Останки 22-х воїнів, які загинули в 1941 році, поховали в с.Андріївка

22 червня 2010 року в с.Андріївка Чернігівського району відбулась церемонія перепоховання останків радянських воїнів, які загинули під час оборонних боїв на Чернігівщині восени 1941 року.

Під час пошукових робіт учасники дослідницького клубу «Патріот» досліджували місця боїв Червоної Армії з німецькими військами. Протягом останнього часу знайдено останки 22-х червоноармійців, п`ять з яких вдалося ідентифікувати.

На жалобний захід прибули жителі багатьох територіальних громад району, представники районної ветеранської організації, районної організації Всеукраїнської Спілки воїнів-інтернаціоналістів, військові, працівники культури та освіти району.

На заходи з перепоховання приїхали онуки загиблого солдата з Луганської області, родичі загиблого солдата з м.Макіївка Донецької області.

Траурна прецесія, до якої приєдналися сотні жителів Андріївки, рушила від центру села до сільського будинку культури, де знаходяться Меморіал загиблим землякам та Герою Радянського Союзу Павлу Мурахтову. У супроводі військового оркестру 1-ї Окремої Танкової бригади військовослужбовці, прикордонники та учасники пошукової групи «Патріот» несли 4 труни з останками 22-х воїнів.

На місці поховання відбувся мітинг, який також приурочений до Дня скорботи та пам`яті жертв війни в Україні.

На мітингу виступив народний депутат України Михайло Чечетов, який закликав ніколи не забувати про подвиг солдатів, партизанів та працівників тилу, завдяки героїчним зусиллям яких було здобуто перемогу над фашизмом.

До присутніх також звернулись голова Чернігівської райдержадміністрації Микола Кудрик, Андріївський сільський голова Ніна Слюсар, член Президії Ради Чернігівської районної ветеранської організації Михайло Корма.

Загиблих воїнів ховали під звуки військового салюту.


За інформацією відділу з питань внутрішньої політики, зв`язків з громадськістю та ЗМІ Чернігівської райдержадміністрації



Довідка з історії оборонних боїв на Чернігівщині восени 1941 року

Одним з напрямків наступу німецьких військ в кінці літа-восени 1941 року був від Дніпра до Андріївки. Під натиском переважаючих сил ворога, частини Південно-Західного фронту відступали, втрачаючи солдат та техніку.

Опір ворогу солдатів 5-ї Армії під командуванням генерала Потапова навіть викликала лють Гітлера, тому що зривала всі плани німців по швидкому захопленню України. У складі цієї армії перебував і 31-ий стрілецький корпус, частини якого на початку вересня 1941 року переправились через Дніпро і через села Дніпровське, Пакуль, Мньов відступили південніше Андріївки.

Тут, в лісах були оточені 215-а моторизована, 195-а та 193-а стрілецькі дивізії, які з боями намагались прорватись до понтонного мосту через Десну поблизу Слабина. Тоді загинули сотні радянських солдатів, багато червоноармійців потрапили в полон. Важкі бої тривали і між селами Шестовиця та Киїнка, де загинула більша частина особового складу 45-ї та 62-ї стрілецьких дивізій.

Бої під Андріївкою – це частина однієї з найбільших трагедій Великої Вітчизняної війни, так званого «Київського котла», коли в результаті наступу німецьких військ з флангів в оточення потрапили війська цілого фронту.