back

"Тіньова зарплата" – ілюзія блага

10 лютого 2014

Легалізація заробітної плати громадян є однією з складових розвитку держави. Не секрет, що і сьогодні існують підприємства і підприємці, де зарплату наймані робітники одержують в “конвертах”. До яких тільки махінацій не вдаються “комбінатори 21-го сторіччя” - роботодавці: використання фіктивних документів, “відмивання” готівкових коштів через підприємців-платників єдиного податку, введення подвійної бухгалтерії, виплат по декільком відомостям тощо.

Де докази існування таких фактів? Наприклад, через газети комерційними структурами пропонуються вакантні робочі місця, і як правило, зарплата при цьому від 3,0 до 5,0 тис.грн., а то і більше. В той же час, аналіз звітності, яку подають роботодавці до податкової інспекції за Ф.1-ДФ, яскраво свідчить зовсім про іншу картину – практично всі приватні підприємства та підприємці виплачують заробітну плату зареєстрованим робітникам на рівні мінімальної, є непоодинокі випадки, що менше за мінімальну. систематично проводять бесіди з керівниками та бухгалтерами таких підприємств, а також з приватними підприємцями, які виплачують заробітну плату працівникам у мінімальних розмірах.

Таке явище, як "тіньова зарплата" – то не просто серйозне порушення податкового законодавства керівника, а й ілюзія блага для того, хто її отримує. Не відраховуючи від свого доходу частини коштів до Єдиного соціального внеску, працівник може залишитися без гідної пенсії, соціальних гарантій при втраті працездатності. І тоді вже допомогти людині не зможе ніхто – ні профспілки, ні суд, адже вона свого часу сама не потурбувалась про себе, віддавши перевагу тимчасовому благу зарплаті "у конверті".

Чернігівська ОДПІ, закликає керівників підприємств, представників бізнесових структур, підприємців, членів профспілок, усіх громадян району бути чесними у стосунках з державою та разом дбати про її економічну міць і добробут народу й назавжди відмовитися від ганебної практики порушення трудового законодавства та оплати праці в ”конвертах”.

За інформацією Чернігівської ОДПІ