back

Засідання медичної ради

20 лютого 2014

19 лютого ц.р. заступник голови районної державної адміністрації Лідія Гаєвська та голова районної ради Михайло Литвин взяли участь у засіданні розширеного спільного засідання медичної ради КЛПЗ «Чернігівська центральна районна лікарня» та КЗ «Чернігівський районний центр первинної медико – санітарної допомоги».

Заслухавши та обговоривши доповіді головного лікаря КЛПЗ «Чернігівська ЦРЛ» Дмитра Руденка та головного лікаря КЗ «Чернігівський районний центр первинної медико – санітарної допомоги» Віктора Куниці «Про підсумки роботи системи медичної допомоги за 2013 рік, завдання щодо удосконалення первинного та вторинного рівнів медичної допомоги населенню району в 2014 році», медична рада відмічає наступне.

Минулий рік для медичної галузі Чернігівського району був роком активного реформування галузі охорони здоров’я. Станом на 01 січня 2014 року з дотриманням вимог чинного законодавства створений КЗ «Чернігівський районний центр первинної медико – санітарної допомоги», проведені необхідні юридичні зміни в структурі КЛПЗ «Чернігівська центральна районна лікарня».

Здійснена реорганізація з 1 квітня 2013 року Дніпровської дільничної лікарні та з 1 січня 2014 року КЛПЗ «М. Коцюбинська районна лікарня» та Олишівської дільничної лікарні відповідно в лікарські амбулаторії загальної практики сімейної медицини з процедурою ліквідації юридичної особи КЛПЗ «М.Коцюбинська районна лікарня».

На базі приміщень стаціонарного відділення КЛПЗ «М.Коцюбинська районна лікарня» з 1 січня 2014 року розпочата робота хоспісного відділення КЛПЗ «Чернігівська ЦРЛ» на 25 ліжок. Успішно працював створений пункт невідкладної медичної допомоги хворим вдома, працівники якого за рік роботи здійснили майже 4,0 тисячі виїздів різного спрямування, з них 360 – для обслуговування онкохворих.

Проведені реформи довели кількість лікарських амбулаторій загальної практики сімейної медицини до 12, показник забезпеченості ліжками на 10 тисяч населення в районі з 01 січня поточного року становить 73,1 (середньо районний за 2012 рік - 79,3).

Медичний загал активно працював над питаннями реалізації державних медичних програм. Так, за другий рік роботи по пілотному проекту згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 25 квітня 2012 року № 340 щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою, держава відшкодувала аптечним закладам за зниження вартості медикаментів за рецептами для жителів району 224,0 тис. грн. Відшкодовано 271,8 тис. грн. по державній програмі безкоштовного медикаментозного забезпечення постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи при амбулаторному лікуванні, 633,7 тис. грн. спрямовані для забезпечення хворих на цукровий діабет інсуліном по програмі «Цукровий діабет», 30,7 тис. грн. витрачено на пільгове забезпечення ліками при амбулаторному лікуванні ветеранів ВВВ.

Не менше уваги приділялось виконанню діючих районних програм реалізація Стратегії демографічного розвитку Чернігівського району на період до 2015 року”, “Протидії захворюванню на туберкульоз до 2016 року”, “Репродуктивне здоров’я населення Чернігівського району на період до 2015 року”. Впродовж року проводилась робота по зміцненню кадрового потенціалу: в лікувальні заклади району працевлаштовано 12 середніх медичних працівників, всі випускники медичних навчальних закладів. Молодими фахівцями укомплектовані Брусилівський, Улянівський, Рівнопільський, Слабинський, Новенський, Черниський фельдшерські пункти. В ЦРЛ після проходження інтернатури працевлаштовано 8 лікарів. Стабільно виконуються всі програми підвищення кваліфікації та атестації лікарів та середнього медичного персоналу.

Залишаються без жодного медпрацівника 6 фельдшерсько – акушерських пунктів сіл Пильня, Золотинка, Вікторівка, Левковичі, Табаївка, Шестовиця. Демографічна ситуація в районі залишається несприятливою: народжуваність дещо знизилась – народилось 448 дітей; смертність знизилась на 6,3%; природній приріст населення становить (-13,3), що трохи краще минулого року (-14,0).

В районі померло 2 дітей до одного року життя. Показник немовлячої смертності знизився до 4,5‰ проти 6,4‰ в минулому році.

В структурі причин загальної смертності населення, як і в минулі роки, на І місці - хвороби системи кровообігу – 74,2%; ІІ місце – новоутворення – 8,9%, ІІІ місце - травми та отруєння – 5,6%. В структурі смертності від хвороб системи кровообігу дещо зменшилась кількість смертей від гострого інфаркту міокарду. На нашу думку, цьому посприяло більш активне направлення хворих на проведення стентування до ІІ міської лікарні (17 проти 6).

Зберігається тенденція збільшення показника смертності в працездатному віці: 7,9 проти 7,5 на 1 тисячу працездатного населення в 2012 році проти 6,8 в 2011 році. Негативна динаміка відбулась за рахунок зростання смертності від туберкульозу, травм, ЦВХ. Показники роботи амбулаторно-поліклінічної служби мають позитивну динаміку. Показник відвідувань на 1 жителя – 6,6 проти 6,5 в 2012 році, відвідувань вдома – 33,2 на 100 жителів проти 32,7 в 2012 році.

Пріоритетним напрямком діяльності лікувальних закладів району залишалась програма комплексного огляду та оздоровлення сільських жителів. За звітний період було оглянуто 43079 сільських жителів або 99,8% від підлеглих ( практично на рівні 2012 року).

