<<<1 - 11 з 14>>>


09 Лютого 2023 15:15

4 приходи: російські окупанти з мінометів обстріляли Сеньківку

9 лютого ворожі війська вчергове обстріляли прикордоння Чернігівської області. Про це повідомляє ОК «Північ».

З 11:40 до 11:50 спостерігачами зафіксовано 4 приходи, ймовірно з міномету 120 мм, в район села Сеньківка.

Втрат серед о/с та техніки немає. Про втрати серед місцевого населення чи пошкодження цивільної інфраструктури інформація не надходила.

Джерело: ОК "Північ"

21 Липня 2021 08:55

Україна відкриває вакцинацію проти COVID-19 для всіх охочих

Україна відкриває останній - 5-й етап вакцинації населення проти COVID-19, під час якого щепитимуть усіх охочих віком від 18 років. При цьому пріоритет надаватиметься вразливим групам населення, зокрема людям віком від 60 років та людям із супутніми захворюваннями.

"Ми отримуємо все більше вакцини проти COVID-19 та створюємо все більше пунктів, центрів, мобільних бригад з імунізації. Це дає змогу відкрити вакцинацію для всіх охочих та захистити якомога більше людей від коронавірусної хвороби, зокрема від нового штаму “Дельта”, який вже дістався до України. Водночас у пунктах та центрах вакцинації першочергово щеплюватимуть літніх людей, людей з хронічними хворобами та інші вразливі групи населення”, - зазначив міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко.

Серед пріоритетних груп залишаються також медики, освітяни, соціальні працівники та військові, які контактують з великою кількістю людей.

Нагадаємо, що вакцинація проти коронавірусної хвороби в Україні проходить поетапно згідно з Дорожньою картою.

З відкриттям 5-го етапу запис у чергу на вакцинацію через сайт чи мобільний додаток “Дія” перестає працювати, адже тепер кожен охочий може записатися безпосередньо на щеплення.

Записатися на вакцинацію від COVID-19 можна до пунктів щеплень, які діють у більшості закладів первинної медичної допомоги, зателефонувавши в реєстратуру відповідного закладу. Також за телефоном чи онлайн можна зареєструватися на щеплення до центрів масової вакцинації, які відкриваються в різних містах України та працюють у робочі й вихідні дні. Повний перелік пунктів та центрів з адресами й телефонами є на сайті vaccination.covid19.gov.ua.

Працівників сфери охорони здоров'я, освіти, соціальної сфери, військовослужбовців, працівників структур державної безпеки та структур, які забезпечують роботу держави, працівників органів державної влади та місцевого самоврядування всіх рівнів, а також організовані колективи з понад 50 охочими щепитися вакцинують мобільні бригади за місцем їхньої роботи.

15 Липня 2021 16:12

В України з'явилася офіційна сторінка в Instagram

В України з’явилася офіційна сторінка в соціальній мережі Instagram. Знайти її можете за нікнеймом @ukraine.ua

Запуском акаунту займалися Міністерство закордонних справ України та Український інститут. Сторінка ведеться англійською мовою, щоб залучити якомога більше іноземних юзерів.

На сторінці України в Instagram відвідувачі та підписники можуть дізнатися про популярні туристичні магніти, культурні події та фестивалі, інновації, можливості, нашу країну та українців. В оформленні сторінки використовуються світлини українських фотографів.

Наразі МЗС та Український інститут розвивають три офіційні канали комунікації для просування України у світі – сайт України, сторінка у Facebook та сторінка в Instagram.

12 Липня 2021 11:19

Водіїв електросамокатів пропонують штрафувати за порушення ПДР

До Верховної Ради внесли два законопроекти, які встановлюють правила руху для водіїв електросамокатів та іншого мобільного електротранспорту (сігвеїв, гіроскутерів і моноколес).

Проекти законів № 5731 і № 5732 були подані до парламенту 5 липня, передає ain.ua.

