Підвищення пенсій з 1 липня 2010 року

Законом України «Про державний бюджет України на 2010 рік» передбачено з 1 липня 2010 року збільшення прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність до 709 грн. При збільшенні прожиткового мінімуму проводяться відповідно до чинного законодавства і перерахунки пенсій, додаткових пенсій, підвищень, надбавок. Після проведених перерахунків середній розмір пенсії по Чернігівському району у липні становить 915 грн. 76 коп.

Згідно зі статтею 28 Закону «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» мінімальний розмір пенсії за віком за наявності у чоловіків 25, а у жінок 20 років страхового стажу встановлюється у розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного Законом.

За кожний повний рік страхового стажу понад 25 років чоловікам і 20 років жінкам пенсія за віком збільшується на 1 відсоток розміру пенсії, обчисленої відповідно до статті 27 цього Закону, але не більш ніж на 1 відсоток мінімального розміру пенсії за віком.

З огляду на прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, обчислено розміри підвищення ветеранам війни і жертвам нацистських переслідувань, пенсії за особливі заслуги перед Україною, додаткові пенсії потерпілим унаслідок Чорнобильської катастрофи, щомісячна доплата до пенсії непрацюючим пенсіонерам, вивільненим у зв`язку із закриттям Чорнобильської атомної електростанції, державна соціальна допомога на догляд, мінімальні пенсії для інвалідів-військовослужбовців строкової військової служби та по втраті годувальника, які призначаються членам їхніх сімей, надбавки на утриманців відповідно до Закону «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб».

Крім того, постановою Кабінету Міністрів від 26 березня 2008 р. № 265 установлено таке. Якщо щомісячний розмір пенсійних виплат (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації та інших доплат до пенсій, встановлених законодавством, крім пенсій за особливі заслуги перед Україною та щомісячної доплати до пенсії у зв`язку з втратою годувальника членам сімей шахтарів, смерть яких настала внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання) не досягає прожиткового мінімуму, встановленого законом для осіб, які втратили працездатність, а в осіб, яким призначено пенсію у зв`язку з втратою годувальника, на одного непрацездатного члена сім`ї — 100 відсотків, на двох — 120 відсотків, на трьох і більше — 150 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого законом для осіб, які втратили працездатність, то таким особам надається щомісячна державна адресна допомога до пенсії в сумі, що не вистачає до зазначених розмірів.

Статтею 13 Закону «Про донорство крові та її компонентів» передбачено, що до пенсії почесним донорам України встановлюється надбавка у розмірі 10 відсотків від затвердженого прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць. Розмір такого прожиткового мінімуму з 01.07.2010 року становить 843,00 грн. Тому розмір надбавки з 01.07. 2010 року становить 84,30 грн.



За інформацією Управління Пенсійного фонду України в Чернігівському районі