Третій напрямок соціальних реформ – глибока модернізація сфери соціального забезпечення

Пріоритетом нової соціальної політики є перехід від безсистемних виплат до адресної допомоги та соціальних послуг, що відповідають потребам конкретної людини та сім`ї. Державні соціальні допомоги в області отримує 70 тисяч сімей.

Президентом України наголошено, що особливу увагу буде приділено малозабезпеченим сім`ям, а в області таких налічується 1600, а саме, запроваджено поступове збільшення розміру державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям до рівня, визначеного Законом. Розмір допомоги підвищиться до 100 % прожиткового мінімуму.

Цього року з липня інваліди і пенсіонери, які проживають у малозабезпечених сім`ях, отримають додатково 168 гривень.

У малозабезпечених сім`ях в області проживає майже 3 тис. дітей. Діти з малозабезпечених сімей додатково отримають по 260 гривень.

Для забезпечення домашнього догляду за психічно хворими порівняно з нинішнім рівнем допомога з 1 травня поточного року зросте до рівня мінімальної зарплати, фактично в 10 разів.

У 2012 році збільшиться розмір щорічної разової грошової допомоги до 5 травня ветеранам, яких в області близько 80 тис. Так, залежно від групи інвалідності допомога становитиме від 1720 до 2200 грн., вдвічі більше, ніж торік.

Чернігівщина була однією з трьох областей України, у яких протягом трьох останніх років проводився та успішно завершений у 2011 році експеримент з удосконалення системи соціальної підтримки щодо запровадження непрямої оцінки доходів заявників, спрямований на підвищення адресності допомоги, направлення державних коштів саме тим сім`ям, які цього дійсно потребують.


Головне управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації