back

Компенсації батькам потерпілих дітей шкільного віку

13 лютого 2014

Пунктом 11 статті 30 Закону України “ Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” передбачено безплатне харчування учнів середніх загальноосвітніх шкіл, професійно-технічних закладів освіти, студентів коледжів, технікумів (училищ), розташованих на території радіоактивного забруднення. Дітям, які не харчуються в зазначених навчальних закладах, а також за всі дні, коли вони не відвідували ці заклади, до досягнення повноліття виплачується грошова компенсація.

Порядок призначення та розміри зазначеної компенсації затверджені Постановою Кабінету Міністрів України від 8 лютого 1997 року №155 ( із внесеними змінами постановою КМУ від 25 травня 2011 року №533).

Грошова компенсація виплачується у разі коли:

навчання потерпілої дитини здійснюється в домашніх умовах, але при цьому потерпіла дитина перебуває в обліковому складі школи. За висновком районної (міської) медико-педагогічної комісії на підставі висновку дитячої спеціалізованої лікарсько-консультативної комісії про те, що дитина за станом здоров'я не може відвідувати навчальний заклад і їй рекомендовано здійснювати навчання вдома, місцевий орган виконавчої влади, виконавчий орган місцевого самоврядування видають батькам дитини ( особі , яка їх замінює) відповідну довідку;

дитина тимчасово не відвідує навчальний заклад. Батькам цієї дитини видається довідка з навчального закладу про те, що дитина не відвідувала навчальний заклад протягом певного періоду;

дитині за станом здоров'я необхідна спеціальна дієта ( на підставі висновку медичного закладу) і вона не може харчуватись за місцем навчання в навчальному закладі;

в навчальному закладі відсутні умови для харчування дітей ( що підтверджується довідкою місцевого органу виконавчої влади, виконавчого органу місцевого самоврядування за місцем знаходження навчального закладу).

Зазначена грошова компенсація виплачується за попередній календарний місяць, протягом якого дитина не харчувалась в їдальні навчального закладу або не відвідувала навчальний заклад.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 25 травня 2011 року №533 грошова компенсація виплачується батька потерпілих дітей у розмірах: на дітей у віці від 6 до 10 років -180 гривень, від 11 до 14 років – 185 гривень, від 15 до 18 років –190 гривень на місяць пропорційно навчальним дням, в які дитина не харчувалась.

За інформацією управління соціального захисту населення райдержадміністрації