back

Отримали дохід за кордоном – задекларуйте його

27 березня 2014

Громадяни, які протягом 2013 року отримали іноземні доходи, в обов’язковому порядку повинні до 1 травня 2014 року подати річну податкову декларацію про майновий стан та доходи за місцем своєї реєстрації.

У разі, якщо на території України діють міжнародні договори про уникнення подвійного оподаткування з країною отримання іноземних доходів, то платник податку може зменшити суму нарахованого у річній податковій декларації податку на доходи фізичних осіб на суму податків, сплачених за кордоном. При цьому сума такого зменшення не може перевищувати суму податку, розраховану із суми загального річного оподатковуваного доходу такого платника податку відповідно до законодавства України.

Відповідно до п.13.5 ст.13 Податкового кодексу України для отримання права на зарахування податків та зборів, сплачених за межами України, платник зобов’язаний отримати від державного органу країни, де отримується такий дохід (прибуток), уповноваженого справляти такий податок, довідку про суму сплаченого податку та збору, а також про базу та/або об’єкт оподаткування. Зазначена довідка підлягає легалізації у відповідній країні, відповідній дипломатичній установі України, якщо інше не передбачено чинними міжнародними договорами України.

Нагадуємо, що до 1 серпня цього року громадянам необхідно сплатити з суми задекларованих доходів податок на доходи фізичних осіб. Вказана норма передбачена ст. 179 Податкового кодексу України.

За інформацією Чернігівської ОДПІ