back

Звернення прокурора Чернігівської області

19 лютого 2014

Звертаюся до Вас у зв’язку із подіями, які сьогодні склалися в державі.

В столиці та деяких містах України радикально налаштовані особи перейшли межі Закону. Відбулося збройне протистояння. Гинуть люди, захоплюються і знищуються адміністративні будівлі, є реальна загроза життю та здоров’ю мирних громадян.

Як прокурор області закликаю мешканців Чернігівщини зберігати громадянський порядок, мир та спокій і не піддаватися на провокації. Не порушуйте Закон. Будь-які заклики щодо нападів на правоохоронців, захоплення адміністративних будівель, блокування роботи державних установ, перекриття доріг тощо – є злочином, за який передбачено сувора кримінальна відповідальність.

Чернігівці вже зуміли показати всій Україні позитивний приклад вирішення політичного конфлікту виваженим мирним шляхом. Маю надію, що здоровий глузд, притаманний чернігівцям, переможе і в подальшому.

Органи прокуратури у своїх діях керуються виключно Законом.

Зокрема, 17 лютого прокуратурою області було виконано Закон України «Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань», і закрито кримінальне провадження, розпочате за фактом спроби захоплення Чернігівської облдержадміністрації 25 січня.

Нагадую, що дія Закону не розповсюджується на злочини, скоєні після 2 лютого. Тому, кожне правопорушення буде ретельно розслідувано, а усі ті, хто дозволить собі прояви радикалізму та екстремізму, будуть притягнуті до відповідальності.

Прокурор Чернігівської області Максим Говоруха