Так, пропонується заборонити керувати електросамокатом людям молодше 16 років. Вони мають право їздити спеціальними велодоріжками, а якщо їх немає - по краю проїжджої частини дороги, вулиці або узбіччя.

Користувачі електротранспорту повинні використовувати справний транспорт, зобов'язані будуть надягати застебнутий мотошлем для поїздки. Також вони не мають відволікатися від водіння або перевозити вантажі, що заважають керувати транспортним засобом.

Також, на такому транспорті буде заборонено перевозити пасажирів.

Електроскутери і подібний транспорт повинні бути обладнані сітловідбивальними пристроями, а в темний час доби - зовнішніми джерелами світла.

Так, порушення правил дорожнього руху каратиметься штрафами у 20 неоподатковуваних податком мінімумів доходів громадян (340 грн). Якщо водій порушив правила, бувши п'яним, цей штраф зростає до 40 неоподатковуваних мінімумів (680 грн).

07 Липня 2021 13:44

Україна зареєструвала однодозову вакцину проти COVID-19 Janssen виробництва Johnson & Johnson

Як повідомляють Центр громадського здоров'я (ЦГЗ) та МОЗ, вакцина зареєстрована для екстреного медичного застосування 2 липня.

При цьому уточнюється, що для повної імунізації достатньо однієї дози вакцини Janssen.

Вакцина дозволена до екстреного застосування ВООЗ. Дозвіл на її використання також дали США, Велика Британія, Європейський Союз, Швейцарія, Канада та інші країни.

Це векторна вакцина, розроблена фірмою Janssen, якою володіє компанія Johnson & Johnson. Вона потребує температури зберігання від +2 до +8 градусів за Цельсієм.

06 Липня 2021 13:08

Ворожіння на Івана Купала

В ніч з 6 на 7 липня українці відзначать народне свято - Івана Купала, відоме яскравими традиціями, містикою та ворожінням. Деякі обряди можуть допомогти дізнатися свою долю. Але найбільш популярні ворожіння дівчат - на кохання.

Обрядів для цього таємничого свята існує безліч. Ось найбільш популярні:

1. Ворожіння по вінку.

Напередодні Івана Купала дівчата плетуть вінки з лісових і польових квітів. Ввечері, на заході сонця, загадавши бажання, вінок опускають в озеро чи річку.

Якщо вінок поплив далеко – бажання збудеться, якщо ж вінок через нетривалий час пристав до берега недалеко від місця, де його опустили в воду – бажання не збудеться.

2. Ворожіння на віщий сон

В купальську ніч часто сняться віщі сни. Варто звернути увагу на такі сновидіння, і можна навіть спробувати їх закликати.

3. Гадання на гральних картах

У ніч перед повним місяцем візьміть з колоди 4 валета і 4 туза і покладіть їх обличчям вниз. Перед тим як лягати спати, залиште їх під подушкою і проговоріть: «Мій суджений, долею мені присуджений, вранці в двері постукай, ім'я своє підкажи».

Вважається, що якщо вранці постукає жінка – вийдете заміж нескоро; якщо чоловік – запитайте його ім'я, адже так зватимуть вашого чоловіка; якщо ніхто не постукає – вам ще рано знати, хто ваш суджений.

4. Ворожіння на ромашці

Для гадання необхідно дві ромашки. Їх акуратно ставляють у воду. Одна ромашка символізує дівчину, інша – чоловіка.

Якщо ромашки на воді знаходяться разом – пара буде щасливою, якщо порізно – пара незабаром попрощається.

30 Червня 2021 12:00

Форвард збірної України більше не зіграє на Євро-2020 через страшну травму

Нападник "Динамо" та збірної України Артем Бєсєдін більше не допоможе національній команді на Євро-2020. 25-річний футболіст зазнав моторошної травми в матчі проти Швеції, коли суперник грубо влетів йому в ногу.

