back

Особливості сплати єдиного внеску фізичними особами-«спрощенцями»

03 квітня 2014

Фізичні особи-підприємці, які застосовують спрощену систему оподаткування, сплачують єдиний внесок за періоди, в яких вони були платниками єдиного податку незалежно від того, отримували вони дохід у цей період чи ні.

Для фізичних осіб – «спрощенців», встановлено квартальні строки сплати єдиного внеску, а саме: єдиний внесок, нарахований за календарний квартал, такі особи зобов’язані сплатити до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок.

Так за 1 квартал 2014 року єдиний внесок необхідно сплатити до 20 квітня 2014 року, відповідно за 2 квартал – до 20 липня, за 3 квартал – до 20 жовтня, за 4 квартал – до 20 січня 2014 року.

Для зазначеної категорії платників єдиний внесок нараховується у розмірі 34,7% на суми, що визначаються ними самостійно, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску, який на сьогоднішній день становить за місяць 422,65 гривень.

Порядок сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування визначено Інструкцією про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженою наказом Міністерства доходів і зборів України 09 вересня 2013 року № 455, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 19 вересня 2013 року за № 1622/24154.

Нагадуємо, що за несплату або несвоєчасну сплату єдиного внеску, у строки передбачені законодавством, накладається штраф та нараховується пеня.

За інформацією Чернігівської ОДПІ ГУ Міндоходів у Чернігівській області