


Галина Полевик, заступник директора ЦРБ по роботі з дітьми