Про те, що для Бєсєдіна чемпіонат Європи завершився повідомив помічник Андрія Шевченка Олександр Шовковський у своєму Instagram.

Артема відправили до Києва на більш ретельне обстеження, після чого йому встановлять діагноз і озвучать терміни відновлення.

"На жаль, великі перемоги даються нам дорогою ціною! Ми не зможемо більше розраховувати на допомогу в наступних матчах Артема Бєсєдіна, хіба що на його підтримку, але й вона буде для нас додатковим стимулом! Ми всі сподіваємося, що все обійдеться і не буде сильних пошкоджень! Він вимушено залишає розташування команди й повертається до Києва, щоб пройти повне обстеження!... і повернутися ще сильнішим!", - зазначив Шовковський.

24 Червня 2021 11:01

Україна вийшла у плей-офф Євро-2020

Збірна України продовжить боротьбу на Євро-2020.Це стало можливим за результатами матчів групи E, де Швеція обіграла Польщу з рахунком 3:2, а Іспанія розгромила Словаччину 5:0.  Оскільки в таблиці "третіх місць" національні збірні Фінляндії та Словаччини фінішували нижче підопічних Шевченка, то українці гарантували собі місце в плей-оф чемпіонату Європи.

До топ-4 кращих збірних, що посіли третє місце, потрапили також Чехія та Швейцарія.

"Синьо-жовті" стали однією з найкращих команд, які посіли треті місця у своїх групах, та вже знають опонента.

Україна вперше у своїй історії зіграє у плей-офф чемпіонату Європи. Наша головна команда після цього очікувала на завершення матчів квартету F, щоб дізнатись остаточного суперника на стадії 1/8 фіналу Євро-2020.

Там Україна зіграє зі збірною Швеції. Зустріч відбудеться 29 червня 2021 року в шотландському місті Глазго на стадіоні Гемпден Парк. Стартовий свисток пролунає о 22:00 за Києвом.

Нагадаємо, що збірна України поступилася Нідерландам з рахунком 2:3, пропустивши на останніх хвилинах, обіграла Північну Македонію - 2:1, а в своємо заключному матчі групового етапу мінімально поступилася Австрії - 0:1.

16 Червня 2021 12:00

УКРАЇНА У СПИСКУ НАЙКРАЩИХ КРАЇН ЄВРОПИ ДЛЯ ПІШИХ ПІДЙОМІВ В ГОРУ

Середня довжина пішохідних маршрутів в українських Карпатах становить 23 682 метри.

Відповідний рейтинг найкращих і найгірших країн для хайкінгу в Європі склала компанія SaveOnEnergy, проаналізувавши маршрути в додатку AllTrails. Про це повідомляє "УНІАН" на своєму сайті.

Зокрема, Україна посіла другу після Ліхтенштейну сходинку в категорії "Найкращі країни для піших підйомів в гору" - з середнім набором висоти 1220 метрів.

Крім того, Україна потрапила до топ-3 країн Європи з найтривалішими походами в гори - середня довжина пішохідних маршрутів в українських Карпатах становить 23 682 метри.

Тим не менш, високі позиції в цих двох категоріях не дозволили Україні високо піднятися в загальному рейтингу найкращих країн Європи для хайкінгу - тут українські гори потрапили до топ-10 країн з найгіршими умовами для хайкінгу (6 місце). Дослідники відзначають, що крім тривалості маршрутів і висоти підйомів тут також враховувалася супутня інфраструктура, різноманітність маршруту і пейзажу, складність сходження і так далі.

А ось очолили рейтинг Ірландія, Ісландія і Великобританія, хоча вони помітно поступаються Україні за довжиною маршрутів і набором висоти.

