back

«Вічна пам`ять синам України, які полягли в Афгані»

11 лютого 2014

Найстрашніше і найбезглуздіше у світі – це війна. Про ту страшну неоголошену війну, що розтяглася на довгі 10 років говорять цифри. Будь-яка війна у цифрах – це моторошно і страшно. Кожному з більш ніж 600 тисяч тих, хто служив в Афгані, війна пройшла через життя. У рідні домівки не повернулися 13833 юнаки колишнього Радянського Союзу, 312 пропали безвісти, доля 330 невідома. Щороку 15 лютого відзначають річницю виведення військ колишнього СРСР з Республіки Афганістан та вшановують громадян, які виконували військовий обов’язок на території інших держав.

10 лютого ц.р. в Іванівському будинку культури відбувся захід по вшануванню подвигу воїнів – інтернаціоналістів, організований спільними зусиллями Будинку культури, школи та сільської бібліотеки. У заході взяли участь заступник голови райдержадміністрації Лідія Гаєвська, голова Чернігівської районної організації ветеранів Афганістану Олександр Пекур, голова районної організації ветеранів Чернігівського району Анатолій Гапич, Іванівський сільський голова Олена Швидка, учасники бойових дій в Афганістані, що мешкають в Іванівці – Віктор Гуренко, Юрій Куча, Ігор Зуйок, а також бібліотекарі районної бібліотеки, сільських бібліотек-філіалів та представники сіл Слобода, Количівка та Ягідне. В ході урочистостей учні школи зворушливими віршами та піснями привітали воїнів-односельців, які брали участь у бойових операціях на територіях інших держав, згадали та пом’янули хвилиною мовчання бойових товаришів, життєвий шлях яких увірвався передчасно. Зі сльозами на очах переглянули фільм про односельчан, які виконували свій військовий обов’язок не лише в Афганістані, а й у Єгипті, на Кубі, у Північній Кореї, Сирії, Угорщині, колишній Чехословаччині, який разом з учнями підготувала вчитель історії Іванівської ЗОШ Тетяна Андрущенко за матеріалами домашніх архівів воїнів.

Зі словами вдячності за мужність звернулась до воїнів-інтернаціоналістів заступник голови райдержадміністрації Лідія Гаєвська. «Як зазначає Глава держави, в Україні високо цінують мужність, бойові та трудові здобутки учасників бойових дій на території інших держав, життєвий досвід та професіоналізм яких стають прикладом для нових поколінь захисників Вітчизни», – підкреслила вона.

Із щемом у серці слухали розповіді голови організації ветеранів Афганістану Олександра Пекура та голови організації ветеранів району Анатолія Гапича.

Іванівський сільський голова Олена Швидка висловила вдячність за подвиг та вручила подарунки воїнам Афганістану. Учасники заходу переглянули концертну програму хорового колективу Іванівського будинку культури.

Вічна пам'ять синам України, які полягли в Афгані…

За інформацією відділу інформаційної діяльності та консультацій з громадськістю апарату райдержадміністрації, районної ЦБС, фото районної газети «Наш край»