Також з позитивною динамікою за минулий рік проведення онкопрофоглядів як серед жінок (з 76,3% до 77,8%), так і серед чоловіків (з 85,9% до 86,5%). Кількість виявленої патології при оглядах збільшилась на 18,0%. Дещо зменшилась кількість онкохворих, виявлених вперше в занедбаних стадіях та захворюваність на злоякісні пухлини - 358,9 на 100 тис. населення проти 373,7 за минулий рік. Зменшилась захворюваність на ВІЛ-інфекцію - 19,0 на 100 тис. Населення проти 39,6 в минулому році. Подальший позитивний розвиток в минулому році отримали стаціонарзамінюючі технології: денні стаціонари та стаціонари вдома.

В той же час збільшилась захворюваність на туберкульоз з 79,3 в 2012 році до 96,9 на 100 тисяч населення та тубзанедбаність з 7,1% до 13,7. При профоглядах виявлено 62,7% випадків туберкульозу проти 73,8% в минулому році. Показник проведення первинного вакцинального комплексу дітям до 1 року становить лише 23,2% проти 46% в 2012 році. Стаціонарна допомога в минулому році спрацювала на достатньо стабільному рівні, хоча середнє число зайнятості ліжка по району становило 337,3 днів (за 2012 рік – 341,1днів).

Враховуючи вищевикладене, медична рада вирішила:

1. Доповіді головного лікаря КЛПЗ «Чернігівська ЦРЛ» Руденка Д.М. та головного лікаря КЗ «Чернігівський районний центр первинної медико – санітарної допомоги» Куниці В.М. про проведену роботу за 2013 рік взяти до відома.

2. Роботу системи медичної допомоги району за 2013 рік визнати такою, що потребує покращення.

3. З метою підвищення якості первинного та вторинного рівнів медичної допомоги жителям району:

3.1. Головним лікарям КЛПЗ «Чернігівська ЦРЛ» Руденку Д.М., КЗ «Чернігівський районний центр первинної медико – санітарної допомоги» Куниці В.М.:

3.1.1. Організувати роботу по виконанню пріоритетних напрямків розвитку охорони здоров’я згідно з програмою соціально – економічного розвитку Чернігівської області на 2014 рік, а саме:

- продовження реформування системи охорони здоров’я області, з акцентом на первинну ланку, в першу чергу на амбулаторії загальної практики – сімейної медицини,

- покращання надання медичної допомоги матерям та дітям,

- профілактика та лікування соціально небезпечних та соціально значущих хвороб,

- організація комплексного медико-санітарного забезпечення осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

3.1.2.Забезпечити безумовне досягнення показників моделей кінцевих результатів діяльності медичних закладів на 2014 рік. Довести показники до відома медичних працівників всіх закладів охорони здоров’я району.

3.1.3.Забезпечити у визначені терміни проведення медичних оглядів населення району, в тому числі дитячого населення, декретованих контингентів, ветеранів ВВВ, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи.

3.1.4. Організувати на протязі року виконання цільових державних та регіональних медичних програм, виконання яких передбачене програмою соціально – економічного розвитку Чернігівської області на 2014 рік.

3.1.5.Формувати у населення навички здорового способу життя, активно популяризувати питання профілактики та раннього лікування соціально – значущих інфекцій, використовуючи всі доступні форми і методи пропаганди.

3.1.6. Постійно підвищувати рівень професійних знань лікарів та середнього медичного персоналу.

3.1.7. Здійснювати активну роботу по залученню позабюджетних надходжень, забезпечивши їх надходження на рівні не менше 2013 року, спрямувавши отримані кошти на поліпшення матеріально-технічної бази медичних закладів.

4. Головному лікарю, завідувачам структурними підрозділами КЛПЗ «Чернігівська ЦРЛ»:

4.1. Проводити роботу по підвищенню якості надання вторинного рівня медичної допомоги, для чого:

- проводити роботу по розробці маршрутів пацієнтів з гострою та хронічною патологією;

- завершити розробку та впровадження локальних протоколів;

- відпрацювати організацію роботи хоспісного відділення;

- організувати роботу лікарів – спеціалістів при поліклінічному прийомі в межах показників функції лікарської посади;

- забезпечити постійний контроль за організацією роботи стоматологічної, фізіотерапевтичної та лабораторної служб в медичних закладах первинної ланки.

4.2. Забезпечити проведення робіт по реконструкції системи тепло забезпечення лікарні за рахунок коштів державного та місцевого бюджетів на суму 2247,2 тис. грн. згідно з програмою соціально – економічного розвитку Чернігівської області на 2014 рік.

5. Головному лікарю КЗ «Чернігівський районний центр первинної медико – санітарної допомоги» Куниці В.М., керівникам медичних закладів первинної ланки:

5.1. Об’єднати малопотужні фельдшерські пункти, неукомплектовані медичними працівниками, з незадовільною матеріально-технічною базою.

Термін: до 1 квітня 2014 року.

5.2. Укомплектувати вакантні посади медичних працівників в підпорядкованих лікувально-профілактичних закладах району.

5.3. Забезпечити безумовне виконання діючих клінічних протоколів надання медичної допомоги на первинному рівні, удосконалення лікувально-діагностичного процесу та гарантованого обсягу і якості медичної допомоги, впровадження в практику роботи сучасних методів діагностики та лікування.

За інформацією КЛПЗ цетральна районна лікарня