back

Платники єдиного податку поповнили бюджет району на 1,3 млн. грн.

13 березня 2014

Протягом січня-лютого 2014 року платники єдиного податку сплатили до майже 1,3 млн. гривень до скарбниці району. У порівнянні з відповідним періодом минулого року надходження від цієї категорії платників до Чернігівської ОДПІ зросли майже на 18 відсотків або на 0,2 млн.гривень. За два місяці 2013 року спрощенці сплатили до бюджету 1,1 млн. гривень.

Слід нагадати, що для платників єдиного податку в 2013 році була запроваджена низка позитивних новацій. Зокрема, для платників 5-ої групи зменшено ставки єдиного податку з 10% та 7 % до 7% та 5% відповідно, а для 2-ої групи – введено подання звітності раз на рік, а не щоквартально.

Спрощенці також мають можливість подавати заяви про перехід на спрощену систему оподаткування в електронному вигляді, до того ж за власним рішенням протягом року вони мають змогу змінювати групу або ставку податку.

З 2014 року платникам податків, які працюють на спрощеній системі оподаткування, для спрощення документообігу свідоцтва платника єдиного податку вже не видаються. Замість свідоцтва зареєстрований платник може за бажанням безкоштовно отримати витяг з Реєстру платників єдиного податку, який діє до внесення змін до Реєстру.

До речі, платникам податку, які мають наміри перейти із загальної системи оподаткування на спрощену з ІІ кварталу 2014 року, необхідно подати заяву про застосування спрощеної системи оподаткування до 14 березня 2014 року.

До поданої заяви додається розрахунок доходу за попередній календарний рік.

Нагадуємо, що фізичні та юридичні особи можуть перейти на спрощену систему оподаткування шляхом подання заяви до органу Міндоходів не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу. Такий перехід можливий один раз протягом календарного року.

Порядок переходу на спрощену систему оподаткування визначено п. 298.1 ст. 298 Податкового кодексу України.

Чернігівська ОДПІ ГУ Міндоходів у Чернігівській області