back

Громадянам – робота, підприємцям – компенсація

12 лютого 2014

Сьогодні, 12 лютого, у малому залі райдержадміністрації відбулось засідання «круглого столу» на тему «Соціальне партнерство в ході реалізації Закону України «Про зайнятість населення».

У заході взяли участь голова райдержадміністрації Микола Ганжа, голова районної ради Михайло Литвин, заступник голови РДА Андрій Горбань, заступник директора обласного центру зайнятості Максим Торжевський, директор районного центру зайнятості Віктор Шевченко, директор обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів Ірина Лось, керівники профільних управлінь райдержадміністрації та підприємств району.

Мета заходу – ознайомлення роботодавців із нововведеннями Закону України «Про зайнятість населення» задля мотивації їх до створення нових робочих місць та працевлаштування безробітних.

Максим Торжевський, котрий був модератором заходу, наголосив, що із набуттям чинності з 1 січня 2013 року нової редакції Закону України «Про зайнятість населення» можливість скористатися державною підтримкою з мінімальними зусиллями з'явилась у багатьох роботодавців та громадян. Компенсація роботодавцям єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування стала не лише одним із важливих нововведень Закону, а й стимулом до створення нових робочих місць та можливістю зменшити фінансове навантаження на підприємство, що є дієвим поштовхом до легалізації робочих місць. Також в своєму виступі заступник директора обласного центру зайнятості акцентував увагу на забезпеченні села кваліфікованими кадрами, отриманні ваучера на навчання, професійному навчанні на замовлення роботодавця.

Про соціальне партнерство органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування з службою зайнятості говорили Микола Ганжа та Михайло Литвин.

Людмила Лисобикова детально ознайомила присутніх з тими статтями Закону, де йдеться про відшкодування роботодавцям витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, про організацію громадських та інших робіт тимчасового характеру, нормативно-правовими актами, що визначають умови та механізм надання нових послуг.

Про стан районного ринку праці учасників засідання поінформував директор Чернігівського районного центру зайнятості Віктор Шевченко, який зауважив, що нові соціальні ініціативи Президента України означають впровадження нової соціальної політики як дієвого кроку до покращення життя людей. У руслі її реалізації Закон України «Про зайнятість населення» є надзвичайно актуальним і необхідним, адже стимулюватиме зростання зайнятості, створення нових робочих місць та їх легалізацію. Крім того він сприятиме розвитку підприємництва, підтримці малого бізнесу, збільшенню рівня зайнятості в сільській місцевості, підвищенню конкурентоспроможності громадян на ринку праці.

Про соціальний захист людей з інвалідністю йшлося у виступі директора Чернігівського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів Ірини Лось.

Досвідом взаємодії зі службою зайнятості поділилися роботодавці району, які у жвавій дискусії обговорили нововведення та існуючі проблеми сьогодення.

За інформацією районного центру зайнятості