14 Червня 2021 10:52

ПРИЛУЧАНИН ОТРИМАВ ВИРОК ЗА ЗАКЛИКИ У СОЦМЕРЕЖІ СТРАТИТИ «СЛУГ НАРОДУ»

Обвинувачений розміщав дописи у Facebook з особистої неприязні до президента України
Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області визнав винним уродженця Прилук у публічних закликах до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу і призначив два роки обмеження волі, які замінено на рік іспитового терміну. Про це повідомляє «Главком» з посиланням на вирок від 7 червня.
Як з'ясувало слідство, обвинувачений, починаючи з лютого 2021 року, розміщував у Facebook дописи, направлені проти президента Володимира Зеленського і його команди.
У вироку наводиться два таких дописи: «Режим доживає своїх днів! Ця злочинно- олігархічна влада має бути знищена фізично, а всі згадки про неї забуті! Українці, тільки Майдан і повалення режиму врятують країну від остаточного краху і подальшого розколу! Знищимо зелену пухлину на тілі української державності!».
«ПреЗЕдент Володимир Зеленський разом із своєю зеленою командою Слуг перетворюють Україну у справжню руїну! Ці негідники та пройдисвіти грабують людей уже відкрито і від захмарних грошей втратили останню краплю гідності! Підняття тарифів заганяє всіх українців та майбутні наші покоління у кабалу можновладців без права на європейське майбутнє! Пора народу піднятись і покінчити з цією мерзотою! Всіх цих Слуг треба публічно стратити на Майдані як і їх рідню щоб діти цих злодіїв не змогли в майбутньому взяти реванш! А тих хто тікатиме просто мочити як худобу».
У вироку сказано, що ці дописи обвинувачений публікував через особисту неприязнь до президента України та державної влади.
За даними експертизи Чернігівського відділення Київського науково-дослідного інституту судових експертиз від 24 березня, в текстах цих публікацій містяться розгорнуті заклики-звернення повстати та насильницьким шляхом повалити діючу українську владу, знищивши її фізично.
У суді обвинувачений визнав себе винним та щиро розкаявся. Просив суд суворо не карати, запевняючи про недопущення подібного в майбутньому.
 

01 Червня 2021 09:59

Що зміниться в Україні з 1 червня?

Карантин в Україні. Адаптивний карантин в Україні, запроваджений ще з лютого, діятиме до 30 червня включно. Це означає, до кінця місяця країну все ще ділитимуть на чотири рівні епіднебезпеки: зелений, жовтий, помаранчевий і червоний. Серед іншого вони передбачають, що до 30 червня заборонено бути у громадських місцях і транспорті без маски, а на вулиці – без документів, що посвідчують особу.

Також жовтий рівень епіднебезпеки передбачає, що кінотеатри і театри можуть працювати лише з заповненістю 50% місць. Досі діють певні обмеження для закладів громадського харчування. Їм все ще заборонено працювати з 00.00 до 07.00.

Водночас міністр культури Олександр Ткаченко зазначив, що в Україні вже найближчим часом можуть пом’якшити карантин. Зокрема, хочуть зняти обмеження за часом для кафе й ресторанів та розширити можливості для проведення концертних і масових культурних заходів.

Вартість газу та електроенергії. До 30 квітня 2022 року для українців діятимуть річні ціни на газ, встановлені постачальниками. На них автоматично перевели усіх споживачів. Хоча, за бажанням, можна продовжувати користуватися місячним тарифом.

Загалом постачальники газу не знизили встановлені річні тарифи з 1 червня. Тому вони коливаються в межах 7,8-13,5 грн за куб. м. А от ситуація з вартістю місячних тарифів на перший місяць літа дещо інша. Так, найбільше зросли тарифи на червень у ТОВ Херсонська обласна енергопостачальна компанія – до 11,89 за куб. м. Але низка компаній, серед яких ТОВ Нафтогаз України, Луганськгаз Збут, ЕРУ трейдинг, Мегаватт Енергосервісна компанія, взагалі відмовилися від тарифів на місяць і залишили лише річний.

<<<1 - 11 з 14>>>